2017. február 2., csütörtök

7 gyógyító erővel rendelkező növény


Köztudott, hogy a növényeknek számos jótékony hatásuk van a szervezetünkre. Az alábbiakban hét olyan növényt mutatunk be röviden, amelyek fogyasztása kifejezetten ajánlott egészségünk megőrzése érdekében.

Rozmaring: a vérszegénység legjobb ellenszere. A rozmaringlevelek gazdag vastartalmúkról híresek, így segítenek megelőzni a vashiány miatt kialakuló vérszegénységet és fáradságérzetet. A növény karnozinsavat is tartalmaz, ami védi az agyat a szabadgyököktől, így csökkenti az agyvérzések és a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.

Bazsalikom: a magas vérnyomás legjobb ellenszere. A Xinjiang Medical University kutatói szerint a bazsalikomkivonat ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a világszerte használt orvosi készítmények.

Görögszéna: a cukorbetegség legjobb ellenszere. Egy adag görögszéna kivonat javítja a cukorkoncentrációt a vérben, csökkenti az inzulinrezisztenciát – állapították az indiai Jaipur Diabetes and Research Centre szakemberei. Jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy ez a növény nem csak krónikus betegségek megelőzésére, hanem normál fizikai folyamatok fokozására – mint pl. az atlétikai teljesítmények – is alkalmas.

Oregánó: legjobb ellenszere az aftáknak. Erős gombaellenes összetevőket tartalmaz, mint a tivol és a karmakol. A washingtoni Georgetown University Medical Centre kutatói kimutatták, hogy a karmakol hatékonyabban megakadályozza a Candida-gombák elszaporodását, mint a széles körben használt gyógyszerek.

Koriander: az élelmiszermérgezések hatásainak gyógyítója. Kiváló ellenszere a campylobacter baktérium elszaporodásának, ami ételmérgezéseket okoz. Főleg a csirkehús és a vöröshúsok tartalmazhatnak ilyen baktériumokat, ha a húst erőst megsütötték. Ezért szórjunk jó bőven koriandert a hasonló ételekre, megelőzvén az esetleges problémákat.

Zsálya: legjobb orvosság a hangulatváltozások és a memóriavesztés ellen. A Northumbira University kutatói által végzett kísérlet egészséges önkéntesei zsályaolajt tartalmazó kapszulákat kaptak, és jelentős hangulatjavulásról számoltak be. Ausztrál kutatók pedig idősek esetén vizsgálták a zsálya hatásait, és arra jutottak, hogy a kivonat jelentős mértékben javította az idősek figyelmét és memóriáját. A növény elősegíti az acetilkolin termelődését az agyban, ami serkenti a memória és a figyelem kapacitását.

Kardamon: főleg a gyomorfekély esetén használják. Ha ilyen betegségben szenvedünk, adjunk kardamont a fűszeres ételekhez, vagy a tejberizshez. Indiai kutatók felfedezték, hogy a kardamon védi a gyomor nyálkahártyáját, és megakadályozza az alkohol és az aszpirin által okozott fekélyek kialakulását. A kardamom hatóanyaga egyébként a nootkatone, amit a növénynek az őrölt hüvelyeiből nyernek.






Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 



Vélemények:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése