8 mudrából álló gyakorlatsor az egészség megőrzéséhez, az életerő növeléséhez


A 8 mudrából álló gyakorlatsor (heti 2-3 alkalommal rendszeresen végezve) által belső szerveink fiziológiai működése harmonizálható (mivel a belső szervek fiziológiai működését irányító nadikat, energiacsatornákat) stimulálják, növelik életerőnket; kiegyenlítik energiáinkat (szervszinten is helyreállítják az 5 elem megbomlott harmóniáját); oldják izomrendszerünk blokkjait; kioldják az energiavezetékekben torlaszt okozó pszichomentális mérgeket. Segítségükkel – a test bioenergiával való feltöltése mellett– olyan működést gátló blokkokat is ki tudunk oldani, melyeket más, hagyományos technikákkal lehetetlen.
A 8 mudra a szervezet egészére hat (helyreállító jellegű a hatásuk). Egészsége megőrzéséhez heti 2-3 alkalommal végezze a gyakorlatsort! (Két mudra végzése között érdemes 1 óra szünetet tartani.)


1. Anjali-mudra

Kéztartása:A két kéz a köldök felett (ujjak hegye a mellkas előtt) összetéve. A kéztartást legtöbbször meghajolva végzik, ezzel is kifejezve az istenség előtti alázatot. Anjali szanszkrit szó; azt jelenti: felajánlani vagy tisztelni (annak a pillanatnak a megünneplése, amikor megpillantjuk a másik lényt, és a kéztartással fejezzük ki a benne élő Isten iránti tiszteletünket. Jelentése: barát üdvözlése – mellkas előtt; ajándék megköszönése – archoz közel tartva; hódolat az istenségek előtt – fej előtt végezve; alázat, tisztelet, istenimádat, becsület jele.
Testi hatása: A szívcsakra előtt összeérintett tenyér csökkenti a szorongást és a stresszt; kiegyensúlyozza az agyféltekéket, egyensúlyba hozza a testi energiákat, harmonizálja az ember biomagnetikus mezőjét, testi-lelki-szellemi harmonizáló, energetizáló; enyhíti a mentális problémákat, ellazítja a testet, és megemeli az egyén tudatszintjét. Elősegíti a relaxációt, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a szorongást.
5 percig végezze!


2. Vayu-mudra

Kéztartása: A behajlított bal mutatóujj megérinti a hüvelykujj párnáját, míg a hüvelykujj enyhén nyomja a mutatóujjat. A többi ujj kinyújtva. Mindkét kézzel egyszerre és külön-külön is lehet csinálni. Kezeit a köldök előtt tartsa! Észak felé fordulva végezze napi két alkalommal 10-15 percig, közben 11-szer rezegtesse a mantrát!
Mantra: om hung phut.
Testi hatása: puffadás, isiász, reumatikus problémák, kézremegés, Parkinson-kór, bénulás; hatalmas életerővel tölt fel. Segít a légúti betegségek kezelésében, javítja a test működését, harmonizálja a szervrendszerek működését, hatással van az immunrendszerre, a központi idegrendszerre, a májra. Segít leküzdeni a lustaságot, a tehetetlenséget és a depressziót.


3. Gyan-mudra

Kéztartás: A jobb hüvelykujj megérinti a mutatóujj hegyét, a többi ujj kinyújtva. Mindkét kézen egyszerre is végzik. 15 napig 5-20 percig gyakorolja a mudrát, közben 11-szer rezegtesse a mantrát!
Mantra: om namo narayana.
Testi hatása: fejfájás, migrén, álmatlanság, memóriazavarok, mentális betegségek, idegrendszer erősítése, a koronacsakra energiapontja, a Korm 20-as (fejtetőn található) akupunktúrás pont felett tartva 3-5 percig hatásos fejfájás, migrén, szédülés, stressz, görcsrohamok, ideges feszültség esetén.


4. Varun-mudra

Kéztartása:A bal hüvelykujj és a kisujj hegye összeér. A többi ujj egyenesen kinyújtva. A köldök magasságában tartsa lefelé mutatva! 5-7 percig (naponta 2-3-szor) végezze, közben 1 percig rezegtesse a mantrát!
Mantra:ám jam;így rezegtesse: ááámmm jjjaaammm.
Testi hatása:szív- és érrendszeri, valamint endokrin betegségek, trauma, metabolikus rendellenességek, magas vérnyomás, cukorbetegség esetén használható. Kedvező hatású urolithiasis, hólyaghurut, pyelonephritis, glomerulonephritis, prosztatagyulladás, prosztata adenoma esetén is. Alkalmazzák szexuális diszfunkcióknál is.


5. Khagda-mudra

Kéztartás: A bal hüvelykujj a behajlított gyűrűs-és kisujj középső ujjpercén pihen. A mutató-és középső ujj egyenesen kinyújtva. A mudrát köldöke előtt tartsa 5 percig, közben a mantrát mély belégzés után 2 percig zengesse!
Mantra:amam; így rezegtesse: aammaamm.
Testi hatása:krónikus fáradtság szindróma, hatalmas életenergiával tölt fel; gyomorfájás, emésztési zavarok, vastagbél-és vékonybél problémák esetén segít;zsíros bőr, zsíros haj, étvágytalanság, szembetegségek, önbizalom hiánya esetén is használható.


6. Prithvi-mudra

Kéztartása: Mindkét kézen a hüvelykujj-és a gyűrűsujj hegye összeér, míg a többi ujj egyenesen nyújtva. Kezeit a napfonat előtt tartsa! Naponta 3-szor 10 percig végezze kelet felé fordulva (közben 11-szer rezegtesse a mantrát)!
Mantra: om adi shakti para shakti om.
Hatása a fizikai világban: véd a negatív energiák ellen.
Testi hatása:normalizálja a testhőmérsékletet, regenerálja a szervezetet, erősíti a csontokat, a körmöket, a bőrt és a hajat; kiváló gyomorproblémák esetén, stressz ellen is használható, védelmet nyújt a negatív külső energiák ellen.


7. Apan-mudra

Kéztartása: A jobb hüvelyk-, gyűrűs-és középső ujj hegye összeér, míg a többi ujj kinyújtva. Kezeit a napfonat előtt tartsa! Naponta 3-szor 5-10 percig végezze kelet felé fordulva (közben rezegtesse 4 percig a mantrát!
Mantra: om shiva parvati namaha.
Testi hatása:urogenitalis rendszer betegségei, ételmérgezés, gerincproblémák, menstruációs fájdalom, cukorbetegség, aranyér, székrekedés; méregtelenítő hatású; csökkenti a gyulladást, normalizálja a testhőmérséklet, hatékony a gyulladásos betegségek, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, a belek problémái esetén; megszabadít a paraziták által okozott betegségektől; használható elhízás, cukorbetegség (I. típusú és II. típusú) valamint bőrbetegségek esetén; a vér és nyirokrendszer betegségeinél is hatékony; gerincproblémáknál csökkenti a fájdalmat, aktiválja az apana-vayu-t (medence, alhas energiáit).


8. Shunya-mudra

Kéztartása: A bal hüvelykujj tövéhez hajlított középső ujj középső ujjpercére ráfekszik a hüvelykujj, míg a többi ujj nyújtva. 7-10 percig kell tartani az arc előtt! Napi két alkalommal végezze, ameddig szükséges!
Mantra: óm am úm;így rezegtesse: óómm aamm úúmm.
Hatása a fizikai világban:tudatos tevékenység, esélyek felismerése, jóindulatú külső befolyások, irányítás.
Testi hatása:hányinger, szédülés, klausztrofóbia, bőrbetegségek, kiütések, pattanások;testi újjászületés.

Forrás: Késmárki László: A mudrák titkos kódja Ankh Kiadó 2018.




Megjegyzések