8 jel, ami arról árulkodik, hogy érzelmi zsarolás áldozata vagy



Az érzelmi zsarolás, akárcsak a másik embernek az energetikai kiaknázása egyes esetekben tudatosan, míg mások esetében tudattalanul történik. Az elnyomott frusztrációk kiélése, a narcisztikus igények kielégítése, egy jobb erőviszony elérése, a felelősség elhárítása, mind olyan szempontok, amiért valaki az érzelmi zsarolás alantos módjára kényszerül. Akárcsak az energetikai vámpírok, ahogy, az érzelmi zsarolók is bizonyos jellemvonásokat mutatnak, amelyek alapján a piszkos játszmájuk leleplezhető.


1. Úgy éreztetik, hogy te vagy a “bolond”

Az érzelmi zsarolók gyakran mondanak dolgokat, amelyeket nem tartanak be, illetve amelyek csak üres szavak. Amikor rákérdezel, vagy visszakérdezel, akkor tagadják, vagy számba sem vesznek, ezáltal azt az érzést keltve benned, hogy te emlékezel rosszul, vagy jogtalan a számonkérésed. Ha egy olyan baráti vagy párkapcsolatban vagy, ahol már nyilván kell tartsad a másik ember minden szavát, mert az bármikor visszaélhet vele, akkor jobb ha távol tartod magad egy ilyen kapcsolattól. 


2. Az árnyalt hazugságok

Egy igazi érzelmi manipulátor az eseményeket sajátos módon értékeli és mindig a maga igazát keresi benne. Valódi szakértő a realitás elferdítésében és a saját viselkedésének igazolásában. Olyan finom módon képes hazudni, hogy beszélgetőtársa már-már azt hiszi, hogy Ő maga az, aki téved, illetve hogy lassan elmegy a józan esze. Ez a dolog hosszú távon veszélyes lehet, mert egy ilyen kapcsolaton belül a józan fél realitás érzete csorbulhat. Ne tedd ki magad más téveszmés cselekvéseinek és fontold meg érdemes-e egy ilyen ember társaságát keresni


3. Bűntudatkeltés

Az érzelmi zsarolók nagy mesterei a bűntudatkeltésnek. Nagyon jól játsszák az áldozat szerepét. Ezáltal egy olyan érzést keltenek, hogy Ők azok, akik a támogatásra az odafigyelésre, szeretetre vágynak. Nagyon jól tudják a módját, hogy elérjék azt, hogy úgy érezd nem vagy elég szép, nem vagy elég jó, nem tudsz megfelelően érezni, nem tudsz eleget nyújtani. Ezek az emberek ritkán fejezik ki közvetlen módon érzéseiket vagy azt, amire vágynak, inkább ilyen indirekt módon az érzelmi befolyásoltság által érik el céljukat. Ha nem segítesz nekik, akkor azt mondják, nem figyelsz oda, ha meg segítesz és belemész a játszmájukba azt fogják állítani, hogy nem kérnek belőle és hagyjad őket. Egy ilyen felállításban csak vesztes lehetsz.


4. Mocskos játék

Az ilyen emberek nem direkt módon intézik a konfliktusos élethelyzetek megoldását. Inkább választanak egy passzív-agresszív módot ahol szinte érezni lehet az elfojtott haragot, de nem adnak szabad utat érzéseiknek. Inkább megvárják, hogy te kerülj a gyenge pozícióba. Az érzelmi zsarnokok soha nem tudnak fogadni visszajelzést önmagukról. Ha bármit mondani szeretnél kinevetnek vagy hárítanak és fenntartják az ártatlanság álcáját.


5. Képtelenek kötődni

Nagyon nehéz egy egyensúlyban lévő kölcsönös kapcsolatot kialakítani velük. Nem igazán adnak teret arra, hogy magadról vagy érzéseidről beszélj, inkább ők kell a figyelem középpontjába legyenek de csak egy felszínes tartalommal, mert mélyebb lelki megnyilvánulásra képtelenek. Képtelenek egy szoros kötődést kialakítani.


6. Átveszed a negatív érzéseket

Amikor egy érzelmi manipuláció kellős közepén vagy, akkor azt veszed észre, hogy rögtön megéled a másik ember lelki fájdalmát és osztozol a dühében, haragjában, mi több gyakran magadévá teszed azt. Ha egy érzelmi zsaroló például szomorú vagy dühös nagyon hamar eléri, hogy a körülötte lévő emberek is átvegyék ezt az érzést, mert ezáltal fontosnak érzi magát. Ha sok időt töltesz ilyen ember társaságában lassan arra lehetsz figyelmes, hogy a te igényeid a háttérbe szorulnak, nem fogsz tudni idővel különbséget tenni a saját és az Ő érzései között.


7. Nincs felelősségérzetük

Az érzelmi zsaroló valójában gyenge, karakter nélküli ember, aki struccpolitikát folytatva elbújik a kisujja mögé. Soha nem vállal felelősséget a gondolatai, érzései és cselekedetei felett, így teljes mértékben képtelen megérteni a másik iránti minimális felelősségvállalás érzését is.


8. Hallgass az intuíciódra

Az első aranyszabály mégis az, ha érzelmi zsarolóval van dolgod, akkor mindig hallgass az ösztöneidre. Van egy belső hang, amely sokkal finomabban megérzi a dolgok mögött rejlő jó vagy rosszindulatot. Nem egy különleges adottság, hanem minden ember veleszületett kincse. Amikor az elméd ezerrel pörög és nagy a zaj benned és körülötted, akkor ez a belső hang el van nyomva. Figyelj rá és felerősödik. Így megérzed, ha valaki zsarolni akar vagy kiforgatja szavaid értelmét, esetleg visszaél érzéseiddel. Amikor egy zsaroló azt látja, hogy a te lelki védekezési mechanizmusaidban rés van, akkor ott fog támadni. Hallgass a belső hangra és ne menj bele a manipulatív játékokba.







Megjegyzések

  1. Az igazság olykor fáj, s fájdalmas tudomásul venni a tényeket, melyek önmagukért beszélnek, hiába próbálja az ember tagadni még egy ideig saját madad előtt is...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése