Kifogások a boldogtalan élethezHányszor hallom "Úgy szeretném megcsinálni, de a körülmények nem alkalmasak rá." Sokan vannak, akik mindig csak halogatnak. Legyen szótalálkozásról egy baráttal, egy könyv elolvasásáról, egy tanfolyam elvégzéséről, esetleg egy munkahely változtatásról, egy utazásról, vagy arról, hogy végre azt csináljuk az életben, amit leginkább szeretnénk. A halogatás, és az első lépés kerülgetése nem más, mint félelem. Félelem attól, hogy nem sikerül, hogy nem vagyunk alkalmasak, félelem az élettől. 

A körülmények hibáztatása a legjobb kifogás ahhoz, hogy ne csinálj semmit. Hogy ne kelljen elkezdeni élni. Hogy ne kelljen hozzáfogni ahhoz, amihez kevésnek érzed magad. Hogy megkapd az önigazolást, miszerint szerencsétlen vagy, és neked semmi nem sikerül. 
Rengeteg olyan gátló tényezőt tudunk kitalálni, amiért nem kezdjük el. Agyunk a tudatalattiból vég nélkül szedi elő azokat a kifogásokat, amire hivatkozhatunk, hogy elkerüljük azt, amit valójában elérni szeretnénk. Melyek a leggyakrabban említett „nehéz” körülmények? 

„Nincs elég pénz rá, hogy elkezdjem. Nincs rá időm, a család mellett meg már energiám sem. Majd ha még ezt meg azt a blokkomat feloldottam, addig úgysem sikerül, hiszen még mindig problémás a kapcsolatom a szüleimmel, a párommal, a szomszéddal stb. Még egyedül kell élnem, mert még problémáim vannak a férfiakkal, és mert a családban mindenkinek szerencsétlen volt a párkapcsolata. Még nem kezdhetem el a tanfolyamot, majd ha felnőttek a gyerekek, majd ha több szabadidőm lesz. Még nem változtathatok munkahelyet, lakóhelyet, majd ha……És egy „majd ha” mindig lesz.

Pedig ha abbahagynád egy percre az önsajnálatot, és tennél egy lépést előre, rádöbbennél, hogy amikor te egyet lépsz a vágyaid felé, az élet kettőt lép feléd. Amíg nincs döntés, míg nem fejezted ki a szándékodat egyértelműen, addig a Sors, az Élet, Isten, az Univerzum vagy mindegy minek nevezzük, amiben hiszel, nem tud segíteni téged. Azonban ha szilárdan hiszel abban, hogy eléred a célodat, és az ehhez szükséges lépéseket el is kezded megtenni, észre fogod venni, hogy kis lépésekkel ugyan, de haladsz előre. 

Mindegy, milyen kicsi lépést teszel, csak lépj! A körülmények sosem lesznek megfelelőek. Sosem lesz elég pénzed hozzá, elég időd, energiád, bátorságod, és lehet, hogy a szüleid sem fognak jobban szeretni. Lehet, hogy sosem fogod megérteni a férfiakat/nőket, vagy lehet, hogy mindig gondban leszel az idővel. Sosem lesz olyan pillanat, hogy minden tökéletes legyen. De te indulj el! Indulj el most, és azzal, amid van! Nem kell sem neked sem a körülményeknek tökéletesnek lenniük. Indulj el a rendelkezésedre álló eszközökkel akkor is, ha úgy érzed, az még nem elég. A többit útközben majd megkapod. Legyen bármi a célod, vágyad, mindig az első lépést a legnehezebb megtenni. 

Próbálj meg fordítva gondolkodni, például így: „Én elkezdem, aztán a körülmények majd alkalmazkodnak hozzám.” Ugye hogy máris jobban érzed magad?

Lukács Tünde


Megjegyzések