A szívcsakra
A megismerés és a tudatosság szintje a szegycsontunk alatt megbúvó szívcsakránk. A hely, ami tudatosságra ösztönöz bennünket, ami hajtóerõt ad ahhoz, hogy megismerjük spirituális énünket.

Bármilyen furcsa, szívcsakránkon keresztül a levegő segítségével lépünk kapcsolatba a külvilággal. A levegő az az egyetemes minőség, amely mindent mindennel összeköt, pontosan olyan, mint a szeretet. Ez a szívcsakra legfőbb alapelve, amely ugyancsak alapja a tibeti buddhizmusnak is. Az igazi megismerés a szeretetből fakad és a szívből származik.


A hét csakra elhelyezkedése

 Gyökércsakra: energiáját a gerincoszlop végén, a farokcsontnál lehet érzékelni.
 Szexcsakra: energiáját a keresztcsontnál érzékelhetjük.
 Köldökcsakra: a köldök fölött vagy alatt tapasztalható az energiája.
 Szívcsakra: a mellkas közepén, a szív, de leginkább a harmadik mellkasi csigolya magasságában lehet érzékelni.
 Torokcsakra: energiáját a legtöbben a torkuk alján érzékelik, ahol a kulcscsont kezdődik. 
 Homlokcsakra: a harmadik szem energiáját leginkább a szemöldökök között érzékelhetjük.
 Koronacsakra: ennek a csakrának a legnehezebb érzékelni az energiáját, mely a koponya közepén, a kutacsoknál található.A szívcsakra jellemzői

A szív szanszkrit neve egyszerre jelent elfogadást és adást is. A szívcsakránkkal való foglalatosság azt jelenti, hogy egyensúlyba hozzuk az adás és elfogadás harmóniáját. Fontos pont a szívcsakránál a megbocsátás képessége. A megbocsátás nem más, mint az együtt érző cselekvés. 


A szívcsakra fő témái:

 A megbocsátás
 A megnyílás
 A szeretetA szívcsakra címszavai:

 A lent és a fent polarizálása
 A mentális képességek első tudatosodása
 Az adás és elfogadás princípiuma
 Az együttérzés
 A nyitottság és a melegség
 Az életöröm
 A magasabb szintű ismeretek


A szívcsakrával való foglalkozás a mellkast körülölelő páncélszerű feszültség oldásában is segít. Mivel általában íróasztalnál ülünk, kissé előregörnyedünk, ez a mellkasi feszültségérzés sokunkat fenyeget. A szívcsakra nyitottsága a mellkas megnyitásával kezdődik és a szabadság érzését adja meg. 

A szívcsakra területe hangulatunk és hangulatunk kifejezésének fő területe. Ez a csakránk érzi meg leghamarabb a másik ember hangjából a szeretetet. A nyitott szívcsakra sok olyan információt is meghall, amit mások nem. Ezért is teszik jól a nők, ha olyan sokszor a szívükre hallgatnak. 

Korunkban sok betegség vezethető vissza a szívcsakra zavarára. Ilyenek például az allergiák és az immungyengeségek. A szívcsakrával döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem.
A szívcsakra betegségeinek legfőbb oka a fel nem dolgozott érzések, amelyek a szív körül páncélt képeznek.


Olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Szokássá kell tenni a gyakorlatot! Olvassunk például hason fekve, könyökölve! Ha a szívcsakránk nyitott, több levegő kerül a mellkasba, ami kedvez olyan érzéseknek, mint a szeretet és az együttérzés. 
A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban, ez megrövidíti a gerincet, szűkíti a szívcsakra területét, így az energiák áramlása nem lesz megfelelő. 

Ha időben korrigáljuk a testtartást, még visszafordítható a folyamat. Lelki problémák

Allergia: A túl aktív immunrendszerre vezethető vissza. Az érintett immunrendszere olyan érzékeny, mint a viselkedése a hétköznapokban. Az illető túl érzékeny a bántásokkal, szeretettelenséggel szemben.

Autoimmun betegségek: Napjainkban egyre gyakoribb kór. A betegségnél a saját test ellen ható antitestek jönnek létre. A beteg önmaga ellen harcol. Emögött mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll.


Így erősítsd a szívcsakrádat!
 Szeress! Ne csak másokat, magadat is!
 Mindennap tegyél valami jót másoknak és magadnak is.
 Viselj gyakran zöld ruhát, vagy aludj zöld színű ágyneműben!
 Tanulj meg megbocsátani, ettől megtisztul a szíved!

Tanácsok a túlműködés esetére:
 Nyugodt állapotban kérdőjelezd meg szükségleteidet, vezess naplót!
 Foglalkozz sokat egyedül érzéseiddel, szükségleteiddel.

Tanácsok alulműködés esetére:
 Legyél szerelmes!
 Olvass romantikus könyveket! 
Immungyengeség: Korunk tipikus betegsége, szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az illető nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismerős és ismeretlen között. 

 AIDS: A legtöbb AIDS-beteg szív- és szexcsakrája kaotikus. 
 Rák: A rák gyakran egyszerre érinti a szív- és a köldökcsakrát. A szívcsakra megengedi az egészségtelen sejtburjánzást, a köldökcsakra pedig befelé fordítja a feldolgozatlan agressziót. A betegségben érintett szerv mindig azt szimbolizálja, amit meg kell tisztítani.

Fertőzések: Szinte mindig az immunrendszer gyengeségére utal.

Szívpanaszok: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre, mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és feszültségekben nyilvánul meg.

Vérkeringési problémák: A szívünkkel és azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Azzal a kérdéssel állunk szemben, hogy engedjük-e a vérünket szabadon áramolni?


Gyakorlat a szívcsakra megnyitására

A gyakorlat időtartama: öt-tíz perc.

Mi kell hozzá?
 Szabad hely, ahol kényelmesen állhatsz,
 egy barátságos, meleg, kiszellőztetett szoba,
 külső zavaró zajok kikapcsolása.

Állj vállszélességű terpeszben, és hunyd le a szemedet. Lazulj el, figyelmedet irányítsd a szívcsakrádra!
Ha úgy érzed, készen állsz, tenyereidet tedd össze szívmagasságban a hátad mögött.
Maradj koncentrálva ebben a pozícióban néhány percig.

Megjegyzés: Ez a gyakorlat nagyon finoman nyitja meg a szívcsakrát, miközben a vállakat ellazítja.
Hosszú távon annyi ideig végezheti a gyakorlatot, ameddig figyelmét a szívcsakráján tudja tartani.
Lehetséges, hogy kezdetben többször kell gyakorolnod, míg a kezedet hátul össze tudod tenni. Az elején csak annyira érintsd össze a kezeidet, amennyire megerőltetés nélkül tudod. 


Megjegyzések