A színek hatása az emberre


"A szín élet, színek nélkül halott lenne a világ "
írja Johannes Itten, a színelmélet egyik legnagyobb szakértője.
A színek kihatnak az ember hangulatára, életműködésére, ezért azok jellemző hatásait életünk egyes területein tudatosan tudjuk alkalmazni.
Az emberek szimbolikus jelentőséget is tulajdonítanak a színeknek.
Magunk is tapasztalhatjuk, hogy lelkiállípotunktól függően változik a színekhez való viszonyunk. A színek általános jellemzése segíthet tudatossá tenni a jó közérzetünknek megfelelő színválasztást.
Vannak hideg és meleg színek.

meleg színek: sárga, narancs, piros

hideg színek: zöld, zöldeskék, kék, kékeslila, lila

Fehér: a mindenkori tisztaság, a végtelen távolság, a hómező, a rend, az egyszerűség, a semlegesség színe.
Beige: tört szín, átmenet a fehér és a barna között. A homok, a kagylók, a kövek színe. A szabadság, tolerancia, természetesség érzetét kelti. A lakás berendezésében különösen nagy felületeken nagy szerepe van. Önmagában unalmas, de erős színek tehetők mellé.
A fekete az önmagunkba fordulás és a teljes belső béke színe. Ha jól használja az ember, kreatív energiáit fokozhatja ezzel a színnel.
A sárga minden más színnél erősebb. Hatása lelkesítő, optimista. Minden irányba sugárzó világossága tágassá, meleggé teszi a helyiségeket. Kiváló árnyalat olyan helyiségekben, ahol szellemi erőfeszítést végeznek. A tiszta gondolkodás színe, elősegíti az agyműködés és koncentráció minden formáját.
A narancssárga mozgalmasságot, élénkséget, napfényt, barátságot sugároz. Barackvirág: puhaság, engedékenység, gyermekszobába a legideálisabb.
Piros, vörös a tűz színe. Megerősíti az életkedvet, feltölt energiával, szellemi erőt ad, véd. Kis felületen ideális, vagy felületen azonban elviselhetetlen, idegessé, nyugtalanná teszi az embert.
A kék békességre, rendre ösztönöz. Megnyugtat, lehűt, üdit, érzékenységet és finomságot fejez ki. A világoskék friss érzetet kelt és tágítja a teret. A sötétkék a céltudatosság színe.
A zöld a remény, a nyugalom, a barátság, az egyensúly színe. Különböző árnyalatai a színhatások széles skáláját adják. A világos sárgászöld barátságos és fiatalos, a fűzöld már kissé komolyabb hatású, a fenyő zöld már kimondottan ünnepélyes, a mohazöld az egyensúly, a lazaság, a pihenés színe.
A barna a föld színe, megbízhatóságot, biztonságot és állandóságot sugall, kifejezetten melegségre vágyók számára ajánlott.
A lila azokhoz a személyiségekhez illik, akik tele vannak inspirációval, gazdag a képzeletük. A spirituális dolgok jelképezője, egyensúlyt teremt, bölcsebbé tesz, előkelőséget sugall.

Mosolygós, szines napot mindenkinek!


Forrás: Magyar Természetgyógyászok szövetsége





Megjegyzések