Új sorsot kapunk névváltoztatáskor?



Az esküvői előkészületek során a névválasztás dilemmája elsőre lényegtelennek tűnhet, pedig igencsak kényes kérdés. A házasságkötés során felvett név ugyanis sokat változtathat az életeden, erősítheti vagy gyengítheti addigi energiáid és az identitásodról is sokat elárul.

Az esküvőkön először a menyasszony ír alá, majd a vőlegény, aztán a tanúk, és végül az anyakönyvvezető.
Ha előtte állsz ennek a jeles eseménynek, akkor még idejében figyelmeztetlek: egyáltalán nem mindegy, milyen formában veszed fel a neved!

Tudom, ez a kérdés gyakran megmérgezi az esküvői előkészületek hangulatát, ami akár veszekedésig is fajulhat, mert a férfiak többsége a régi hagyományok híve. Még ma is sokan teszik le a voksukat a nevük teljes viselése mellett. Ha a te vőlegényed kivétel, és megajándékozott a döntési szabadsággal, akkor is több szempontot figyelembe kell venned, mielőtt bejelentkeztek az anyakönyvvezetőhöz!

Névváltoztatás minden esetben karmikus, ezért igencsak lényeges, hogy teljes egészében vagy csak részben dobod el a születési neved, amellyel 20 - 30 évig azonosnak érezted magad! Ugyanis a sorsod nemcsak azért vehet más irányt az esküvő után, mert férjhez mentél, hanem azért is, mert nem volt körültekintő a névválasztásod.

Nézzük, miről árulkodnak a név- illetve asszonynévformák! A nemurológusok szerint felvett névben felismerhető viselőjének szabadságvágya, identitása.


1. AKIK A FÉRJÜK TELJES NEVÉT VISELIK - Kovács Péterné:

Teljes mértékben alárendelik magukat a férjüknek. Maximálisan igyekeznek megfelelni a családi és társadalmi elvárásoknak. Gyakran magukat háttérbe szorítva, teljesen feloldódnak, szinte beleolvadnak a párkapcsolatukba. Viszont legkomolyabban ők veszik a régi, hagyományos családi köteléket, a tűzhely és az otthon melegét, amelynek a megteremtésén fáradhatatlanul munkálkodnak.

Kovács Péterné típusú ,,asszonynév egy elcseszett birtokviszony. Vagy az n = a birtok female jelölése.
Lehetne, mondjuk így is: Kovács Péteré. Így kompaktabb". - írta valaki.
Én nem fogalmazok ilyen szigorúan, mert úgy gondolom, hogy aki ezt az egyre kevésbé használatos névformát választja, az tiszta szívéből szereti és tiszteli azt a férfit, akivel az oltár elé kíván állni.



2. AKIK NEM VESZIK FEL A FÉRJÜK NEVÉT - Piros Pipacs (eredeti leánykori név)

Van, aki őseinek tisztelete miatt tartja meg születési nevét, és akad olyan is, aki munkájával kapcsolatos üzleti érdekeltségei miatt nem hagyhatja "kárba veszni". Egy biztos, ők azok, akik saját útjukat akarják járni.
Mivel a házasság miatt nem szándékoznak feladni karrierjüket, nehezen teremtik meg a munka és magánéletük közötti egyensúlyt. Maximálisan tudják, mit akarnak és büszkék elért eredményeikre.
Fontos számukra az egyéniségük megőrzése, ők nem a férjük által, hanem maguk által akarnak lenni valakik.
A nevük megtartásával egyértelműen és határozottan jelzik, hogy férfitámasz nélkül is képesek megállni a helyüket az élet bármely területén.
Egyes vélemények szerint, - igaz e vagy sem, döntse el mindenki maga, - a házasságon belül is irányító szerepre törekszenek.



3. AKIK A FÉRJÜK CSALÁDI NEVÉHEZ KAPCSOLJÁK HOZZÁ A SAJÁT UTÓNEVÜKET - Kovács Pipacs

Ők olyan független személyiségek, akik keresztnevük megtartásával szeretnék kifejezni saját egyéniségüket.
A külvilág nagyon vegyesen ítéli meg ezt a névválasztást. Vannak, akik szerint tartalmaz egy olyan rejtett üzenetet, miszerint nem adják át teljesen magukat a párjuknak, és valamiért nem vállalják fel 100%-an a párkapcsolatukat a külvilág előtt. Mások szerint: csak látszólagosan domináns felek, a kalapot otthon a párjuk viseli. Bár nem szeretnének gyengének látszani, feleségként mégis maximálisan elfogadják az irányítást. Megvallom, igencsak szimpatikus számomra ez az asszonynévforma.



4. AKIK A FÉRJÜK CSALÁDI NEVÉHEZ KAPCSOLJÁK A TELJES LEÁNYKORI NEVÜKET - Kovácsné Piros Pipacs

A külvilággal, becsülettel tudatják, hogy házasok, ugyanakkor maximálisan igyekeznek megőrizni a saját egyéniségüket. Fontos számukra a párkapcsolat törvényessége és a társadalmi elvárásoknak való megfelelés, de ugyanakkor hűek önmagukhoz és elveikhez. Ők azok, akik ezzel az okos kompromisszummal saját névenergiájukat nem hagyják elveszni, ugyanakkor a másik fél kívánságát is teljesítik.
A kérdés csak az, hogy az új családnév milyen irányba billenti az eredeti születési nevet?



5. AKIK A FÉRJÜK TELJES NEVÉHEZ KAPCSOLJÁK A TELJES LEÁNYKORI NEVÜKET - Kovács Péterné Piros Pipacs

Szakemberek szerint félnek, hogy elvesztik az egyéniségüket, és kiszolgáltatottá válnak. Erősen érvényesül névválasztásukkor valamelyik szülőjüknek a személyisége és a múltjukhoz való ragaszkodás.
Mindez legtöbbször csakis tudat alatt. Ugyanolyan fontos számukra a biztonság, törvényesség és a birtoklás, mint az identitásuk megőrzése a párkapcsolatban.


6. AKIK A FÉRJÜK CSALÁDNEVÉHEZ KÖTŐJELLEL KAPCSOLJÁK A SAJÁT NEVÜKET: Kovács - Piros Pipacs

Céltudatos emberek szövetségét tükrözi. A házastársak maximálisan támogatják egymást, de közben mindkét fél járja a saját egyéni életútját is, különböző célokkal és terveikkel. Közösen akarnak anyagi és egzisztenciális biztonságot teremteni, ezért a munkát gyakran a család elé helyezik. Általában már az esküvő előtt - mindketten letesznek valamit az asztalra.
A névmisztikával foglalkozó szakemberek azt mondják, a kötőjeles verzió azt jelzi, hogy a nő (a feleség) csupán félig kíván azonosulni a társával.


7. AMIKOR A FÉRFI VESZI FEL A NŐ CSALÁDNEVÉT :) - Piros Péter :)

Na, ezen aztán minden régi cimborája mosolyog a vőlegénynek, mert valószínűsítik, hogy minden téren a menyecske fog lenni a domináns fél a kapcsolatban.

Állítólag álláskereséskor sem mindegy, hogy milyen néven kerül beadásra a pályázat. Egy fejvadásztól megkérdezték, hogy konkrétan van-e köze a munkakör elnyerésének ahhoz, hogy valakit Kovács Péternének, Kovácsné Piros Pipacsnak, Kovács Pipacsnak vagy Piros Pipacs hívnak? A válasza, amit olvastam, megdöbbentett!

Az írásban benyújtott pályázatok elbírálásakor: a ,,valakiné - ket" a férjük neve mögé bújt, betokosodott, tipikus ősanyáknak képzelik, akikben egy szemernyi önállóság sincs. A fejvadász szerint az ő pályázatuk landol leghamarabb a papírkosárban.
Mindezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, és nem is akarom!

Mire alapozzák a számmisztikusok azt az állításukat, hogy a név, amit hordunk, befolyásolja a sorsunk?
Arra, hogy a betűknek, illetve a belőlük felépülő neveknek egyedi rezgéseik vannak, - amelyek akár akarjuk, akár nem, - hatnak ránk.
Véleményük szerint ezek numerikus értéke legalább olyan súllyal esik latba, mint a születési dátumé.
Minden névnek kiszámolható a rezgésszáma, és azt is, hogy milyen energiát vonz magával.

Mivel a felvett családnévvel (a férjed) nevével együtt átveszed családjának karmáját is, ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartanod! Vannak olyan szakemberek, akik kimondottan erre a területre specializálódtak, és vállalnak névváltoztatással, asszonynévvel kapcsolatos elemzéseket: felvázolják, hogy milyen változásokra számíthatsz, ha egyik vagy másik forma mellett döntesz.

Ha ezt megteszed, akkor a nagy napon, az aláírási ceremónia előtt mosolyogva adhatod át a menyasszonyi csokrodat a tanúnak, és azzal a biztos tudattal írhatod alá a házassági anyakönyvet, hogy a neveddel, mint értékes hozománnyal nemcsak a saját, hanem közös jövőtöket is pozitívan befolyásoltad!




Megjegyzések