Segítség, energiarabló!


Egy beszélgetés után úgy érzed, elhagyott minden erőd? Lehet, hogy egy energiavámpírral volt dolgod...

Azzal, hogy rendszeresen kiszippantják a másikból az életerőt és az örömet, akár komoly betegségeket is okozhatnak az energiavámpírok. 

Hogy kik ők? Az örökké kötözködő, mindennel elégedetlen anyósról, a fojtogató légkört teremtő főnökről bárki megmondja, hogy mások energiája élteti őket. Sokkal nehezebb azonban felismerni azokat az energiarablókat, akik kedvesen közelednek az emberhez! Ők azok, akik kizárólagos figyelmet követelnek maguknak, ám cserébe nem adnak semmit, így a velük való találkozás után ránk tör a fejfájás, levertnek, bágyadtnak vagy ingerlékenynek érezzük magunkat. Lehetnek ők kollégák, barátok, ismerősök is... Mentségükre szolgáljon, hogy a többségük nem szándékosan viselkedik így, egyszerűen csak nem ismerik más módját a saját, rendkívül alacsony energiaszintjük erősítésének.

Az energiavámpírok elszívják mások életerejét és -örömét, ettől kapnak új erőre.


Ismertetőjegyek

Valami mindig közbejön: Amikor elindulnának egy jó kis programra, a másik hirtelen beteg lesz, vagy érzelmi zsarolásba kezd, hisz mindkettő remek módja az energiarablásnak. A végén aztán vagy lemondják az egészet, vagy mégis elmennek, de az energiavámpír látványosan végigszenvedi a programot...
Panaszáradat: Úgy érzi, még az ág is húzza, és csak rossz dolgok történnek vele, mert a sors mindig lesújt rá. A sirámait pedig rendszeresen rázúdítja arra, aki meghallgatja.
Pesszimizmus: Semmi jóra nem számít a világtól, olyan sötét jövőképet fest Ön elé, hogy már tartós tejet sincs kedve venni.
Őrizgetett sérelmek: Rendszeresen elmeséli, hogy ki és hogyan tette tönkre az életét, és valójában ki a felelős a rossz soráért.
Gyámoltalanság: Felnőttként is teljesen önállótlan, és a legapróbb problémával is képes felhívni Önt, hogy a segítségét – és ezzel együtt a figyelmét – kérje. Képtelen egyedül elütni az időt, ezért túlságosan rátelepszik az ismerőseire.


Hogyan szabaduljon meg tőlük?


Rövid távú segítség

Ha energiavámpírral van dolga, próbálja meg növelni az Önök között levő fizikai távolságot, vagyis lépjen távolabb. Tegye keresztbe a karját és a lábát, továbbá képzelje el, hogy egy fényes bura veszi körül, ami nem engedi kiáramolni az életerejét. Próbálja mély belégzéssel és a levegő erőteljes kifújásával törölni az Önre zúdított negatív gondolatokat.


Hosszú távú segítség

Nehezebb dolga van, ha egy, az Ön számára fontos személyről van szó. Elősegítheti, hogy az illető megváltozzon, ha felteszi neki a kérdést: „És most mit fogsz tenni?” Ezzel ugyanis cselekvésre sarkallja! Segíthet neki találni valami örömforrást is, melynek révén feltöltheti az energiaraktárait.






Megjegyzések