A színek gyógyító ereje




Nagyon sok titkot tárnak fel a színek. Nemcsak a lelkünkről, hanem az egészségünkről is beszélnek. Sőt, gyógyítanak is.

Nem kell auralátónak lenni ahhoz, hogy beleláthassunk mások lelkébe. Elég, ha megismerkedés után kifaggatjuk a kedvenc színeiről. Ugyanis a színek kódnyelve nagyon egységes és meghatározó.

Mindennapi életünkben a színek legtöbbször természeti jelenségekhez kötődnek. A kék mindig a tengert, az eget, a látóhatárt idézi, a zöld a természetet, a megújulást, a vörös az életet, a haragot, a vért, a forradalmat.

Aki egy nehéz nap délutánján úgy érzi, nem tud még pihenni, legalábbis nem a lakásban, az sétálni indul, és közben nem is sejti, hogy ezt azért teszi, mert a szervezete a zöld színre vágyik. Park, erdő, domboldal vagy folyópart hívja. Viszont ha a környezetében sok a vörös, a narancsszínű vagy a sárga, akkor feltöltődik energiával, és ilyenkor még a munka is könnyebben megy, mert ezek a színek a tevékenységre hatnak pozitívan.


A színek gyógyító ereje

Már az ókorban ismerték – igaz, nem sokan és nem mindenhol – a kromoterápiát, a színek gyógyító hatását. Az ehhez készült elmélet hívei állítják: a szervezetnek sok egyéb mellett mindig a megfelelő színre van szüksége a normális működéshez. Az őskorban a halottat azért festették vörösre, mert hitték, hogy az „élet színétől” újraéled. Úgy gondolták, minden embernek meg kell kapnia bizonyos „színadagot”, és akkor nem lehet nagyobb baja.


Korunk lélekgyógyászai már figyelembe veszik munkájuk során a színek hatását is, ha magyarázni nem is tudják, hogy az egyik miért okoz fájdalmat, míg a másik megnyugvást. A lényeg, hogy kedvezően befolyásolja a gyógyulást.

Az egészség megőrzését a barátságos színek szolgálják. A betegnek ajánlott színes lámpákkal világított helyiségben tartózkodnia, főképp a sötét téli délutánokon, illetve este és éjszaka. Naponta egyszer legalább tizenöt percig legyen barátságos színt árasztó lámpa alatt, a többi időben a normális sárgás belső világítás ajánlatos.

A vörös a vér betegségeinél, a tüdő, a szív, az izmok bajánál segíthet, de az alkoholbetegek gyógyításában is jelentős szerepet kap.

A narancsszín a vesebetegségnél, az izmok túlhajtottságából eredő kóroknál hat kedvezően. 

A sárga javítja az emésztést, csökkenti a kóros anyagcsere-folyamatból eredő károsodást. Használ az asztma és a cukorbaj, illetve depresszió esetén is. Vörössel felváltva a sárgát alkalmazzák bénulásoknál.

A zöld csökkenti a vérnyomást. Erősíti a bőrt és a csontokat, de álmatlanság esetén is ajánlatos.

A kék csökkenti az étvágyat, és sikerrel vetik be szívideg-panaszoknál. Ugyancsak jó a pajzsmirigy-túlműködésre is. Baktériumölő hatását is felfedezték a szakemberek, ezért ajánlják torokgyulladás enyhítésére.

A lila szembetegségeknél, orr- és fülbántalmaknál használható. Csökkenti a száraz köhögést és megszünteti a belek szabálytalan működését.



Megjegyzések