Levendula, a lelki nyugalom növénye


A természet számtalan gyógyerejű csodája közül most a levendulát mutatjuk be. Ez a szerény, de kedves küllemű virág nemcsak illatos - kellemes aromája nyugtat is. 

A növény 90 centiméteres magasságra is megnőhet, de törpeváltozatai is léteznek, amelyek csak 25 centiméter magasak. A levelek hosszúak, hegyesek, nagyon keskenyek, és a földhöz közel ágaznak el. A pici, csőszerű virágok hosszú kalászban, sűrű fürtökben nőnek, amelyek a szárat a csúcstól kb. 10 centiméteren át borítják.


A levendula története



A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták.

A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató és frissítő tulajdonsága, az erős illat rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte a növény értékét az ókoriak szemében. A római férfiak a közfürdőkben testükre kenték.


Az Édenkert virága

Egy ókori keresztény hiedelem szerint a növény Ádám és Éva Édenkertjéből származik. Egy másik legenda azt mondja, hogy Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és az adta az illatot a bokornak. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a növényt miért tartják a gonosz elleni szent védőerőnek. Sok keresztény házban egy levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé a ház védelmére.
Levendula-illatú mosott ruhák

A növényt valószínűleg először az arabok honosították meg, azután Görögországból terjedt el Európában.
I. e. 600 körül érkezhetett a görög Hyeres szigetekről Franciaországba. Jelenleg sokfelé termesztik, pl. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Angliában. A középkori és reneszánsz Európában a mosó nőket „lavender”-ként ismerték, akik levendulával illatosították a fiókokat, és levendulabokrokon szárították a ruhákat. Ebben az időben sok más gyógynövénnyel együtt a kolostorok „gyógynövény-kertjeiben” termesztették.


Áldásos hatásai



A levendulát széles körben alkalmazzák gyógynövényként. Kevés növény dicsekedhet ilyen mértékű nyugtató és relaxáló hatással. A levendulaolaj alkotóelemei hatásosak a hiperaktivitás, az álmatlanság, szélszorulás, baktériumok, gombák, fogíny-mikrobák, penész valamint (fenyő-, kakukkfű-, menta-, rozmaring-, szegfűszeg- és fahéjolajjal keverve) a „Staff” baktériumként is ismert Staphyloccus baktérium ellen.

A növény alkotóelemei bizonyos típusú rák kezelésében is ígéretesek lehetnek, például egereknél csökkentették a mellrák-daganatokat. A levendula az impotencia ellenszere is lehet.



A csábítás virága



A levendula és a szerelem kapcsolata az ókorra nyúlik vissza. A Biblia egyik apokrif könyvében olvashatunk a levendula alkalmazásáról. A történet arról mesél, hogy Judit, az ellenséges parancsnok, Holofernes elcsábítása előtt különböző parfümökkel, köztük levendulával kente be magát. Így tudta meggyilkolni Holofernest, és megvédeni Jeruzsálemet. A csábító illat hatalmas erejét Kleopátra is kihasználta Julius Caesar és Marcus Antonius elcsábítására.

A Tudor-időkben a fiatal lányok Szt. Lukács napján levendulafőzetet ittak, hogy meglássák, ki lesz az igazi szerelmük. A lányok párnáiba rakott levendula a szerelem reményét hordozta, a friss házasok ágya alatt pedig szenvedélyt biztosított.


Mit tegyünk egy nagy csokor levendulával?



Ha friss: Vágjuk vissza a szárat, és helyezzük a csokrot egy váza friss vízbe. Azért, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát, és hogy a lehető legtovább illatozzon, mindennap cseréljük ki a vizet. A víz egy kicsit olajos lesz, mert a szár levendulaolajat választ ki. A csokor, attól függően, hogy milyen gyakran cseréljük ki a vizet, és hova helyezzük azt, 7-10 napig is eltarthat.

Szárítás: Ha megszárítjuk a levendulát, az illat hosszú hónapokon át tart. Akasszuk fel a csokrot fejjel lefelé, közvetlen napfénytől távol. Minél szellősebb a hely, annál jobban és gyorsabban szárad. Amikor már megszáradt, a csokrot felfelé is lehet állítani. A levendula felakasztásához kitűnő hely a ruhásszekrény. A csokor szépen fog megszáradni, és csodálatos illatot ad a ruháknak.

Gyógyításra: Rovarcsípésre kitűnő a levendulaforrázat. Szárított virággal és magokkal megtöltött kispárnákkal nyugodt az alvás, a főzet pedig megnyugtatja a megtépázott idegeket. A halántékokat levendulaolajjal bedörzsölve enyhíthető a fejfájás. Lefekvés előtti nyugtató tea készíthető belőle, rakjon három virágfejet forrásban lévő vízbe.


Ennivaló levendula…



A friss levendulavirágokat zselészirupok valamint gyümölcssaláták, desszertek, tej és krémek ízesítésére is lehet használni. Csirkehúsok elkészítésénél rozmaring helyett is használható. A levendulafagylalt igazi ínyenc meglepetés, hiszen az íze is fantasztikus, különösen eperrel, limonádéba vagy borba keverve.




Megjegyzések