Áldott napfény


Van egy olasz mondás: „Dove non entra il sole, entra il dottore” ami azt jelenti: „Ahová a nap nem süt be, oda az orvos tér be”.


A D-vitaminhiány veszélyes az egészségre nézve

Azoknál, akik D-vitaminhiányban szenvednek, nagyobb gyakoriságban fordul elő mell-, vastagbél-, petefészek- vagy prosztatarák, és ugyancsak a D-vitaminhiánnyal hozzák összefüggésbe a szívbetegséget, magas várnyomást, szklerózist multiplexet, sárgaságot és csontritkulást. A kutatások azoknál mutattak ki alacsony D-vitaminszintet, akik napfényszegény területeken élnek. Akik tartósan otthonukhoz vagy kórházhoz kötöttek, akiknek bőre sötét, valamint azoknál a nőknél, akiknek testét ruházatuk és fátyluk elzárja a napfénytől. Ez még a D-vitamin kiegészítők szedése esetén is igaz. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az idősebb nők a napfényszegény téli hónapokban szintén D-vitaminhiányban szenvednek.
A napon való kevés tartózkodás kapcsolatba hozható a rákos megbetegedésekkel.
Több alapos tudományos vizsgálat is azt mutatta ki, hogy az északi területeken élő nők esetében a petefészek- és a mellrák kialakulásának valószínűsége 150%-kal nagyobb, mint naposabb déli vidékeken élőknél. Egyik tanulmány azt is kimutatta, hogy a szabadban dolgozó nőknél jóval kisebb a mellrák vagy a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége, mint a zárt térben dolgozóké. A tudósok tisztában vannak vele, hogy a napfény hiánya D-vitaminhiányt okoz, ez pedig a petefészek, a mell és a vastagbél rákos megbetegedéseivel hozható összefüggésbe. A D-vitamin védelmet nyújt velük szemben.


Milliókat érint a szezonális depresszió

Azok, akik ebben szenvednek, a téli hónapok alatt letargikussá válnak, túl sokat alszanak, állandóan édességre vágynak, hízásnak indulnak, gyakran bűntudatot éreznek, elvesztik érdeklődésüket a többiekkel közös programok iránt, és általában az egész élet iránt. Teljes spektrumú fényterápia hatására a tünetek enyhülnek.
A napfény fokozza a mentális és a fizikai teljesítményt
Az a tanulmány, amelyet Amerikában, 22 000 diákon végeztek, megállapította, hogy a vizsgázó diákok eredményei 26%-kal jobbak voltak azokban a termekben, amelyek természetes napfényt kaptak. A napfénytől sokszor kimutatták már, hogy csökkenti a vérnyomást, serkentően hat a szervekre és az izmok vérellátására, növeli a szövetek oxigénellátást, és kedvezően hat az izmokban és a májban tárolt glikogén (energiaraktár) szintjére.


A napfény kedvezően hat az egészségre

Azon túlmenően, hogy serkenti a D-vitamintermelést, a napfény rendelkezik egy további, inzulinszerű hatással is, így kedvezően hat a cukorszintekre is. A szabadban, a napon végzett mozgás közben kevesebb tejsav termelődik, mintha zárt térben mozognánk, így kisebb a gyakorlatokkal járó izomfájdalom. A napfény ugyancsak csökkenti a vér koleszterinszintjét, míg stressz tűrőképességünket – vérnyomás, valamint légzésszám csökkentő hatásának köszönhetően – jótékonyan megemeli. Dr. Zane Kime: Napfény (Sunlight) című könyv szerzője szerint stressz helyzetekben túl sok ciklikus adenozin monofoszfátot (cAMP) termelünk, mely károsan hat immunrendszerünkre, és csökkenti a rákkal szembeni ellenálló képességünket. Ez különösen igaz azokra, akiknek a táplálkozása többszörösen telítetlen zsírokban gazdag. Úgy tűnik, hogy a cAMP nagyon érzékenyen reagál a napfényre, hatására csökken a mennyiség, majd megsemmisül. Ez nyugtató hatással van szervezetünkre, azért álmosodunk el sokszor, mikor a napon tartózkodunk.


A napfény, kedvezően hat a gyerekekre

A vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a napfény meggyógyíthatja a születéskori sárgaságot, és növeli az izomtömeget a serdülőkor előtti gyerekeknél. Azok az anyák, akik terhességük alatt sokat tartózkodnak a napon, várhatóan magasabb lesz a gyermekük, mint azoké, akik csak ritkán mennek ki a napra.


A napfény hatása a tobozmirigyre

A napfény elsősorban a szemeken keresztül érkezik a szervezetbe, rajtuk keresztül továbbítódik az agy tobozmirigyéhez. A tobozmirigy a napfényt a jótékony hatású melatonin hormon termelésére használja, mely viszont a szerotonin termelést fokozza.
A szerotonin fontos szerepet játszik nyugalmunkban, segíti éjszakai pihentető alvásunkat, mérsékli a menstruáció előtti tüneteket, az éjszakai izzadást, a szénhidrátok iránti túlzott vágyat. Mivel sok pszichoaktív gyógyszer a szerotonin növelésén keresztül hat, a napon való tartózkodás hatására az előírtnál kevesebbet kell bevennünk belőlük.
A vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy napszemüvegek, a szemüvegek és a kontaktlencsék csökkentik szemünk napfényérzékelő-képességét. Amikor például napszemüveg van rajtunk, agyunk nem képes érzékelni, mekkora napfényadag ért bennünket, ezért kevesebb melatonint választ ki, mint amennyit a napfény teljes érzékelésekor termelne. A melatonin hatására barnulunk le, ez a vegyület gondoskodik természetes módon a szervezet napfény elleni védelemről. Amikor azonban napszemüveget viselünk, testünk nem „tud” róla, hogy teljes mértékben ki van téve a napfény hatásának, ezért nem indítja be védelmi rendszereit a leégés megelőzésére. Ez azért van, mert a test a szemek segítségével állítja be a melatonin termelés- a napfény erőssége szerinti – kívánatos szintjét. A melatonin természetes védő szerepet tölt be a nappal szemben. Bármilyen üvegről is legyen szó – ablaküvegről, autóüvegről, napszemüvegről, gyógyszemüvegről vagy kontaktlencséről -, az nem engedi át a napfény egészséges sugarait.
Biológiai oldalról nézve, egészségünkhöz és boldogságunkhoz szükségünk van a napfényre. A hemoglobint tartalmazó vörös vértestjeink hasonlóképp működnek, mint a növényekben a klorofill. A klorofill magába szívja, energiává és a növények növekedését és egészségét segítő táplálékká alakítja át a napfényt. Ugyanilyen jótékony módon hatnak testünkre is a Nap sugarai.
Ezért egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy reggel és késő délután, amikor az UV-sugárzás nem olyan magas, fényvédő krém vagy napszemüveg nélkül élvezzük a napfényt. Azok, akik irodákban dolgoznak, otthonukban vagy kórházban tartózkodnak ebben az időben, jól teszik, ha kinyitják az ablakokat, és annyi napfényt engednek be, amennyit csak lehet. Ha erre nincs mód, akkor egy kis sétát tehetnek a szabadban.
A fényvédő krémeket se tekinthetjük csodaszernek, már csak azért sem, mert fényvédő hatásukban bízva hajlamosak vagyunk hosszabb ideig a napon maradni. A kereskedelmi forgalomban kapható krémekben különböző vegyi anyagok vannak, amelyek bőrünk pórusain keresztül teljesen kiszűrik az UV-sugarakat, amelyek fontos szerepet játszanak a D-vitamin termelésében és felszívódásában, csakúgy, mint a vérnyomás és a vér koleszterinszintjének csökkentésében.


A napfelkelte és a naplemente hatásai

Az angyalok egyértelműen arról beszéltek, milyen áldásos hatással vannak ránk a napfelkelte és a naplemente színei és fényei. Elmondták, hogy ha napfelkeltekor kint tartózkodunk, a felkelő Nap sugarai felébresztik felső csakráinkat, energetizálják és felkészítik őket arra a soron következő napra.
Azt is mondták, hogy a lemenő Nap sugaraiban való fürdőzés előkészíti éjszakai pihentető alvásunkat. A naplemente az alsó csakrákra hat.
Mindez nagyon logikusnak tűnik, hiszen a napfelkelte színei az alsó csakrák meleg színeiről a felső csakrák hidegebb – a felvirradó égbolt kékjére emlékeztető – színeire váltanak. A naplemente pont ellentétes hatású – a felső csakrák színeiről az alsóbbak színeire vált. Így tehát a napfelkelte fölfelé aktivizálja a csakrákat, lentről fölfelé haladva tölti fel őket energiával a soron következő napra, míg a naplemente föntről lefelé haladva hat a csakrákra, ezzel segítve szervezetünknek az aznapi aktivitás lezárásában és az esti pihenés előkészítésében.
Ha kint tartózkodunk a napfelkelte vagy naplemente idején, akkor a természetes földi ritmushoz kapcsolódunk, mely kedvezően hat időérzékünkre, és összhangba hoz bennünket az élet áramlásával. Ideális esetben, a szabadban, napszemüveg nélkül kellene követnünk a napfelkeltét és a naplementét, hogy testünk teljesen magába tudja fogadni a fényt. Mindamellett még az is jobb, ha ablaküvegen keresztül nézzük, mintha sehogy.

Dr. Doreen Virtue



Megjegyzések