Ne engedd, hogy manipuláljanak!Vannak emberek, akik mesterei annak, hogyan érezd magad rosszul, ha beszélgetsz velük. 
Mindent úgy alakítanak, ahogy nekik jó, nem törődve a másik érzéseivel, gondolataival, nézeteivel. Mindenáron manipulálni akarnak, ezért hazudnak, átvernek, szépítik a dolgokat. Rájuk égtek az álarcok az évek alatt, megfagyott mosolyuk mögött nem látod a valóságot. 
Néha egy ilyen emberen azt érzed, segíteni próbál, és szinte függeni kezdesz a véleményétől. Elhiteti Veled, hogy Neked fontos, amit nyújtani akar. Tudat alatt megfélemlít, igyekszik mindentudónak mutatni magát. 

Majd kezded észrevenni, hogy mindig minden úgy történik, ahogy neki jó, s Te egyre kellemetlenebbül érzed magad. Rosszul bánik Veled, de közben úgy állítja be, hogy minden a Te hibád. Bűntudatot ébreszt Benned. Azt csinálja, amit a vallások tesznek. Elhiteti, hogy nála van az igazság, és nélküle nem boldogulsz. A bűntudatod pedig megteremt egy csomó nem kívánt helyzetet. A félelem nagy úr. Sajnos sok szülő teszi ezt gyermekével, sok házastárs a párjával. 

Emögött valójában hatalmas félelmek húzódnak meg. Az ember képtelen irányítani a saját életét, így másokéval próbálkozik. Soha nem mutatja meg valódi arcát, így ne csodálkozzon, hogy önmagáért senki nem szereti. A manipuláció és a hazugság a gyávák fegyvere. Ha ezt felismered, rájössz, hogy túl kevésnek gondolja magát az illető az igazsághoz. Nem becsüli magát, és azért hazudozik, hogy többnek tűnjék, mint ami valójában. Rá kellene jönnie, hogy eredeti önmagunknál vonzóbbak nem lehetünk egy másik ember számára. Az őszinte élet: valódi, szabad. 

Ha manipulatív zsarnokkal találkozol, menekülj minél messzebbre. Ha túl közeli a kapcsolódás (rokon pl), akkor pedig ne engedd, hogy Ő határozzon meg Téged. Nálad jobban senki nem tudja, mire van szükséged. Az életedért Te felelsz, Ő pedig a sajátjáért. Más helyett nem oldhatsz meg semmit, a saját életeddel pedig kötelességed ezt megtenni. 
Ne hagyd, hogy manipuláljanak, ne hagyd, hogy mások mondják meg, mi a jó Neked! Szabadnak születtél, határozd hát meg Te a sorsodat!

Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.hu
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 
Megjegyzések