Néhány gondolat a meditációról



Minden ember, legyen bármilyen korú, képes meditálni bármilyen helyzetben. Ez ugyanis nem más, mint egyfajta „lelassítás”, melynek során kapcsolatba kerülünk a bennünk lévő csendes, nyugodt résszel.

Megfelelő légzés és koncentrációs technikák alkalmazása esetén néhány perces csendes meditáció is segíthet mentálisan és fizikailag is ellazulni. Ilyenkor kapcsolatba léphetünk saját spirituális belső világunkkal. A meditáció ugyanakkor hasznos is; tény, hogy a rendszeresen meditálók jóval kevesebbszer szorulnak orvosi kezelésre.

A meditáció során három tudatossági szint különböztethető meg, a koncentráció, a meditáció és a belső szemlélődés szakasza. Az első szakaszban egyetlen dologra összpontosítjuk a figyelmünket, például gyertyalángra koncentrálunk. Ha kellő ideig csináljuk, a meditáció második szakasza magától, minden különösebb erőfeszítés nélkül elérkezik. A második szakaszban már tudatos elménk állandó zakatolása mögé jutunk, és elfelejtjük a mindennapokat.

A gondolatok lassan áramlanak, és a tudattalanból származó információk kezdenek eljutni hozzánk. A harmadik szakaszt hívják belső szemlélődésnek, ilyenkor egyetlen tudatos gondolat sem fut át az elménken. Ennek a szakasznak az eléréséhez sokszor többéves rendszeres gyakorlásra van szükség, és azok, akiknek sikerült eljutniuk idáig, közelebb kerülnek az egész univerzumhoz.


A meditáció fontos részei:

– a nyugalmi állapot és a csend.

– Helyes légzés

– Kényelmes ülés

– Külső és belső segítség ( mandala, mantra, zene)

– Gyertya

Gyakorlatainkban megkülönböztethető a relaxáció, koncentráció, és a meditáció.

Ha kényelmes ülő vagy fekvő helyzetet veszünk fel, bekapcsolunk egy halk zenét, elcsendesítjük elménket és ellazulunk, nem gondolunk a körülvevő gondokra, akkor kikapcsolódunk, más néven relaxációt végzünk. Gondolatainkat bezárjuk, vagy olyan helyre irányítjuk, ami számunkra nagyon kedves és még gondolatban is örömöt okoz. Ezzel a gyakorlattal ki tudjuk kapcsolni egy pár percre rohanó, zaklatott elménket, felfrissítjük energia készletünket.

A koncentráció már nehezebb gyakorlat. Érdemes felvenni egy kényelmes ülést, elképzelni magunk elé egy számunkra kedves tárgyat, vagy pár méterre szemünk látószögébe tesszük és minden figyelmünket a tárgyra összpontosítjuk. Nagyon nehéz gyakorlat, sok figyelmet, akaraterő erősítést igényel, alapja a meditációnak.

Meditáláskor teljesen ki kell zárni a külső világot, mert ingereivel zavarjak belső világunk helyes működését, kommunikálását. Érdemes keresni egy csendes helyet, ha sötét van az csak segít a gyakorlatban, de nem kötelező, csak ajánlott.

Megfelelő testhelyzetet kell teremteni. Ez mindenki számára egyénre szabott, függ a beállítottságtól, az emberi test méreteitől. Ha valaki ismeri és kedveli a Zen-ülést, vagy a joga-ülést és kényelmes számára hosszabb ideig, az nagyon jó, de ha éppen egy kényelmes kedvenc karosszékben érezzük magunkat jól, akkor abban végezzük gyakorlatunkat. A meditációt csak sok gyakorlás után lehet eredményesen végezni, ha megtehetjük reggel és este 20 percet szánjunk rá.

Fontos a helyes légzés elsajátítása, egyenletesen kell vennünk a levegőt, szép lassan csökkentsük le a lélegzetvételek számát arra legkisebb számra, ami még nem veszélyezteti testünk működését. Megfulladni nem tudunk, mert testünk levegőt minden esetben fog venni, de azt megtehetjük hosszú gyakorlással, hogy első időben csak 4 másodpercenként, később 5, majd így folytatva pár hét alatt 20 másodperces időközre szabályozzuk lélegzetünket. Sietni nem szabad, mert hiába akarjuk gyakorlás nélkül egyből nagyobb időre „átállítani” lélegzetünket, nem fog sikerülni. Nem kötelező a 20 másodperces szüneteket elérni, csak ha valakinek adottsága van hozzá, akkor tegye meg.

Gyújtsunk meg egy gyertyát tegyük magunk elé. A gyertya megvéd minket a meditáció alatt megnyílt elménket esetleg „megostromló” idegen hatások ellen. A meditáció megkezdése előtt kérjünk egy rövid imában védelmet minden külső – belső hatás ellen. Van akit egy mandala koncentrált nézése segít a meditációs gyakorlatában. A mandala egy mágikus eredetű és értelmezésű rajz, kép, aminek ezoterikus nézetből jelentése van.

Sok meditálót segít a mantrának a mondása. A mantra egy varázsigéhez hasonlítható, állandó ismétlésével olyan szellemi, lelki állapotba kerül a meditáló, ami megkönnyíti az utat a belső én megtalálásához. A mantra lehet egyedi, vagy általános. Lehet egy egyszerű szó, lehet egy komolyabb mondatokból álló szerkezet. Mondásával, ismétlésével egy bizonyos frekvencia (rezdülés) keletkezik a testben és az elmében, mely elősegíti a külső és belső ÉN találkozását.

Meditáláskor ki kell üríteni a gondolatainkat, nem szabad, hogy félrevigye bármilyen idegen érzés vagy gondolat. Ürességben kell „élnünk” és a megfelelő pillanatban előtörnek az elméből azok a képek, melyek az emberi énünk elől el vannak zárva. Igazi meditációs állapot elérésénél lehetőség van arra, hogy a szellem elhagyja a földi testet és irányítva szárnyaljon a képzelet hullámain. Mesélte egyszer egy Tanító, hogy első alkalmakkor szinte nem is akart hinni az érzéseinek, s mikor elhagyta testét lement az utcára és felírta az autók rendszámait.

Reggel munkába menet elővette a jegyzetét és meglepve tapasztalta, hogy az autók rendszámai egyeznek az éjszakai meditációban felírt autók rendszámaival, eltekintve azokat, akik hamarabb mentek dolgozni mint ő, mert azok már elhagyták helyeiket. A meditáció meg tudja változtatni az ember életét, már a gyakorlási folyamatokban észre lehet venni a változásokat.

Nagyon fontos dolog, hogy ha meditálunk akkor rendszeresen tegyük, mert ha időnként leállunk pihenni egy pár hétre, vagy esetleg hónapra, a gyakorlatozást mindig elölről kell kezdenünk. Megfelelő állapot elérése esetén már nem lesz zavaró körülmény a zaj, aki nagy gyakorlatot sajátít el, az utazás közben, vagy sétáláskor is el tudja érni a meditatív állapotot.

A meditáció nem kötött valláshoz és korhoz, egy olyan állapot, ami az ember saját privilégiuma, minden esetben elérhető, minden korlátozás nélkül.


Megjegyzések