Gyermekbetegségek lelki háttere
Ha egy gyermek egy náthás időszakban elkapja az éppen aktuális vírust vagy baktériumot, az egy normális jelenség. Ha azonban a kezelések és az óvintézkedések hatására is folyton visszatér, akkor máshol kell keresni a problémát, mint a testi szinten.


Ilyenkor nagy valószínűséggel lelki ok áll a probléma hátterében, vagyis a betegség egy lelkileg meg nem élt dolog fizikai kivetülése. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy mely terület betegedett meg a fizikai testen, és abból már lehet következtetni, hogy milyen érzelmi teherrel nem képes a gyermek megbirkózni.


A lélek üzenete

A holisztikus gyógyászat úgy tartja, hogyha bármilyen negatív érzelem tartósan fennáll, az kibillenti a gyermeket a nyugodt állapotából. Ezek a negatív érzelmek, dugulásokat, blokkokat képeznek a test bármely területén, így nem tud akadálytalanul áramlani a pozitív energia. Így alakulnak ki a funkciózavarok a test különböző szerveiben, amelyeket végül fizikai tünetként is észlelünk.
pl: mandulagyulladás, lábfájás, fejfájás, vesekő....

A nyugati orvoslás úgy tekinti az elmét, a gondolataival és az érzelmeivel együtt, mint amely teljesen elkülönül a testtől.

E szerint életérzésünknek csekély vagy éppen semmi köze nincs testi egészségünkhöz, és az emocionális betegségek, mint pl. a kudarcélmény, a csalódottság, a féltékenység, a frusztráció, a harag, de elsősorban és mindenekelőtt a félelem semmiképp sem okozhat olyan problémát, amelyet fizikainak tekintünk, mint a megfázás vagy a lábtörés.

Szerencsére napjainkban a Kelet és a Nyugat hagyománya végre találkozni látszik, s mintha végre elkezdenék egymással megosztani az emberi testről és az egészség megőrzéséről szerzett tudásukat.A betegség, mint szimbólum

A fizikai test különböző részein jelentkező tünetek segítségünkre lehetnek abban, hogy behatároljuk, majd feltárjuk a gyermek lelki problémáit.

A különböző betegségek ugyanis szimbolikusnak tekinthetők a tekintetben, hogy elárulják milyen érzelmi teherrel birkózik éppen a gyermek a saját erejéből.Allergia és asztma

Ezen betegségek hátterében nagy valószínűséggel az anya-gyermek kapcsolat sérülése áll. A gyermek az elválást - lehet ez bárhol: ovi/bölcsi, kórház, rokonok - elszakadásként éli meg, ezért téged tesz felelőssé.


Fontos, hogy gyermekedet biztosítsad afelől, hogy nem tehetsz mást, és fogadja el ezt a helyzetet. Mindenképp meg kell nyugtatni, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezzel kevésbé szereted Őt.
Arról is biztosítanod kell, hogy visszatérsz érte a megadott időben, amit kicsiny lénye révén valami dologhoz kell kötni - pl: ebéd után, alvás után.


Ezt a paktumot szigorúan tilos megszegni, mert ezzel a gyermek félőssé, szorongóvá válik, majd a későbbiek során eltávolodhat tőled, és másokhoz is nehezebben kötődhet.


Nátha, megfázás

Olyan gyermekeknél, akik most kerülnek be egy új közösségbe - bölcsi, ovi - nem biztos, hogy a vírusok okozzák a betegség okát. Persze lehetséges, hogy csak arról van szó, hogy a gyermek immunrendszere nem elég erős, és még nem készült fel az ismeretlen kórokozókra.
Ha azonban huzamosabb ideje (3hét+) fennáll ez a probléma, akkor rá kell jönnünk, hogy gyermekünket hiába tömjük az orvos által felírt antibiotikumokkal, mert semmi értelme nincs.

A gyermek beilleszkedési nehézségekkel küzd, így a betegség azt a célt szolgálja, hogy elzárkózhasson a külvilágtól.

Lelki okát kell megtalálni a kisgyermek gondjának, bevonva ebbe az óvónőt, gondozónőt. Elképzelhető, hogy az elválást egy elszakadásnak éli meg.

Akkor is bekövetkezhet ez a dolog, ha a gyermek várja az óvodát/bölcsődét, és a szülő aggódik.
Hiába hogy nem mondjuk ki a szavak szintjén, de a gyermek nem buta...így nagyon is érzi, tudja, hogy a szülőben negatív érzések dolgoznak.

Ezt sajnos könnyen átveszik Ők is. Elég hozzá egy hangsúly, egy mimika, egy mozdulat a szülőtől.Gyomorrontás, hányás, hasmenés

Ha egy gyermek gyakran küzd emésztési panaszokkal, - hasmenés, hányás, szorulás, puffadás - tudat alatt vagy akár tudatosan is elutasíthat egy vagy több környezetében élő személyt, illetve valamilyen negatívumként megélt élethelyzetet.

Költözés, válás, haláleset, kistestvér érkezése, vagy netán a szülők új párkapcsolata okozhatja ezen tünetek előtérbe kerülését.

Ezt a lélek nyelvére úgy tudom lefordítani, hogy egy olyan dolog kerül az emésztőrendszerbe - gyomor és belek - melyeket a gyermek nem akar megemészteni így visszaküldi (hányás), vagy csak átfut rajta (hasmenés), netán nem akarja elengedni (szorulás) lesz a végeredmény.

A legrosszabbról már nem is szeretnék beszélni a vakbélgyulladásról, amikor egy olyan eseményt dolgoz fel a gyermek, amely nem rá tartozna, de megtudja, így szembesülnie kell vele.

Ilyen esetekben nem hiszem hogy a gyógyszer lenne a legjobb megoldás. Amennyire a körülmények engedik több időt és energiát kell fordítani a gyermekre. Sok beszélgetéssel, magyarázatokkal, persze mindig a korosztályának megfelelő mértékben sokat lehet javítani az állapotán.


Fülfájás

Ha egy gyermek sokat küzd fülgyulladással, vagy állandó fülfájásra panaszkodik - és már kizártuk a nátha és arcüreggyulladás okát - akkor elgondolkozhatunk a lelki okain.

A gyermek azért választja ezt a módját az elhatárolódásnak, mert a környezetéből érkező ingert nem tudja, vagy nem akarja befogadni. Magyarul, nem akarja meghallani pl: a kistestvére sírását, a bölcsis/ovis gyerekek csúfolódását, vagy netán a szülők civakodását.

Amint rájövünk ezekre a okokra, és kiiktatjuk a gyermek életéből, vagy valamilyen áthidaló megoldást találunk, a kicsi ismét kiegyensúlyozottabb lesz és újra képes lesz a körülötte élőket meghallani.Torokfájás, köhögés

Ha egy kisgyermek torokfájásra panaszkodik, vagy gyakran köhécsel, akkor valamit közölni szeretne, de nem tud.Valószínűleg nem meri, mert fél.

Ilyenkor szopogatós tabletták, és antibiotikumok helyett, érdemes a gyermekkel leülni beszélgetni, biztosítani arról, hogy ha nem is egyezik a véleményetek, attól még ugyanúgy szereted, és elfogadod.
Ellenkező esetben egy szorongó, a környezete visszautasításától félő, önbizalom gyenge felnőtt lesz belőle, ami megnehezíti a későbbi boldogulását.

A gyerek betegsége a szülő tükre

Ha mindent megtettünk, de a gyermekünk mégis megbetegedett, akkor ideje saját magunkba nézni.

Hogy miért?

Mert a gyermekünk, főleg a kisgyermekek, mindent megéreznek. Így a lelkünkben levő szorongást, félelmet, hiányérzetet is.

És ha mindez nem is tudatosul bennük, de kizökkentik őket a nyugalmi állapotukból, innen pedig egyenes út vezet egy betegséghez.

Mindkettőtök gyógyulása érdekében érdemes feltárni ezt a tudatalatti problémát. 

Megjegyzések