Függetlenséged napja




Miért ne dönthetnénk el bármely napon, hogy szabaddá tesszük magunkat? Ehhez nincs szükség alkalomra, csupán egy elhatározásra itt és most. 


Vajon a te életedben mi jelenti a függetlenséget, a szabadságot? Tudatában vagy annak, ami valójában rabságban tart? Mi az, amivel függő viszonyt alakítottál ki talán észrevétlenül a hosszú évek alatt? 


Lehet, hogy szenvedélyesen szereted az édességet… az alkoholt… Esetleg dohányzol vagy minden este más partner után vágyódsz. Lehet, hogy egy percre sem tudsz megválni a telefonodtól vagy bizonyos gyógyszerektől. Az is lehet, hogy függsz különféle érzésektől, emberektől… Pedig tudod, hogy már rég nem lenne helyük az életedben…De lehet, hogy leginkább arra van szükséged, hogy függetlenedj mások véleményétől. 


Csak figyelj befelé, az érzéseid határozottan megmondják a választ. Mélyen belül pontosan tisztában vagy azzal, mi tart függőségben oly régóta. 


Csak magadra hallgass, hiszen más nem tudhatja, hogyan érzel valójában… Hogy egy-egy eseményhez, cselekedethez, függőséghez milyen félelmek, fájdalmak kötődnek. Nem tudhatják, milyen érzéseket pótolsz velük. 


Ugyanakkor arra kérlek, te se akard irányítani mások életét. Ne hidd, hogy te jobban tudod, mire van szükségük. 


Meg kell érteni, hogy mindenki csupán önmagáért felelős. Minden ember úgy érez, ahogyan gondolkodik. És úgy gondolkodik, ahogy akar. Minden ember csak akkor fog változni, ha készen áll a változásra. Az egyetlen, akit életünk során meg tudunk változtatni, saját magunk vagyunk. 


Ha eldöntöd, hogy függetlenedsz másoktól, akkor egyenlő arányban tudsz majd adni és befogadni. Harmóniát teremtesz az életedben. Vannak, akik adni nagyon tudnak, ugyanakkor az elfogadás nehezen megy nekik. Adni akarnak, mert attól fontosabbnak érzik magukat. Ez is egy függés. Csak adnak, adnak, míg a végén teljesen kimerülnek és elfogynak. 


Vannak, akik mindenkinek gondját viselik a környezetükben, mindent precízen ellátnak, magukra azonban nem marad idejük. 


Vannak emberek, akik folyton tetszeni akarnak másoknak. Enélkül nem hiszik el, hogy értékesek. 


Manapság a legtöbben mániákusan másokkal foglalkoznak. De a sors egyre keményebben kényszeríti őket arra, hogy magukba nézzenek.  Van, aki túlságosa fél attól, mit is fog találni odabent, így elég sok pofonra van szüksége, míg megérti ennek szükségességét. 


Sokan ragadnak bele számukra méltatlan kapcsolatokba csupán azért, mert úgy vélik, akkor biztonságban vannak. Holott a stabilitást önmagukban kellene megtalálni. Ha az ember hisz önmagában, teljesen mindegy, hol van és kivel, sosem fogja magányosnak érezni magát. 


Minden embernek vannak függőségei, csupán abban különbözünk, hogy mitől függünk. De bármikor dönthetünk úgy, hogy mostantól mi irányítjuk a saját életünket! Az idő így is-úgy is eltelik, érdemes hát úgy élni, hogy örömet leljünk benne. 


Menj a mélyére a dolgoknak, és elsőként értsd meg, miért is van szükséged a függőségedre. Mi az, ami hiányzik, mi az, amit takargatsz? Milyen érzést akarsz pótolni vele? Mi az, ami a múltadból feldolgozásra vár?


A mai napon hozhatsz egy döntést, hogy megszabadulsz mindezektől, és a függetlenség, a szabadság beköszönt a te életedbe is. 


Ha van kedved, csinálj meg egy rövid kis gyakorlatot, hátha jobban ráérzel arra, mit/kit is kell elengedned. 


Elsőként gondold át, van-e olyan ember vagy helyzet az életedben, aki/ami túlzott aggodalomra ad okot? Ha igen, akkor ez biztosan függőségben tart. Írj ki, vagy mondj ki az adott témával kapcsolatosan mindent magadból. Majd utána figyeld meg az érzéseid. Mit gondolsz és érzel most?

Próbálj ráérezni, mi segítette eddig a kötődést? A megszállott aggódás, vagy az irányítási vágy? 

Majd kérlek, gondold át, ha nem lenne az életedben az adott helyzet vagy személy, akkor mihez kezdenél az életeddel? Akkor hogyan viselkednél, gondolkodnál és éreznél? 

Talán így könnyebben megy majd a függetlenedés. 

Majd ugyanígy vedd sorra a többi függőségedet is. 


Hozd meg ma a döntést, hogy ne kelljen soha azt mondanod, hogy már késő... És akkor feleslegesen kérdezed majd önmagad: Mi lett volna, ha…?


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html



Megjegyzések