A gyümölcsök jelbeszéde

Dinnye:

A rekkenő hőséget enyhítő, üdítő gyümölcs. A föld felszínén terem. Fizikai síkja vastag védőburok. Húsa édes, magja rengeteg: a föld tapasztalatait rejti. Nedve szomjat olt, és átmossa a szervezetet. Ha mértékkel fogyasztják, zavartalan anyagcserét biztosít. Ha azonban mohó mértéktelenséggel élvezik, gyulladást lobbant fel, mint az ösztönvilág ellenőrzés nélkül érvényesülő indulatmérgei és szenvedélyei. 


Alma:

A Heszperidák aranyalmájának leszármazottja. A legősibb gyümölcs. Az Édenkert almája csábította bűnre az első emberpárt, de a Heszperidák aranyalmjaként Zeusz és Héra menyegzőjének mágikus nászajándéka, amelyet Gaia, a nagy Máter nyújt át a beteljesült Unió Misztika jelképeként. Az alma nemcsak a házasság, de a hatalom szimbóluma is. A föld királyai a jogarral a mágus varázspálcáját, az arany országalmával a Föld és a bolygók fölötti uralmat tartják a kezükben. A fák gyümölcsei elvontak, éteriek.



Szilva

A gyümölcsök tápláló, szerény proletárja. Szolga, amely szapora, olcsó egyszerűséggel tölti be szerepét. S bár sokszor illatosabb, édesebb a legfestőbb kirakatgyümölcsöknél is, nem sok dicséret éri. Amit nyújt, azt általában magától értetődőnek tartják, mint a levegőt, a vizet vagy a kenyeret, amelyek végül is fizikai létünk feltételét jelentik. A szilva feminin nemi szimbólum. A sokszorozódás, a tömeg szaturnuszi eleme.



Körte

Az Életfa egyik legszebb s legrejtélyesebb ékszere, a gyümölcsök között a kör és a háromszög ritka, együttes ábráját hordozza. Formává fagyott vízcsepp. Amikor a körte aranysárgára érik, a gyümölcsök császárának nevezik. Aki érte nyúl, annak nektárt kínál élvezetül. Gyorsan romlik, vigyázva kell leszedni.. Üzenetét, amelyet áthoz az érzelmi tájakról a relatív időbe, az embernek sietve kell átvennie tőle.



Őszibarack

A titkos asztráléden érzékeny illat-, íz és nektárbuboréka.


Szamóca

Erdők mélyének rejtőző csillaggyümölcse. Ezoterikus értelmét titokzatossága s az jelenti, hogy átmenet a fizikai ízek és az elvont párák síkjai között. Illata mérhetetlenül izgatóbb és többet ígér, mint amit a föld fizikai termékei nyújtani tudnak. Olyan varázslatos gyümölcsök emlékét idézi fel, amelyek egyedül Olümposz ligeteiben nőnek.


Szőlő

A Kánaán lefelé ömlő erői, lefelé mutató háromszög, lefelé nyúló piramis. Kánaán kínálata a mulandóságból mámorító itallá erjed.


Dió

A vékony héjú gyümölcs rövid ideig él, ha elszakad a fától, a dió viszont csak ekor kezdi el igazán hasznos életét. Héja kemény, a magja puha: fordított optika. Agytekervény ábra.


Citrom

Támadó savanyúság. Héja trópusi gyulladások és lázak csillapító elixírjét rejti. Vitaminjának nemcsak a fizikum veszi hasznát, hanem a lélek egyik fontos tápanyagának is jelképe.


Csipkebogyó

A vadrózsa gyümölcse. Szúrósan védekező megnyilvánulása a természet egyik legnagyobb csodaszerét zárja magában. Aki le akarja szüretelni, aprólékos fáradozást és sokszor fájdalmas sebeket kell vállalnia érte, mint a léleknek a gyógyító tapasztalatokért.


Füge

Belül piros, trópusi, a szomjazók és a szegények hűsítő tápláléka. Formája a körte rokona, de gúlaszerű, zöld zárlatán belül piros, mint a hús, és rengeteg apró mag biztosítja szaporodását. Mérsékelt égöv alá száraz, préselt formában kerül. Azok gyógyulását szolgálja, akik unióba kerülnek vele. Gyulladáscsökkentő és vértisztító hatása közismert.



Forrás: Szepes Mária: A nevek mágiája


Megjegyzések