Holdfázisok hatása életünkre


Őseink már réges-régen felismerték, hogy a Hold ciklusának változásai nem csupán a bolygónk vizeire vannak hatással, hanem a rajta élő minden élőlényre. Testünk analóg a földdel, kb. 70%-át szintén víz teszi ki. 
Egyre többen fedezik fel a mai időkben, hogy a hold hatással van hangulatukra, egészségükre és viselkedésükre is. 
A Hold női erőt képvisel, így főként a hölgyek érzelmeit képes erőteljesen befolyásolni. Sokan felfedezték, hogy a női ciklus is alkalmazkodik a Hold változásaihoz. 

A Hold folyamatosan megújul, növő és fogyó körforgása nekünk is biztosíthat egy harmonikus ritmust, ha képesek vagyunk megfigyelni, hogyan reagál testünk-lelkünk a változásra. 

Gyermekkorom álmatlan éjszakáin, amikor kinéztem az ablakon, láttam a teliholdat ragyogni. Mai napig nehezebben alszom el ezeken a napokon. 
Megfigyeltem, hogy amikor a Hold megtelik, az emberek sokkal ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek. Megszaporodnak az erőszakos tevékenységek is. 
Megtapasztaltam, hogy a hold ciklusával együtt változom én is. Bár meggyőződésem, hogy nem ez alakítja a sorsunkat, mégis azt gondolom, érdemes odafigyelni és együtt lüktetni ezzel az áramlással. Nem fogja megoldani, de megkönnyítheti életünket, ha nem árral szemben úszunk. 

Már tinédzser koromban is érdekelt a hold misztikus varázsa, különböző szertartásokat végeztem, és meglepő módon működtek.  Akkoriban még női magazinok oldalain tájékozódtam. Sokat gondolkodtam azon, ha a hold 28 naponta megújul, és egy átlag női ciklus is 28 napos, akkor vajon mi is képesek vagyunk négy hetente megújulásra? A mai napig úgy érzem, hogy a női ciklus kezdete mindig alkalmat ad arra, hogy újrakezdjük. 
Számtalan tevékenység hatékonysága növelhető megfelelő időzítéssel, vagyis a holdfázis megválasztásával. Ilyenek például a fogyókúra, a műtétek, a kertészkedés, a házimunka, vagy akár az első randevú. Bár arra bíztatnék mindenkit, hogy ne a holdfázisokhoz igazítsa életét, de érdemes kihasználni az általa nyújtott lehetőségeket. 


Holdfázisok

A hold gyönyörű, ezüst korongját régen az emberek az idő mérésére használták. A mai rohanó világban sajnos egyre kevesebbet figyelünk erre, pedig a hold örökké változó arca rendkívül pontos ritmust követ. Az újholdtól az első negyeden át, majd a teliholdon és az utolsó negyeden keresztül a következő újholdig pontosan 29,5 nap telik el. 

A hold maga nem világít, csak visszaveri a nap fényét. A föld körül keringve a sugarai megérintik a hold felszínét és megvilágítják bizonyos részeit. 



Újhold

Az újhold mindig a holdciklus kezdetét jelenti. Ilyenkor van a hold legközelebb a naphoz, viszont a túloldalát világítja meg, ezért egy sötét korongnak látjuk. 
Újholdkor és teliholdkor mindig jóval erősebb energiák mozognak, így érdemes tudatosan összhangban működni ezzel a ciklikussággal. 
Újhold mindig az új dolgok kezdetét jelenti. Talán érzi is a késztetést az ember, hogy megújítsa életét. Ilyenkor sokkal bátrabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, tele tervekkel. Az ember tettrekésznek, kreatívnak érzi magát. 
Ilyenkor érdemes belefogni bármibe. Beindítani új vállalkozást, aláírni szerződéseket, elkötelezni magunkat új célok mellett. 
Újhold napján érdemes terveket készíteni, vizualizálni egy nekünk tetszőleges jövőképet. 
Kérhetjük az újhold angyalát, hogy segítsen érzéseinket a vágyaink felé irányítani. Hogy adjon nekünk hitet, magabiztosságot és reményt. 
Újholdkor a test kiválóan méregtelenít, így érdemes tisztító napokat tartani. Remek alkalom diéták, böjtkúrák megkezdéséhez. 
Az újhold szerelmi életünket is kedvezően befolyásolja. Alkalmas az idő ismerkedésre, első randevúra, vagy arra, hogy felélesszük régi kapcsolatunkat. 


Növő hold

A fázis második szakaszában a hold elkezd növekedni, ahogy egyre inkább a nap felé fordul. Ez az időszak felerősíti annak hatását, amit újholdkor elkezdtünk megteremteni. Eljön a gyarapodás ideje. Nem csupán lelkileg, testileg is könnyebben növekszünk. A tápanyagok felszívódása gyorsabb, ugyanakkor hízni is sokkal könnyebb. 
Testünk és lelkünk nyitottabbá válik, így ha törődünk vele, sokkal gyorsabban regenerálódik. Érdemes sportolni, ügyelni a tápanyag- és folyadék bevitelre. 
Célszerű a bátorságunkat kihasználni, és lépéseket tenni annak érdekében, hogy gyaraposhassunk eddig mozdulatlan életterületeinken. 
Ha növekvő hold idején kezdünk bele bármibe, sokkal nagyobb eséllyel lesz tartós, sikeres. Különösen alkalmas időszak a teremtésre, vizualizációra. Céljaink növekedésnek indulhatnak. 



Telihold

Amikor megtelik a hold, gyönyörű, fényes korongként ragyog az égen. Megérkezik az aratás időszaka. Beérhetnek azok a magok, melyeket újholdkor elvetettünk. 
Az emberek teliholdkor sokkal érzékenyebbek, ingerültebbek, sérülékenyebbek, lobbanékonyabbak, és hajlamosak túlreagálni a dolgokat. Mivel romlik a koncentrációs képességünk, ezeken a napokon érdemes sokkal körültekintőbbnek lenni. 
Sokan panaszkodnak álmatlanságra, rémálmokra telihold éjjelén. 
Ezeken a napokon érdemes elgondolkodni, mi mindent szeretnénk az életünkből elengedni, szélnek ereszteni. Ezeket felajánlhatjuk a telihold angyalának, és kérhetjük, hogy könnyítsen a terheinken. Ilyenkor könnyebben hozunk meg olyan döntéseket, melyek a továbblépéssel kapcsolatosak. 
Forduljunk szeretettel, alázattal és türelemmel embertársaink, és önmagunk felé. 


Fogyó hold: 

A fogyó hold időszakában a fizikai testünk csúcsformában van, nagy teljesítményekre képes. Jobban bírjuk a sportolást, a terhelést. 
Ebben a szakaszban folyamatosan érdemes dolgozni az elengedésen, mert az energiák ezt támogatják. Kiváló fogyókúra vagy méregtelenítés megkezdésére. 
Alkalmas a lakás lomtalanítására, és lelki “takarításra” is. Érdemes elménket lecsillapítani, töltődni, pihenni és önvizsgálatot tartani. Minél többet meditálni, hogy harmóniában tudjunk maradni, és lelkileg feltöltsük magunkat az újhold idejére. 



Megjegyzések