Gyermekbetegségek lelki háttere




Ha egy gyermek egy náthás időszakban elkapja az éppen aktuális vírust vagy baktériumot, az egy normális jelenség. Ha azonban a kezelések és az óvintézkedések hatására is folyton visszatér, akkor máshol kell keresni a problémát, mint a testi szinten.


Ilyenkor nagy valószínűséggel lelki ok áll a probléma hátterében, vagyis a betegség egy lelkileg meg nem élt dolog fizikai kivetülése. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy mely terület betegedett meg a fizikai testen, és abból már lehet következtetni, hogy milyen érzelmi teherrel nem képes a gyermek megbirkózni.


A lélek üzenete

A holisztikus gyógyászat úgy tartja, hogyha bármilyen negatív érzelem tartósan fennáll, az kibillenti a gyermeket a nyugodt állapotából. Ezek a negatív érzelmek, dugulásokat, blokkokat képeznek a test bármely területén, így nem tud akadálytalanul áramlani a pozitív energia. Így alakulnak ki a funkciózavarok a test különböző szerveiben, amelyeket végül fizikai tünetként is észlelünk.
pl: mandulagyulladás, lábfájás, fejfájás, vesekő....

A nyugati orvoslás úgy tekinti az elmét, a gondolataival és az érzelmeivel együtt, mint amely teljesen elkülönül a testtől.

E szerint életérzésünknek csekély vagy éppen semmi köze nincs testi egészségünkhöz, és az emocionális betegségek, mint pl. a kudarcélmény, a csalódottság, a féltékenység, a frusztráció, a harag, de elsősorban és mindenekelőtt a félelem semmiképp sem okozhat olyan problémát, amelyet fizikainak tekintünk, mint a megfázás vagy a lábtörés.

Szerencsére napjainkban a Kelet és a Nyugat hagyománya végre találkozni látszik, s mintha végre elkezdenék egymással megosztani az emberi testről és az egészség megőrzéséről szerzett tudásukat.



A betegség, mint szimbólum

A fizikai test különböző részein jelentkező tünetek segítségünkre lehetnek abban, hogy behatároljuk, majd feltárjuk a gyermek lelki problémáit.

A különböző betegségek ugyanis szimbolikusnak tekinthetők a tekintetben, hogy elárulják milyen érzelmi teherrel birkózik éppen a gyermek a saját erejéből.



Allergia és asztma

Ezen betegségek hátterében nagy valószínűséggel az anya-gyermek kapcsolat sérülése áll. A gyermek az elválást - lehet ez bárhol: ovi/bölcsi, kórház, rokonok - elszakadásként éli meg, ezért téged tesz felelőssé.


Fontos, hogy gyermekedet biztosítsad afelől, hogy nem tehetsz mást, és fogadja el ezt a helyzetet. Mindenképp meg kell nyugtatni, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezzel kevésbé szereted Őt.
Arról is biztosítanod kell, hogy visszatérsz érte a megadott időben, amit kicsiny lénye révén valami dologhoz kell kötni - pl: ebéd után, alvás után.


Ezt a paktumot szigorúan tilos megszegni, mert ezzel a gyermek félőssé, szorongóvá válik, majd a későbbiek során eltávolodhat tőled, és másokhoz is nehezebben kötődhet.


Nátha, megfázás

Olyan gyermekeknél, akik most kerülnek be egy új közösségbe - bölcsi, ovi - nem biztos, hogy a vírusok okozzák a betegség okát. Persze lehetséges, hogy csak arról van szó, hogy a gyermek immunrendszere nem elég erős, és még nem készült fel az ismeretlen kórokozókra.
Ha azonban huzamosabb ideje (3hét+) fennáll ez a probléma, akkor rá kell jönnünk, hogy gyermekünket hiába tömjük az orvos által felírt antibiotikumokkal, mert semmi értelme nincs.

A gyermek beilleszkedési nehézségekkel küzd, így a betegség azt a célt szolgálja, hogy elzárkózhasson a külvilágtól.

Lelki okát kell megtalálni a kisgyermek gondjának, bevonva ebbe az óvónőt, gondozónőt. Elképzelhető, hogy az elválást egy elszakadásnak éli meg.

Akkor is bekövetkezhet ez a dolog, ha a gyermek várja az óvodát/bölcsődét, és a szülő aggódik.
Hiába hogy nem mondjuk ki a szavak szintjén, de a gyermek nem buta...így nagyon is érzi, tudja, hogy a szülőben negatív érzések dolgoznak.

Ezt sajnos könnyen átveszik Ők is. Elég hozzá egy hangsúly, egy mimika, egy mozdulat a szülőtől.



Gyomorrontás, hányás, hasmenés

Ha egy gyermek gyakran küzd emésztési panaszokkal, - hasmenés, hányás, szorulás, puffadás - tudat alatt vagy akár tudatosan is elutasíthat egy vagy több környezetében élő személyt, illetve valamilyen negatívumként megélt élethelyzetet.

Költözés, válás, haláleset, kistestvér érkezése, vagy netán a szülők új párkapcsolata okozhatja ezen tünetek előtérbe kerülését.

Ezt a lélek nyelvére úgy tudom lefordítani, hogy egy olyan dolog kerül az emésztőrendszerbe - gyomor és belek - melyeket a gyermek nem akar megemészteni így visszaküldi (hányás), vagy csak átfut rajta (hasmenés), netán nem akarja elengedni (szorulás) lesz a végeredmény.

A legrosszabbról már nem is szeretnék beszélni a vakbélgyulladásról, amikor egy olyan eseményt dolgoz fel a gyermek, amely nem rá tartozna, de megtudja, így szembesülnie kell vele.

Ilyen esetekben nem hiszem hogy a gyógyszer lenne a legjobb megoldás. Amennyire a körülmények engedik több időt és energiát kell fordítani a gyermekre. Sok beszélgetéssel, magyarázatokkal, persze mindig a korosztályának megfelelő mértékben sokat lehet javítani az állapotán.


Fülfájás

Ha egy gyermek sokat küzd fülgyulladással, vagy állandó fülfájásra panaszkodik - és már kizártuk a nátha és arcüreggyulladás okát - akkor elgondolkozhatunk a lelki okain.

A gyermek azért választja ezt a módját az elhatárolódásnak, mert a környezetéből érkező ingert nem tudja, vagy nem akarja befogadni. Magyarul, nem akarja meghallani pl: a kistestvére sírását, a bölcsis/ovis gyerekek csúfolódását, vagy netán a szülők civakodását.

Amint rájövünk ezekre a okokra, és kiiktatjuk a gyermek életéből, vagy valamilyen áthidaló megoldást találunk, a kicsi ismét kiegyensúlyozottabb lesz és újra képes lesz a körülötte élőket meghallani.



Torokfájás, köhögés

Ha egy kisgyermek torokfájásra panaszkodik, vagy gyakran köhécsel, akkor valamit közölni szeretne, de nem tud.Valószínűleg nem meri, mert fél.

Ilyenkor szopogatós tabletták, és antibiotikumok helyett, érdemes a gyermekkel leülni beszélgetni, biztosítani arról, hogy ha nem is egyezik a véleményetek, attól még ugyanúgy szereted, és elfogadod.
Ellenkező esetben egy szorongó, a környezete visszautasításától félő, önbizalom gyenge felnőtt lesz belőle, ami megnehezíti a későbbi boldogulását.

A gyerek betegsége a szülő tükre

Ha mindent megtettünk, de a gyermekünk mégis megbetegedett, akkor ideje saját magunkba nézni.

Hogy miért?

Mert a gyermekünk, főleg a kisgyermekek, mindent megéreznek. Így a lelkünkben levő szorongást, félelmet, hiányérzetet is.

És ha mindez nem is tudatosul bennük, de kizökkentik őket a nyugalmi állapotukból, innen pedig egyenes út vezet egy betegséghez.

Mindkettőtök gyógyulása érdekében érdemes feltárni ezt a tudatalatti problémát. 





Megjegyzések