Meditáció: újabb pszichiátriai betegség esetén bizonyult hatékonynak



Szakértők szerint az ősi meditációs technika kikapcsolja az agy azon területét, amely egy sor pszichiátriai betegséggel van összefüggésben, így enyhítve többek között a hiperaktivitás és az Alzheimer-kór tüneteit.

A tudósok remélik, hogy a felfedezés segít az idegrendszeri rendellenességek okainak felkutatásában, és könnyítheti ezek kezelését. Korábban már bebizonyították, hogy az utóbbi években oly népszerűvé vált meditáció segíti a dohányzásról való leszokást, a rákból való felépülést, továbbá alkalmazásával megelőzhető a pikkelysömör is.

A Yale Egyetem kutatói most úgy látják, a figyelem koncentrálásával és a boldogságérzés fokozásával le lehet lassítani az időskori elbutulás folyamatát. A megfigyelés vezetője, Judson Brewer így nyilatkozott: "A meditáció egy évezredek óta gyakorolt folyamat a pillanat megragadására és a jelenben való élésre. Ugyanakkor a mentális betegségek gyakran éppen a szórakozottsággal és a gondolatokba való túlzott belefeledkezéssel járnak, ezen segíthet a meditáció, mi pedig ezáltal bepillantást nyerhetünk az idegrendszeri folyamatokba.


A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány szerint a tudósok kezdő és gyakorlott, különböző technikákat alkalmazó meditálókat vizsgáltak. Úgy tapasztalták, hogy akik régóta meditálnak, azok agyának az úgynevezett default mode network-je (DMN, az agy azon része melynek aktivitása nyugalmi helyzetben magasabb, mint egy célirányos feladat végrehajtása közben) csökkentett aktivitással dolgozott. Ez a terület felelős a figyelemzavarokért, a szorongásért és a hiperaktivitásért, valamint itt keletkeznek az Alzheimer-kórért felelős béta-amiloid plakkok. Pihenés alatt és a meditáció minden technikáját alkalmazva tapasztalható volt ez a csökkent aktivitás, ezért feltételezhető, hogy aki rendszeresen meditál, kevésbé van kitéve az olyan rendellenességeknek, mint például a skizofrénia.

A Wisconsini Egyetemen szintén előkészítés alatt van egy kutatás, amely azt hivatott feltérképezni, milyen hatással van a jóga és a meditáció a veterán katonákra. Azt feltételezik, hogy ezek a technikák segíthetnek a poszttraumás jelenségek kezelésében, így legyőzhetővé válnak a nyomasztó gondolatok, az érzelmi zsibbadtság és az álmatlanság.

Forrás: hazapatika.com


Megjegyzések