A pszichológus tanácsa: Így tanuld meg szeretni önmagad




“Az önszeretet akkor teljesedhet ki, amikor az önbecsülés és az életöröm egyensúlyban van” – mondja Constantin Cornea pszichológus.

“Mielőtt depresszióval vagy alacsony önbecsüléssel diagnosztizálnád magad, nézz körül, és győződj meg róla, hogy nem vesznek körül hülye emberek” – Sigmund Freud.

Ha viszont bizonyos okok miatt hosszú időn keresztül nem érzed magad boldognak, úgy érzed, hogy elvesztetted az életörömöt, érdemes szakemberhez fordulnod. Az életöröm hiánya gyakran összemosódik a melankóliával, tartós szomorúsággal. De ha már túl mélyen vagy a gödörben, úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz kimászni az állandó szomorúságból, akkor keress fel egy szakembert. Szerezd vissza a belső egyensúlyod, érezd újra, hogy szereted az életet és önmagad is.

Az önszeretet visszaszerzésére nem léteznek univerzális receptek, mindenki saját maga kell alakítsa a gondolkodásmódját úgy, hogy önmaga számára legyen a legfontosabb, és a legtökéletesebb. Az állandó boldogság nem létezik, de igencsak meghatározza az életet a negatív és pozitív pillanatok kiegyensúlyozott megléte.

Ha azt szeretnéd, hogy (ön)szeretetben gazdag, és kiegyensúlyozott, boldog életed legyen, az alábbi dolgokat mindenképp be kell tartanod.


1. Személyes fejlődés

tánctanfolyam;
úszótanfolyam;
idegennyelv tanfolyam;
tanulj meg egy hangszeren játszani;
iratkozz be főzőtanfolyamra;
bármilyen tanfolyam, amely segítségével eddig tudásodat és képességeidet fejlesztheted;


2. Általános műveltség

Olvass (könyvek, folyóiratok, tanulmányok), menj színházba, moziba, kulturális előadásokra, sétálj a városban, és fedezd fel a különleges építészeti remekműveket, fotózz


3. Szentelj időt a hobbidra!

Gyűjts egyedi tárgyakat, siklóernyőzz, fuss, jógázz, kirándulj, tanulmányozd a gyógynövényeket, olvass, gyűjts régi könyveket, bélyegeket stb.

Te magad tudod és érzed a legjobban, hogy mire van szükséged az életben, mitől leszel boldog. Éppen ezért végezz olyan tevékenységeket, egyél és igyál olyan ételeket, amelyektől jól-, és egészségesnek érzed magad. Ha minden embernek az lenne a célja, hogy megossza másokkal, hogy hogyan érte el a boldogság és az elégedettség állapotát, a világ egy sokkal jobb hely lenne.





Megjegyzések