Böjtöld magad egészségesre!



A nagy rohanásban legyen néha merszünk és bátorságunk megállni, és egy-egy pillanatra csak magunkra figyelni. A tavasz a böjt ideális időszaka. 

Szeretnénk megszabadulni a télen felszedett kilóktól. Ez az időszak a legalkalmasabb a fogyókúrára is, nem feltétlenül azért, mert közeledik a bikiniszezon, hanem mert végre lezárul a szervezet téli „raktározó” működése, így könnyebb megszabadulni a méreganyagoktól. 

A természeti népeknél mindmáig szokásos gyógymód a böjtölés, mint ahogy a legősibb civilizációkban élt papok feljegyzései is beszámolnak a méregtelenítés gyógyító erejéről.


Miért van szükség méregtelenítésre?

A XXI. századi élet számos előnye mellett talán a legnagyobb kárt a jólétből fakadó túltápláltság okozza. Tizedannyit mozgunk, mint elődeink, ugyanakkor a nehéz, kalóriadús ételekkel, a gyorséttermek hatalmas adagjaival túlterheljük a szervezetünket. Olyan világot élünk, melyben nap mint nap egészségkárosító anyagokkal találkozunk.

A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mellett ma már az iparilag előállított élelmiszerek, gyógyszerek, kozmetikumok, tisztálkodó- és tisztítószerek is újabb mérgeket juttatnak szervezetünkbe. Sőt az ivóvizünk és a levegőnk is szennyezett.


Mi is a böjt?

A böjt az egyik leghatékonyabb méregtelenítési, salaktalanítási módszer. A testünkbe került méreganyagoknak az anyagcserefolyamatok során távozniuk kellene a szervezetünkből. A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a vese, a máj, a tüdő, a belek és a bőr is.


Abban azonban, hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak. A böjtölésnek köszönhetően regenerálódni képes a károsodott máj, a bőr kitisztul, a szem újra csillog, az íriszben azonnal láthatók a tisztulás jelei. Az emésztőszervek mentesítődnek a terhektől, az egész szervezet megújul. 


A léböjt

A léböjt során meghatározott időtartamra lemondunk a szilárd táplálékról és az élvezeti szerekről. Ez a klasszikus gyógymód sok krónikus és akut betegséget segít megelőzni, az esetek nagy részében enyhíti vagy teljesen meg is szünteti a bajokat. Fontos tudni, hogy átmenetileg képesek vagyunk táplálék nélkül élni, majd utána szerényebben étkezni, mint előtte.

Harminc év fölött minden egészséges embernek tanácsos lenne időnként böjtölni, a mai életforma mellett szükséges és ajánlatos ugyanis a rendszeres „nagytakarítás”. A túltápláltság fáradttá, kedvetlenné, lassúvá tesz.

A böjt a testet és a lelket egyaránt frissíti, gyógyítja. Hatására az agyban fölszabadul a boldogsághormon, a szerotonin, a vérből és az erekből kitisztulnak a lerakódott zsír és mésznyomok. Évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal tatsunk böjtöt, számtalan módszer közül választhatunk.

A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj egyes táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben. Böjt során fontos a napi háromszori pihenés: időt kell hagyni a szervezetnek az anyagcserefolyamatokra: ilyenkor történik a lebontás, fel-és átépítés. Ehhez pedig nyugalomra van szükség! A böjt része a májpakolás délután és a folyamatos lazítás-relaxálás. 


A tisztító, salaktalanító kúra

De hogyan kezdjük el a böjtöt, mit együnk, mit igyunk, hol szerezzük be az élelmiszereket, és közben hogyan főzzünk mondjuk paprikás csirkét a család többi tagjának? Ezt a problémát ismerték fel a wellness szállodák, ahol a vendég igényeihez igazodva kínálnak személyre szabott, komplex tisztító vagy böjtprogramokat. Megkönnyíti a dolgot, hogy itt csoportban, ellenőrzés mellett böjtölhetünk. Mindent elkészítenek számunkra és elénk is teszik, így ezzel nem kell foglakoznunk.

Fontos szót ejteni az úgynevezett böjtkrízisről, az ételmegvonás ideje alatt ugyanis változhat a közérzet. Ez ijesztő lehet egy kezdő böjtölő számára, éppen ezért nem ajánlatos egyedül, segítség és felügyelet nélkül belevágni. Egy tapasztalt böjtvezető átsegít a nehéz időszakokon, ezért fontos, hogy mindig elérhető legyen. A böjtkúra végeztével örömmel tapasztaljuk, hogy a testsúlyunk csökken, a lelkünk megszabadul a ránehezedő nyomás egy részétől és így bátrabban, könnyebben nézünk majd szembe a mindennapok kihívásaival. S ha már megalapoztuk az egészséges életmódra való átállást, a továbbiakban könnyebb egészségesebben táplálkozni és élni.








Megjegyzések