Mindössze 15 dologgal kell felhagynod, hogy Te is boldog légy!

Egyfolytában csak arról beszélünk, hogy mi kell ahhoz, hogy boldogok legyünk. Mire kell szert tenni, mit kell megszerezni, mivel kell rendelkezni ahhoz, hogy boldogok legyünk. Most viszont arról lesz szó, hogy mi nem kell a boldogsághoz. És bizony néha még nehezebb felhagyni valamivel, lemondani dolgokról, mint megszerezni valamit – de boldogságunk érdekében képesnek kell lennünk erre.

Földön, vízen, levegőben rohanunk a boldogság után, de a boldogság ennél sokkal közelebb van hozzánk…


1. Hagyj fel azzal az igénnyel, hogy mindig igazad legyen

Sokan nem tudják elviselni a tévedés gondolatát és mindig saját igazukat próbálják bizonygatni, még akkor is, ha ezzel csodálatos kapcsolatokat tesznek kockára, stresszt és fájdalmat okoznak másoknak és önmaguknak is. Ezért egyszerűen nem érdemes. Valahányszor kényszert érzel arra, hogy beleugorj egy „kinek van igaza?” című vitába, először kérdezd meg magadtól: „Szeretném, hogy igazam legyen, vagy szeretnék emberséges lenni?”. Mit nyerek egy olyan szóváltásból, ami után a másik keserű szájízzel és csalódottsággal hagy ott engem?

2. Hagyj fel az irányítás igényével

Legyél hajlandó lemondani arról a kényszerről, hogy mindig a te irányítsd azt, ami veled és a környezeteddel történik: helyzeteket, eseményeket, embereket, stb. Legyen szó a szeretteidről, kollégáidról vagy egy vadidegen járókelőről az utcán, hagyd, hogy létezzenek. Te csak engedd meg a dolgoknak és az embereknek, hogy olyanok lehessenek, amilyenek. És meglátod, jobban fogod érezni magad. Lao Tzu azt mondta: „Engedve, hogy a dolgok olyanok legyenek amilyenek, minden gördülékenyen folyik, úgy, ahogy annak lennie kell.”

3. Hagyj fel a hibáztatással

Tegyél le arról, hogy másokat hibáztass azért, amid van vagy amid nincs, azért, amit érzel vagy nem érzel. Legyél tisztában saját képességeiddel és kezdj el felelősséget vállalni az életedért.

4. Hagyj fel az önpusztítással

Hány és hány ember sebzi folyamatosan önmagát, a negatív és szennyezett mentalitása miatt, a folyamatos önpusztítás miatt? Ne higgy el mindent az elmédnek, főleg a romboló negatív gondolatokat. Ennél jobb vagy. „Az elme egy figyelemre méltó eszköz, ha úgy használják, ahogy kell. Tévesen használva rombolóvá válik.” – mondja Eckhart Tolle.

5. Hagyj fel a korlátozó meggyőződéseiddel

Szokjál le azokról az állításaidról, hogy mit tudsz és mit nem tudsz megtenni, hogy mi lehetséges és mi lehetetlen. Mostantól ne hagyd magad rabul ejteni a limitáló meggyőződéseidnek. Nyisd ki a szárnyaidat és repülj! Elly Roselle így fogalmaz: „A meggyőződés nem egy tudat alkotta gondolat, hanem egy gondolat, ami meghatározza a tudatot.”

6. Hagyj fel a panaszkodással

Fejezd be arról a sok, sok, sok dologról, emberekről, helyzetekről, eseményekről való panaszkodást, amik boldogtalanná, szomorúvá és lehangolttá tesznek. Senki nem tehet téged boldogtalanná, egy helyzet sem szomoríthat el, csak akkor, ha ezt megengeded. Nem a helyzet a hibás ezekért az érzésekért, hanem az, ahogyan te látod ezt a helyzetet. Soha ne becsüld alá a pozitív gondolkodás erejét.

7. Hagyj fel a kritizálás luxusával

Ne kritizáld a tőled különböző dolgokat, embereket. Mind másfélék vagyunk, és mégis mind egyformák. Mind szeretnénk boldogok lenni, mind szeretnénk szeretni és szeretve lenni és mind vágyunk a megértésre. Mindannyian szeretnénk valamit és mindannyiunk részéről szeretnének mások is valamit.

8. Hagyj fel a mások lenyűgözésének vágyával

Ne próbálkozz olyan nagyon másnak tűnni annál, mint ami vagy, csak azért, hogy másoknak tetsszél. A dolgok nem így működnek. Abban a pillanatban, ahogy nem akarsz foggal-körömmel az lenni, ami nem vagy, ahogy ledobod az álarcaidat, ahogy igazán kezded elfogadni magad, rájössz, hogy az emberek közeledni fognak hozzád anélkül, hogy ezért bármilyen erőfeszítést tennél.

9. Hagyj fel a változásnak való ellenállással

A változás jó. A változás segít eljutni A-ból B-be. A változás segít javítani az életeden és a környezeted életén. Joseph Campbell mondta: „Kövesd a boldogságot és az Univerzum ott fog neked ajtókat nyitni, ahol addig csak falak voltak.”

10. Hagyj fel a megbélyegzéssel

Ne bíráskodj afölött a dolgok és emberek fölött, amiket, és akiket nem értesz meg, mert furcsák és másabbak nálad. Próbáld te is lassanként nyitogatni a tudatodat. Mert az elme csak akkor működik, ha kinyitod: „A tudatlanság legmagasabb formája az, amikor elutasítasz valamit, amiről semmit sem tudsz.” – mondja Wayne Dyer.

11. Hagyj fel a félelmeiddel

A félelem csak illúzió, nem létezik, te hoztad létre. Minden a te elmédben van. Ha kijavítod a belsőd, akkor kívül is úgy fogsz működni, ahogy kell. Franklin D. Roosevelt szerint „az egyedüli dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem.”

12. Hagyj fel a mentségekkel

Sokszor a jól kitalált mentségekkel korlátoljuk magunkat. Ahelyett, hogy fejlesztenénk magunkat és azon dolgoznánk, hogy jobbá tegyük lelkünket és életünket, leragadunk, és mindenféle mentségekre hivatkozva hazudunk magunknak. Olyan mentségekkel, amelyek 99,9%-a valótlan.


13. Hagyj fel a múlttal

Nehéz. Tudjuk. Főleg akkor, ha a múlt sokkal jobban festett a jelennél vagy az ijesztő jövőnél, de számolnod kell azzal, hogy a jelen pillanat minden, amid van, és minden, amid valaha lesz. A múlt, ami után sóvárogsz, a múlt, amiről álmodsz, már akkor megsemmisült, amikor jelen volt. Nincs, és nem is lesz többé. A múlt jelen pillanatok sorozata, s ha sosem éled meg a jelen pillanatot, akkor múltad sem lesz. Ne szúrj ki magaddal. Legyél jelen mindenben, amit teszel és örvendj az életnek. Végül is az élet egy utazás, nem pedig célállomás. Jó, ha van egy tiszta képed a jövőről, légy kész mindenre és élj most.


14. Hagyj fel a ragaszkodással

Ez egy olyan dolog, amit sokan nem értenek meg, de nem egy lehetetlen valami. Idővel és sok gyakorlással egyre jobb lehetsz ebben. Amint sikerül magadat mindentől függetleníteni, sokkal nyugodtabb, elnézőbb, gyengédebb és derűsebb leszel. Olyan helyre érkezel, ahol képes leszel megérteni mindent, anélkül, hogy szenvednél – egy szavakon túli állapotba.


15. Hagyj fel azzal, hogy mások elvárásai alapján éld az életed

Messze sok ember él olyan életet, ami nem az övé. Aszerint élik az életüket, hogy mások mit látnak jónak számukra, hogy szüleik mit látnak jónak számukra, hogy barátaik, ellenségeik és tanáraik mit mondanak nekik. Ezek az emberek megtagadják belső hangjukat, lelkiismeretüket. Annyira lefoglalja őket az, hogy mások kedvére tegyenek, hogy elveszítik a saját életük fölötti irányítást. Elfeledik, hogy mi teszi őket boldoggá, mire vágynak, mire van szükségük és esetleg elfelejtik azt, hogy kik ők valójában. Egyetlen életed van, azt kell élned és nem szabad hagynod, hogy mások akadályokat helyezzenek az utadba.Megjegyzések