Ki irányítja a sors kezét?Elmével megérteni a teremtés teljességét elméletileg lehetetlen. Ahhoz, hogy mégis megértsd, átérezd az univerzum erőinek működését, így a teremtést mibenlétét is, fel kell ismerned, hogy Te valójában sokkal több vagy annál, mint amennyit jelenleg gondolsz magadról.

Képzeld el úgy, hogy több személyiség is vagy egyszerre! Ezek a személyiségeid egymástól függetlenül is léteznek, és bár nem tudnak egymásról, létezésük mégis szorosan kapcsolódik. Ez látszólag ellentmondás, de a teremtés mindig ellentétekből, ellentmondásokból jöhet csak létre. Valójában az általad jelenleg érzékelt és felfogott világban minden ezekből az ellentétekből áll. Hideg és meleg, fent és lent, sötétség és világosság, férfi és nő, és így tovább.

Nos, ezek a személyiségeid valójában csak egy-egy részei egy hatalmasabb, összetettebb énednek. Ez a felsőbb én irányítja a részeket. Minden egyes személyiségnek van önálló akarata, de a felsőbb irányítás (aki szintén Te vagy) összességében hozza azokat a döntéseket, amelyek alapján halad a rendszer előre.

Gondolj egy nagyvállalat struktúrájára, ahol minden dolgozó valójában Te vagy, végső soron Te vagy maga a vállalat. A mérnökök sokasága önállóan tervezi a rendszer működését, az építészek látszólag önállóan teremtenek dolgokat, de a vállalat mégis abba az irányba halad és fejlődik, amerre a vezetőség irányítja. És a működés akkor lesz hatékony és prosperáló, ha minden egyes egyén önállóan ugyan azt a célt és minőséget szolgálja.

Tulajdonképpen így működik az emberi tested is. Sejtek, baktériumok milliárdjainak összjátéka az, amit a testednek nevezel. És azt mondod: ez vagyok én. Nem azonosítod külön-külön a sejteket és baktériumokat, hanem egyben egy egészként gondolsz magadra. De ettől függetlenül minden egyes sejtednek van saját tudatossága. Teszik a dolgukat, élnek pont úgy, mint Te magad.

Amikor egy személyiség ugyan azt az irányt tartja követendőnek, amit a vezetés is, akkor az egyén úgy érzi, hogy teremtése megvalósul, támogatott. Hiszen azt mindenki más is, és a felső vezetés is „támogatja”. Ilyenkor érzi ez a személyiség, hogy az élete „sínen van”, minden sikerül neki.

Ellenben, ha az személyiség teljesen ellene megy a felső vezetés akaratának, akkor nem tud teremteni, folyamatosan akadályokba ütközik. Ilyenkor úgy érzi, hogy minden összeesküdött ellene, és a sors is folyton kibabrál vele.

Valójában ebben az univerzális struktúrában mindenki Te vagy, a mérnők, az építész, a harcos, a gyógyító, a pénzügyőr és még a főnők is. Ezért ha úgy érzed, a sorsod nyomorult, szerencsétlen vagy, nem sikerülnek dolgok, valójában arról van szó, hogy nem vagy kibékülve önmagaddal, nem vagy egységben önmagaddal.

Amikor viszont azt éled meg, hogy rendben mennek a dolgaid, elégedett vagy, boldog vagy, egységállapotot élsz meg önmagaddal, harmóniában létezel a különböző személyiségeddel és a felsőbb éneddel is.

Ezért van az, hogy a pozitív gondolkodás és tudatos teremtés az egyik embernek működik, míg a másiknak nem.

És ezért mondja sok tanító, hogy a boldogság kulcsa az elfogadásban rejlik. Mert ha elfogadod azt ami van, akkor ismét egy irányba fogsz haladni a felsőbb vezetéssel. Ami persze Te vagy, csak most nem tudsz róla.

És ezért tűnhet úgy egyeseknek, hogy a sors, az irány előre meg van írva. De valójában mégsem. Ahogy egy nagyvállalatnál is megtörténhet, hogy az alkalmazottból lesz a főnök. Vagy a „kisember” olyan erővel képvisel valamit, hogy nehéz munkával ugyan, de meggyőzi a főnökséget és az egész rendszert a saját vélt irányának létjogosultságáról. És amikor a rendszer irányt vált a személyiség elképzeléseinek megfelelően, a „kisember” – adott esetben akivel Te most azonosítod magad – elégedetten hátradőlhet.

De a lényeg, hogy az életérzés ami elkísér utadon, az hogy szenvedsz vagy sem, csak és kizárólag rajtad múlik. Senki nem dönti el helyetted, hogy egy helyzetet hogyan élj meg. Te döntesz, hogy ami van, amit élsz, azt hogyan szemléled. Derűsen, vidáman, könnyedséggel, vagy megfeszülve, gyötrődve, borzalmasan.

És erre nincsenek szabványok, előírások, sztenderdek, sem szabályok. Ugyan azt az élethelyzetet mindenki másképp fogja átélni, megélni.

Egy próbát megér: mosolyogj, ne dühöngj! Szeress, ahelyett, hogy félsz! Felejtsd el a neheztelést és sértődöttséget!
És fel fog kelni a nap…elindul a pozitív változás.

Írta: Földi Gábor


Megjegyzések