Amikor magadra veszed a megmentő szerepét...


Biztosan veled is történt már, hogy találkoztál valakivel, és a lelke szinte ordított a segítségért. Egyből felébredt benned az ösztön: meg kell őt mentened… 


Szinte érezted a szenvedését, önsorsrontó gondolatait. Rajtad is eluralkodott a félelem, amikor láttad darabjaira hullani életét. 


Úgy érezted, nincs benne erő a folytatáshoz. Nincs meg a szándéka az újrakezdéshez. Beletörődött sorsába, folyamatosan süllyed lelke mocsarában. 


Eleinte érezted magadban az erőt, és biztos voltál abban, hogy a szereteted ereje segít neki majd felállni. 

Néha érezted a reményt szavaiban, cselekedeteiben. De hamar visszarántották a rút hétköznapok és szokások. 


Telt-múlt az idő, és azt vetted észre, hogy lassan téged is felemészt a szenvedése. Már nem te húzod felfelé, hanem ő húz vissza téged. Neked is fogytán az erőd, magad elé meredve, összeroskadva ülsz minden este, és azt kérdezed magadtól: - Vajon mit rontottam el? Mit csináltam rosszul? 


Hidd el, te nem hibáztál. De tudni kell kijelölni saját a határaidat. Hogy hol van az a pont, amikor egy kapcsolat már nem épít, hanem rombol. Nincs olyan ember, akit meg lehetne menteni, ha benne nem született meg az elhatározás, hogy kimásszon a gödörből… Ha nincs készen arra, hogy befogadja a jót. Amíg az önbüntetések működtetik, és nem a szeretet… addig nem tudja elfogadni a segítséget sem. 


Te pedig a végtelenségig elfáradsz. Azt hiszed, hogy hálátlan, és előbb-utóbb harag lesz a szívedben. 

Pedig hidd el, nem erről van szó. Olyan erősen működik benne a múlt félelme, fájdalma, hogy jelenleg képtelen a szeretet befogadására.


Fel kell dolgoznia a múltat. Ez leginkább egy gyász-időszakhoz hasonlít. Ennek is megvan a maga ideje. Nem lehet siettetni, nem lehet kizsarolni. 


Hidd el, a szenvedő ember nem megváltást vár tőled. Nem azt akarja, hogy megoldd az életét. Fáj neki, ha elégedetlen vagy vele. Rossz érzés hallania, hogy másképpen kellene csinálni. Ő csak egyet akar: hogy meghallgassák, elfogadják és pont így szeressék őt. A lelki támasz nem az, ha meg akarod változtatni, mert te tudod, mi lenne neki a jó. 


Sosem tudhatod, mit vállalt, milyen megoldandó feladatokat hozott magával. Ő viszont pontosan tudja. Gondolj csak bele. Ha bármilyen lelki konfliktussal küzdesz, te sem arra vágysz, hogy kioktassanak. Neked sem esik jól, ha más “jobban tudja”, mit kellene tenned. Arra vágysz, hogy elfogadjanak akkor is, ha szenvedés él a szívedben. Ez a természetes. Mások nem tudhatják, miért van szükséged a szenvedésre. Nem tudhatják, mennyit fejlődsz általuk. 


Így sokszor a legnagyobb segítség a szenvedések közepette, ha elengeded a másik ember kezét. Bármennyire fáj is, nem tudod megmenteni önmagától… A legtöbbet akkor adod neki, ha hiszel benne, hogy képes megjárni az útját, hogy egymaga képes kimászni a legmélyebb gödörből is. Ha azt érzi, hogy hisznek benne, az ő szívében is felébred a remény. De azzal, hogy folyton azon dolgozol, hogy kihozd a sötétből, azt üzened neki, hogy ő képtelen rá. Nem hiszel benne. Ez elveszi tőle a reményt. 


Mondd el neki, hogy szereted és tiszteled annyira, hogy meghagyod a szabad akaratát. A döntés az övé. Elfogadod, ha a poklot választja, de ehhez nem segédkezel. Ha a fény mellett dönt, és kéri a segítségedet, ott leszel. Ez a legtöbb, amit tehetsz. 


És gondolkozz el kérlek, hogy valóban neki van szüksége a segítségre, vagy neked az érzésre, hogy segítettél? 

Lehet, hogy fontosnak és hasznosnak akarod érezni magad, mert te sem vagy kibékülve az életeddel. Folyton bizonygatni akarod létjogosultságodat. 


Ne feledd, az ember legnagyobb kincse a szabadság. “Élni és élni hagyni”. Neked az egyetlen feladatod az, hogy minden nappal jobbá válj, mint a tegnapi önmagad. Az, hogy a másik ember mit kezd az életével, az ő karmája, az ő felelőssége. A Tied pedig az, ahogyan minderre reagálsz… 


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html



Megjegyzések

Megjegyzés küldése