A lélektudatossághoz vezető út alapkövei a betegségek


A holisztikus elképzelés nem hagyja figyelmen kívül a fizikai, lelki, mentális és karmikus okokat sem, mert a betegséget megbomlott egységtudatként értelmezi. Ha egy alacsonyabb, durvább rezgésű síkon (fizikai sík) felbomlik a teljesség, mindig magasabb (lelki, mentális, karmikus) síkon kell keresni az előidézőjét.

A gyógyulás megköveteli tőlünk, hogy minden tapasztalatunkban – pozitívban és negatívban egyaránt – megtaláljuk a jelentést. Gyógyulásainkat szenvedéseink teszik végérvényessé.
A szenvedésnek addig van értelme, amíg rá nem találsz az üzenetére. Aztán nem érdemes tovább szenvedni; tenni kell; a szenvedés forrására kutat építeni vagy betemetni azt.
Az énünk olyan, mint egy jéghegy. Kilenctized része a felszín alatt van. Személyiségünk, egónk a jéghegy csúcsa. Az ego miközben sodródik az élet óceánjában, egyre bizalmatlanabb a másik emberrel, a világgal, sőt saját magával szemben is. Az ego démonizálódik, elidegenedik, mert nem tanul veszteségeinek jelentéséből. Az ego állandó konfliktusban van, háborúzik környezetével, verseng társaival, és küzd saját magával. A harc miatt az én erődöt von maga köré. Falai, bezárt kapui elválasztják a bentet a kinttől. Már azt sem tudja néha, mi van benn, és mi van kinn. E zárt rendszerben az elfogadhatatlan érzéseket csak börtönbe zárni lehet. Épp ezek az eldugott, elpalástolt, elítélt érzések betegítik meg az embert.
Az érzelmek elfojtása bizonyos helyzetekben (pl. családban, munkahelyen, baráti táraságban, társadalmi megnyilvánulásokban, közéletben, szerelmünk előtt) számtalan probléma forrása már a gyermekkortól kezdve. Minden hazugság és igazságtalanság gyökere a tiltás, az elfojtás, ami a létezés tagadásaként belénk égett mintaként önbecsapáshoz, bizonytalansághoz vezet. Az univerzummal, a létezés bensőnkből fakadó igazságával elveszíti a kapcsolatot az az ember, aki képtelen kimutatni negatív érzéseit (a haragot, az idegességet, a másikkal szemben érzett dühöt, indulatot, elégedetlenkedést, agressziót, félelmet, szorongást, az ösztönös csele-kedeteket). Az elfojtott érzések hatására bizonyos (az adott negatív érzésnek megfelelő alap-rezgésű) gének megváltoznak, mutálódnak, ami nagy valószínűséggel kiváltó oka lesz egy jövőbeni megbetegedésnek. Ha az emóciók elfojtásra kerülnek, vagy egészségtelen módon, túlzottan, felfokozottan kerülnek kifejezésre, akkor testünket negatív hatás éri. Az érzés le-nyelése megnöveli a valószínűségét a testi és pszichés eredetű megbetegedésnek, mert a DNS erős negatív érzések vagy környezeti stressz hatására megrövidül, bezárul, és bizonyos kap-csolódások megszűnnek benne, így az elfojtott, magunkba temetett érzéseink rákényszerítik genomunkat arra, hogy újrarendeződjön.
Valamennyi negatív érzés (a négy elemnek megfelelően akár elfojtott-föld; akár tudatalatti- víz; túlzott- tűz vagy kimutatott- levegő) a szöveteken, sejteken és DNS-en keresztül negatív hatással van szerveink működésére.
A tudatalatti érzések (a magzatkori és csecsemőkori érzelmi impulzusok, a nem csak bizonyos helyzetben, hanem mindenki előtt és minden körülmények között elfojtott érzések, neurózisok, pszichózisok, az emberi egyedfejlődés szakaszainak fordulópontjainál jelentkező érzelmi blokádok és bűntudatból eredő komplexusok, válsághelyzetekből adódó feloldatlan, átéletlen, feldolgozatlan emóciók) is negatív kihatással vannak a szerveinkre.
A holisztikus gyógyászat rendszere a teljesség, a szentség helyreállításán keresztül valósítja meg az egészséget. A leereszkedés a felemelkedés miatt van. A betegségbe való lesüllyedés az a gyógymód, amely támogatja az egészség és jólét magasabb szintjeibe való felemelkedést.
Ez az elmélet és praxis Egységet fejez ki, mert leírja az azonosságot a darabokra tört világ részei között.
A betegség kimenetele épp attól függ, megtesszük-e időben az önbeismerést.
A lélektudatosság kialakulása után kezdődhet a szellem tudatosságára épített életrend-alapítás. Az alapkövét - saját lelkünk megismerését - egyesével kell leraknunk, betegségről betegségre, önfeltárástól önbeismerésig.


Forrás:
 Késmárki László:Test-lélek szótár II. kötet A betegségek lelki, mentális és karmikus okai Ankh Kiadó 2014.





Megjegyzések