Gyuricza Bence: Kérdések, amelyekről nem szívesen beszélünk - A rák, a meddőség, a halál és a pénz titka -


Mindenkinek az életében vannak olyan kérdések, amelyeket legszívesebben ignorálna/nélkülözne, mivel félelmet, rossz érzést és szorongást váltanak ki az emberből. Ezeket a kérdéseket tabutémaként kezeljük legtöbbször, viszont mindannyiunk szembesülünk velük, mikor találkozunk velük az életben. A probléma nem az, hogy nem beszélünk ezekről a kérdésekről, hanem az, hogy nem fejtjük meg a gátlások okait, amely által kényszernek érezzük az állásfoglalást az intim témákban. 


A témák a következők:
1. meddőség, terméketlenség
2. rák, daganat
3. halál/gyász
4. pénz/anyagiak


1. Meddőség/terméketlenség

Legtöbbször ezt úgy magyarázzák, hogy egy nőnek amiatt nem kell szülnie gyereket, mert ezt vállalta be karmaként az életében. A magyarázatban sokszor van igazságtartalom, viszont nem oldja meg az alapproblémát: az önelfogadás hiányát. 
Mind a nők, mind a férfiak életében a terméketlenség egy nagyon kényes téma, mivel egyre nagyobb problémát jelent a nyugati társadalomban a meddőség kezelése. A tisztességes, munkaszerető emberek igazságtalannak érzik azt, hogy másnak 8-9 gyereke lehet felelőtlenül, nekik viszont nem jöhet össze a gyerek. 
Ennek nagyon sok oka van: elsődlegesen az időhiány, mivel semmire sincs időnk és a szervezetünknek/lelkünknek nincs lehetősége regenerálódni. Ezáltal ajánlott időt szánni a természetes testi-lelki folyamataink normális lebonyolítására: minden héten tartsunk egy „én-napot”, mikor magunkkal és szeretteinkkel törődünk és nem rohanunk sehová. Természetesen a hét többi napján is oda kell figyelni önmagunkra, hogy minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, valamint hallgassunk a szervezetünk kívánságaira.(A szervezet mindig tudja, mire van szüksége: pl. valaki megkívánja a sajtot, több kalciumra és zsírban oldott vitaminra van szüksége.) 
Emellett a lelki kívánságainkat is szem előtt kell tartani: mikor azt érezzük, egy problémát egyedül nem tudunk megbeszélni, egy-két bizalmas személlyel(legideálisabb esetben a párunkkal) őszintén vitassuk meg a lehetséges megoldási utakat. 
Ebből következik a második ok: az őszintétlenség, mivel félünk megmondani a másiknak azt, amit érzünk/gondolunk/eltitkolunk. Érdemes kimondani azt, amivel kelünk és fekszünk, mivel az a legtisztább út: lehetséges, hogy nagyobb vitákat és nézeteltéréseket eredményez, viszont ha a kapcsolat tényleg a szereteten és az őszinteségen alapszik, túléli a nehezebb időket is. 
A harmadik ok a legelőször említett önelfogadás hiánya: ahol több gyerek is születik természetes úton, ott a felek önmagukat is teljesen elfogadják: legfőképpen a saját elvárásaiknak akarnak megfelelni, a saját boldogságukért szeretnének tenni. Tehát ha meg szeretnénk felelni a társadalmi konvencióknak/elvárásoknak, a saját elvárásainkat is tartsuk szem előtt és tegyünk a saját boldogságunkért! (Pl. egy munkahelyen folyamatos vita van és ezáltal frusztráltak leszünk: tisztázzuk le, hogy számunkra elsődleges a béke és a harmónia és normális hangon szóljanak egymáshoz a munkatársak. Mikor feloldhatatlan a helyzet a deviáns személyek miatt, akik változásra képtelenek, nem szabad kitenni magunkat a félelemnek, amely által stresszesen lépünk be a munkahelyre. Ilyen esetben az áthelyezés/munkahelyváltás a megoldás.) 
A negyedik ok egy speciális ok: mikor genetikai/egyéb okokból képtelen a férfi vagy a nő utódnemzésre. Ekkor az előző bekezdésben említett önelfogadás segíthet: ha képesek vagyunk a másik mellett kitartani és mellette boldog lenni, sokkal nagyobb szeretetre tehetünk szert, mint a szorongás során, miközben megromlik a kapcsolat. Ekkor érdemes a másikat is megkérdezni, ő mit szeretne tenni: ha mindkét partner az örökbe fogadást támogatja, egy örökbe fogadott gyerek ezáltal a hihetetlenül erős önzetlen szeretet mellett hatalmas boldogság tud lenni.
Egyéb okokhoz tudjuk sorolni még azt az esetet, mikor az ember mindent próbált, viszont ennek ellenére sem jött össze a gyerek. A legtipikusabb, nem mindig reális válasz erre: „Akkor nincs a másikkal dolgod!” A második okhoz kell visszatérnünk: ha ketten nem tudtuk megoldani a problémát, segítségre van szükség: személyiségfejlesztésre(kineziológus, személyiségfejlesztő tréner stb.) és párkapcsolati problémák megoldására specializálódott emberek segíthetnek a gyermekkori blokkok oldásában és a tudatalattiban megrejtőző blokkok oldásában. 
„Egyedül fogom leélni az életem!” - nem utolsósorban ez mondat nagyon sokszor visszatér az embereknél: gondoljunk Dévény Annára: őneki ugyan nem biológiai okokból nem lett gyereke, viszont mégis egy olyan módszert alkotott meg, amely által örökké fog élni azoknak az emberek szívében, akiknek segített. Véleményem szerint így is lehet boldog, teljes életet élni, hiszen Dévény Anna is sajátjának tekintette az általa kezelt gyerekeket, örömmel segített a betegeinek, amelyet több riportban meg is fogalmazott. 


2. Rák, daganat

A halállal asszociáljuk, mivel nagyon sok ember hal meg daganatos megbetegedésekben. Azt ugyanakkor tisztáznunk kell, hogy a daganat okkal képződik az ember szervezetében. Legtöbbször lelki okai vannak a ráknak: a hosszan, akár éveken át tartó pszichés problémák(depresszió, félelem/paranoia, distresszes állapot) karcinogén hatással bírnak, mivel a negatív érzések az idegrendszeren keresztül a szervekre is hatással vannak. 
Megelőzésében és kezelésében a megfelelő lelki segítők/pszichológusok/pszichiáterek nyújtanak segítőkezet: minden abnormális pszichés jelenséget kezelni kell.
Gyermekeknél a rák mindig a szülőhöz köthető: az, amit az anyaméhben és a fogantatáskor tapasztalt, képes rákos megbetegedéseket indukálni.(Amit az anya tapasztal(harag, gyűlölet stb.), az a gyerekére is hatással van.) 
A rák képződése függ attól is, hogy milyen mélyről erednek az ember sérülései: nagyon sokat segíthet a Hellinger-féle családállítás és a különféle személyekhez köthető érzések feldolgozása.(Eric Berne Emberi játszmák c. könyve ajánlott anyával/apával/egyéb ismerőssel kapcsolatos blokk feloldására!)
Ehhez alternatívákat a következő zseniális könyv ad: Dr. Ian Gawler: Legyőzheted a rákot / Az új életforma(Európa könyvkiadó, Budapest, 2016, ISBN: 978 963 405 069 8). 


3. Halál

A halálhoz mindig negatív érzéseket kötünk: az elengedés az egyik legnehezebb dolog a Földön, hiszen akit/amit szeretünk, attól nem szívesen válunk meg. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a lélek, aki el szeretett volna távozni, befejezte földi feladatát és új életet kezd szellemként. Az életet a halál követi és a halált az élet, amely minden kisebb folyamatunkra igaz: elkezdjük az iskolát, majd egyszer befejezzük, viszont az egy új tanulási folyamatot indít el: egy új élet kezdődik el. 
A feldolgozás gyorsasága függ attól is, hogy korábbi halállal kapcsolatos tapasztalásainkat képesek voltunk-e baráti/szakember által nyújtott segítséggel átértékelni és a helyükre tenni. 
Nagyon sokat segíthet az elengedésben a hálaérzés: az elengedni kívánó emberrel szemben érzett hála mindig jóérzéssel tölti el az embert, hiszen gyász közben rájön arra, hogy örökké a részévé vált az elengedett személy emléke, mivel abból mindig képes lesz táplálkozni. A szerettünkre való emlékezés akkor inspiratív, mikor már nem a hiányára emlékezünk, hanem arra, hogy mit éltünk meg a vele töltött idő során és a jelenben miért lehetünk hálásak neki. 


4. Pénz/anyagiak

Alapszabályok: mindenkivel alázattal és szeretettel beszélni, mivel nem tudhatjuk, ki honnan jött és milyen lehetőséget hozhat nekünk! Aki akar, az képes tenni a jobbért, viszont le kell küzdeni a kifogásokat!!(Ha nem is tesz érte és már alapból tagadja, hogy képes lenne bármire is, csak rosszabb lesz a helyzet.) 

Nem szeretünk a pénzről beszélni, mivel nagyon sok embernek az asszociációja a pénzzel kapcsolatosan a megélhetési probléma és a szorongás, amit nap, mint nap megél. 
Elsődleges tanács az, hogy a problémák sorolása helyett a megoldásokat próbáljuk meg keresni: fontos, hogy a pszichénket meggyőzzük arról, hogy megtaláljuk a megoldást! Tudatosítsuk magunkban, hogy szeretünk élni és szeretünk alázattal és szeretettel cselekedni!
A pénzhez a munkatevékenységet kötjük, amely által pénzhez jutunk: a munkahelyünkön a légkör meghatározza, hogy milyen mértékben áramlik hozzánk a pénz hosszútávon(lehetőségek, emberek formájában). Ha képesek vagyunk az olykor fásultságot okozó munkákba örömöt és humort csempészni, amely által a többiek is jól érzik magukat, alapból egy „FLOW”-élményt élünk meg.(Csíkszentmihályi Mihály – Flow-elmélet) 
Több pszichológus(pl. Allport) is megfogalmazta, hogy az egészséges személyiséggel rendelkező ember folyamatosan tanul/fejlődik. A pénz mennyisége is evvel kapcsolatosan változik: fontos, hogy mindig olyan dolgot tanuljunk, amely érdekel, valamint ami segít a szakmánkon belül mélyebb tudás megszerzésére. Ha több tapasztalattal/elméleti-gyakorlati tudással rendelkezünk, magasabb munkakör betöltésére leszünk képesek. Ehhez viszont kreativitásra van szükség: ha úgy érezzük, másokkal nem tudunk együttműködni, olyan munkakör betöltésére kell törekednünk, amelyben egyedül képesek vagyunk a kreativitásunkkal nagyobb eredményeket elérni. Ha társasági emberek vagyunk, fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő környezetet, amelyben képesek vagyunk nagyobb eredményeket elérni. 
Emellett megfogalmazódhat az a kérdés bennünk, hogy egy munkahelyen fix fizetés mellett nem érzi az ember a fejlődést a zsebében. Egy ideig újabb tapasztalatokra van szükségünk és a minket inspiráló emberek társaságát kell megtalálnunk, hogy utána tovább tudjunk lépni. Ha a munkahelyen kevésnek találjuk azt, amit munkákért kapunk(elismerés, fizetés), érdemes először ezt az ezért felelős emberrel közölni. Abban az esetben, ha ennek ellenére sem történik változás, tovább kell képeznünk magunkat abba az irányba, amely felé el szeretnénk indulni.(Pl. Eladók vagyunk egy boltban, viszont mi vezetők szeretnénk lenni.: 2 megoldási út létezik: az egyik, hogy saját magunk megszerezzük a megfelelő tudást(önképzés és akkreditált képzés segítségével) ahhoz, hogy boltvezetők lehessünk: saját boltot is alapíthatunk. A másik megoldási út hasonló az elsőhöz: ha a képzettséggel a munkahelyünkön feljebb tudunk lépni, magasabb fizetésre/pozícióra tehetünk szert, viszont ha csak akadályokba ütközünk, érdemes a munkakörünkben mozgó, más cégeknél dolgozó emberekkel ismerkedni és az életünkben a lehetőségeket kihasználni, melyet adhatnak az emberek.) 

Áldással: Gyuricza Bence  (https://elozoeletek.blogspot.hu) 
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 
Megjegyzések