A méhkaptár termékei"Az ember már az ősidőkben rájött,hogy a méz és a méhkas egyéb termékei nemcsak táplálékot,hanem betegség elleni orvosságot is jelentették számára.Erre utalnak az ókori kultúrák írásos emlékei,barlangrajzai.
Arisztotelész,Hippokratesz számos kötetet írtak a természetes gyógymódokról,ahol kiterjedten sorolják fel a méz és a propolisz alkalmazásának lehetőségeit.
Az ember kb.10-15000 éve fogyasztja a mézet.A méhek a mai korszerű méhészetekben is ugyanolyan módszerrel és eljárással gyűjtik a mézet,és az édes növényi nedveket, mint évmilliókkal ezelőtt.A mézet és a virágport a lépsejtekben tárolják,mint tartalék táplálékot,amit hordásmentes időszakban a fiasításuk és saját maguk táplálására használnak fel. A propoliszt a fák rügyeiből és egyéb nedveiből nyerik, amit a kaptárakfertőtlenítésére és a méhcsalád védelme érdekében gyűjtenek. A méhpempőt a fiatal dajkaméhek garatmirigyükből választják ki, és elsősorban a petéből kikelő álcák kezdeti táplálására, illetve a méhkirálynő folyamatos etetéséhez használják, amely fontos bioaktív anyagok komplexuma.
Az ember már ősidők óta használja a méhek termékeit. Kezdetben, mint táplálék-kiegészítőt , majd mint betegségmegelőzőt, fájdalomcsillapítót,gyógyulást elősegítőt. A méhészeti termékek tartalmazzák azokat az aktív hatóanyagokat, amelyek az
emberi szervezet működésében kialakult egyensúlyi zavarok helyreállítását képesek biztosítani.A MÉZA méz a virágok nektárjának , növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet kezdettől fogva gyűjtötte, és eleinte mint csemegét, később, mint fontos táplálékot talált benne. Az ókorban már a táplálékon kívül gyógyításra is felhasználták.Korai feljegyzések szerint az orvosok már több, mint 300 féle betegséget gyógyítottak mézzel.

A méz közel 100 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szén-hidrátforrás, mely gazdag tápanyagokban, tartalmaz vitaminokat, szerves savakat,illóolajakat, fontos enzimeket,aminosavakat, fehérjéket, és egyéb bioaktív anyagokat. Szénhidráttartalma főként szőlőcukorból és gyümölcscukorból tevődik össze.A szőlőcukor könnyen emészthető, gyorsan felszívódó anyag, mely gyorsan termel energiát. Átalakulása egy lépcsőben megy végbe, nem terhelve a májat és a hasnyálmirigyet. A méz az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte minden ásványi elemet tartalmaz. A mézben jó arányban vannak jelen a legfontosabb elemek:a vas, réz, mangán, kalcium, kálium, cink, szilícium, amelyek fontos szerepet játszanak a vérképzésben, csontfejlődésben, a baktériumokat pusztító és imunnerősítő folyamatokban. A méz a téli időszakban hasznosan egészíti ki a szervezet vitaminszükségletét. A mézben kevés sav is kimutatható, melynek szerepe az emészt őnedvtermeléssel kapcsolatos.

Milyen területen alkalmazható a méz pozitív eredménnyel?:

* szívbetegségek(szívgyengeség)
* máj- epe betegségeknél
* gyomorhurut, nyombélhurut
* orrüreg- homloküreg gyulladás
* gége- légcső- hörghurut
* endokrin mirigybántalmak(agyalap, mellékvesekéreg, mellékpajzsmirigy elégtelenségnél)
* nőgyógyászati bántalmak
* elme és idegbetegségek
* lelki levertség
* pszichikai fáradtság 

Elősegíti még a gyógyító tevékenységet:

* bőrfekélyeknél
* vesebetegségeknél
* gyomor- és nyombélfekélyeknél
* szembetegségeknél

Napi 1-2 kanál méz vastartalmánál fogva emeli a vörösvérsejtek számát.
Ételmérgezésnél, egyéb mérgek szervezetbe jutásánál védi a szervezetet, növeli a tolerancia képességet. Leköti a mérgek nagy részét. Emellett segíti a májnak, mint fontos méregtelenít ő szervnek az optimális működését. A méz, mint fontos dietetikai szer erősíti a szívizmok összehúzódását, kedvezően hat a szív munkájára. Tágítja az ereket, és kihajtja a felesleges vizet. Biztosítja a szívizmok számára a szükséges energiát, így szívelégtelenségnél általa csökkenthető a kémiai gyógyszerek fogyasztása. A méz tágítja a szív koszorúsereit, kedvező szívizomgyulladásnál, és szívasztmánál is. Alvászavaroknál, álmatlanságnál is sokat segíthet. Epe, vese, gyomor, bélgörcsöknél ajánlatos mézzel ízesített teát fogyasztani.
Gyomor- bél fertőzésnél a méz kiváló csíraölő, enyhe hashajtó, ugyanakkor nyugtató is.
Felhasználható szénanátha, szemkönnyezés, orrdugulás, torokirritáció esetén.POLLEN
Fontos gyógyító termék a méhek által gyűjtött virágpor. Jelentős energiaforrás az ember számára, ugyanis segíti a szervezet karbantartását. Fontos fehérjeforrás, mivel 22 aminosavból minden létfontosságút, azaz 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása összefügg magas ásványianyag tartalmával.

Ásványai:vas, réz, kén, kálium, nátrium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, klór, kobalt, foszfor, szilícium.

A méhészeti termékek legjelentősebb vitaminforrása. Vitaminjai: A provitamin, B1, B2, B6, C, G, H, P, E, folsav, pantoténsav, nikotinsav.

Közel 100 féle enzimet tartalmaz, továbbá telítetlen zsírsavakat.
A pollen fogyasztását az alábbi esetekben javasolják:

* étvágytalanság
* bélpanaszok
* bőrbajok
* nyálkahártya és kötőszövetgyulladás
* májpanaszok
* cukorbaj
* serkenti a hajnövekedést
* sugárártalom, fokozott sugárterhelések
* idegbajok
* pszichoterápiás kezeléseknél
* prosztata bántalmak, nagyobbodás
* funkcionális nemi működés
* vérkeringési zavarok
* érfalgyengeség
* allergiás panaszok

Eredményesen hat a túlfeszített fizikai és szellemi megterhelésnél. Kitűnő erősítő fejlődésben visszamaradt, vérszegény gyermekeknél, lábadozóknál, idősebbek emlékezet-kiesésénél, dekoncentráltságnál. Előnyös élettani és gyógyhatása miatt a legkitűnőbb dietetikai szer gyermekeknek, időseknek, kismamáknak egyaránt. Rendszeres fogyasztása mellett javul a vérkép, nő a hemoglobin szint. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Kúraszerűen fogyasztva elősegíti a szervezet regenerálódását és méregtelenítését.
ROYAL JELLY (méhpempő)
A méhpempőt a fiatal 4-12 napos dajkaméhek garatmirigyükben termelik. Elsődleges célja az anyakirálynő táplálása. Mint hormonokban igen gazdag biológiai termék, biztosítja a kikelt lárvák gyors fejlődését. A dolgozó méhek életük első 3 napjában csak méhpempővel táplálkoznak. A királynőt egész élete folyamán csak méhpempővel táplálják. A különbségből adódik, hogy míg a dolgozók 5-6 hétig élnek, addig a királynő élethossza 5-6 év is lehet. Ez a speciális táplálék biztosítja számára azt a hallatlan energiát, amely képessé teszi naponta 1-3 ezer pete lerakására is.

A méhpempő fokozza az életkedvet és biológiai teljesítőképességünket.

Fontos vitaminokat tartalmaz: B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, H.

Kiemelkedően magas B5 vitamintartalma, e tekintetben a természetes anyagok közt a leggazdagabb.

Főbb ásványi anyagai: vas, foszfor, kálium, kalcium, réz, szilícium, kén, mangán, kobalt, nikkel.
Fontos aminosavak találhatók benne.

Felhasználásának legfontosabb területei:

* alultápláltság
* gyermek fejlődési rendellenessége
* növekedési zavarok
* öregkori gyengeség
* szellemi kimerültség
* fizikai fáradtság
* agyi szklerózis
* szív- és érrendszeri panaszok
* hipertónia
* vérzékenység
* emésztési zavarok
* étvágytalanság
* anyagcsere zavarok
* nyombélfekély
* mirigyműködési hiányosságok
* hormonzavar
* bőrbetegségek
* szövethiányosságok
* hámképződési zavarok
* vérszegénység
* szervezeti leromlás
* immungyengeség
* asztma
* pszichikai panaszok
* pánikbetegség
* fertőző betegségekre érzékenység
* ideggyengeség

Egy speciális hormonja fokozza a nemi mirigyműködést, késlelteti a klimaxot, javítja a potenciális energiát. Vitalítást fokozó hatása révén csökkenti a fizikai, és szellemi fáradtságot.

Fokozza a vérképző szervek működését. A szervezetben gátolja a káros mikroorganizmusok keletkezését. Alkalmazásakor megnő a szövetek oxigénfogyasztása, amely növeli a fáradtsággal szembeni ellenállást. A gyermekgyógyászatban koraszülötteknél már reménytelen esetekben is súlygyarapodást idézett elő. Kismamáknál fokozza a tejelválasztást.

A méhpempő hatását rontja az alkohol, dohányzás, és a túlzott feketekávé fogyasztás.
PROPOLISZ
A propolisz, más néven méhszurok a méhek áltak gyűjtözz ragadós, sárgásbarna színű, kellemes illatú anyag, amely, mint másodtermék szolgál a kaptárak nyílásainak tömítésére, továbbá ragasztásra és rögzítésre.

Feltevéseink szerint a propoliszt mintegy 5000 éve ismeri az emberiség.Jelentése görögül: pro-polis annyit jelent: város előtt, vár előtt. Olyan helyet, melyet védelmi célból építenek.

A lépsejtekbe beépítve az szilárdabbá válik, sőt a sejtek falát is bevonják vele fertőtlenítő hártyaként.

Milyen hatásai vannak az emberi szervezetre?

* természetes antibiotikum
* antibakteriális
* vírusellenes
* gombaellenes
* gyulladáscsökkentő
* helyi érzéstelenítő (hatása 3x erősebb, mint a kokainé)
* élénkítő
* vérnyomáscsökkentő
* SUGÁRTŰRŐ KÉPESSÉGET NÖVELI
* antitoxikus(mérgeket semlegesíti)
* bőrregeneráló(fekélygátló)
* epehajtó, serkentő
* vérzést megszűntető
* daganatellenes
* fokozza a sejtlégzést
* növeli az ellenállóképességet

20 féle gyógyhatása sokirányú felhasználást tesz lehetővé. A gyulladásos folyamatok legsikeresebb gyógyítója.

Melyek azok a területek, ahol pozitív eredményt várhatunk? (krém formájában):

* égési sérülések
* sebek
* lábszárfekélynél
* felfekvésnél
* ekcémánál
* gombás fertőzéseknél
* leégésnél
* gennyes pattanásoknál
* szőrtüsző gyulladásnál
* fagyásnál
* kelésnél
* afta, sömör kezelésére
* méhszúrás ellen, mint ellenméreg
* jó vérzéscsillapító

Propolisz tabletta az emésztőrendszerben milyen hatással van?:

* fogínygyulladásra kiváló
* fogmedergyulladásra
* sugárgomba fertőzésre
* gyomor- nyombélfekély kezelésére
* gyomor- bélhurut esetén
* hasmenésnél
* vastagbélgyulladásnál
* gyomorsav túltengés esetén
* serkenti az epeműködést
* kiváló hatású a nyálkahártya betegségek gyógyítására

Nőgyógyászatban:

* serkenti az ösztrogén hormon termelését
* segít méhnyakkimaradásnál
* hüvelygyulladásnál kiváló

Egyéb hatásai:

* enyhíti a radioaktív sugárzás károsító hatását
* fokozza a szervezet nehézfémtűrő képességét
* antitoxikus egyes mérgekkel szemben
* elősegíti a citosztatikus daganatok visszafejlődését
* migrén, fejfájás, fogfájás, és egyéb fájdalomcsillapító, mivel képes áthatolni az ideghüvelyen
* megszünteti a félelmet, helyreállítja a felborult lelki egyensúlyt
* serkenti a belső elválasztású mirigyek működését
* kedvezően hat a hajszálérrendszerre, javítja az érfalak áteresztőképességét, értágító,
* vértisztító, és vérnyomás szabályozó hatású
* kiváló fülgyulladásnál
* szemgyulladásnál
* csontvel őgyulladásnál
* idegfájdalomnál
* pszichikai zavaroknál
* lumbágó esetén
* emlőgyulladásnál

Alkalmazták már:

* fehérvérűségnél
* elsődleges trombózisnál
* vírusos agyvelőgyulladásnál
* rákos daganatnál
* korai öregedésnél
* fizikai- szellemi kimerültségnél
* idült garatgyulladásnál
* üszkösödésnél
* agyér elmeszesedésnél
* gerinc- csípő- és térdizületi panaszoknál
* izomfájdalomnál
* ahol a hagyományos kezelés hatását fokozza.

Hatását növeli az egészséges életvitel!" Gillich István

Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 


Megjegyzések