Hogyan hatnak a családi minták a párkapcsolatokra?


Azok a kapcsolati minták, amelyeket gyermekkorunkban tapasztaltunk (akár a szüleinktől, akár a közvetlen környezetünkből), mély hatást gyakorolnak a későbbi szerelmi életünkre. Ezek a minták formálják a hozzáállásunkat a szeretethez, az intimitáshoz, az érzelmi kötődéshez és a kommunikációhoz. Befolyásolják, hogy hogyan kezeljük a konfliktusokat és hogyan tudunk együttműködni a párunkkal.

Ha új ember lép az életünkbe, először általában a múltbéli fájdalmakkal szembesít bennünket. Ezért fontos megérteni a gyermekkori minták és a korábbi kapcsolataink közötti összefüggéseket. Ha szembe nézzük ezekkel és elfogadjuk őket, az segíthet nekünk abban, hogy megszabaduljunk a ránk gyakorolt negatív hatásától. Az elfogadás azt jelenti, hogy nem hibáztatjuk a szüleinket azért, mert nem voltak tökéletesek, és nem utasítjuk el a családi gyökereinket.


Néhány példa, hogyan lehetnek hatással a családi minták a párkapcsolatainkra:


Kommunikációs minták: Ha gyermekkorodban a családban a nyílt és egészséges kommunikáció volt a jellemző, valószínűleg könnyebben nyílunk meg felnőttként a párkapcsolatainkban. Ha viszont túl sok volt a konfliktus, vagy éppen a szótlanság, titok, akkor ezek a minták bukkanhatnak fel a jelenben.


Szerepek és elvárások: A családi szerepek alapján kialakultak az elvárásaink a párkapcsolatokban. Ha például édesanyánk volt a domináns személy, akkor elképzelhető, hogy nőként mi is erre törekszünk, vagy férfiként elvárjuk, hogy a társunk tartsa kézben a dolgokat.

Ha édesapánk agresszív volt, akkor lehet, hogy nőként főként erőszakos társakat vonzunk, vagy férfiként gyenge akaratú hölgyeket.

A testvérünkkel való kapcsolatunk is nagymértékben befolyásolhatja a szerelmi életünket, hiszen gondoljunk csak bele, hogy gyermekkorunkban mellette tanultunk az életről. Ő kísért bennünket egy-két évtizeden keresztül, ő volt akkoriban “életünk társa”, főleg ha hasonló korúak vagyunk.

Emlékezz vissza kérlek, kinek milyen szerep jutott a testvéri kapcsolataidban, és vajon megjelentek-e később ezek a minták a szerelmi életedben.


Érzelmi minták: Vissza tudsz még emlékezni, hogy a családtagjaid hogyan fejezték ki az érzelmi szükségleteiket? Mennyire kommunikáltak nyíltan az érzéseikről?

Ha a gyermekkorunkban nem tanultuk meg, hogyan kell megfelelően kifejezni az érzelmeinket, vagy nem tapasztaltuk meg a biztonságos érzelmi kötődést, az erőteljesen befolyásolhatja az érzelmi kapcsolatainkat a későbbi életünk során.


Intimitás és szexualitás: ha a szüleink sosem beszéltek nyíltan az érzéseikről vagy a szexualitásról, akkor mi magunk is nehezebben tudjuk kifejezni az érzéseinket, és problémáink lehetnek a szexuális identitásunkkal. Azonban az ellenkező minta is előfordulhat, amikor a szexualitást túlzottan nyíltan kezelik a családban, és emiatt szégyenkezünk vagy félünk az intimitástól.


Az összetartozás és elválás mintái: Ha egy családban stabil és biztonságos az érzelmi kötődés, a szülők kölcsönösen tisztelik, szeretik és támogatják egymást, akkor a gyermekek ezt a mintát viszik tovább. Azonban ha a családban rosszul kezelik a konfliktusokat, az elválás kaotikus és fájdalmas, akkor elképzelhető, hogy a gyermek a későbbiekben nehezen küzd meg hasonló helyzetekkel.


Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függővé válj a partneredtől a kapcsolataidban.

Bizalmatlanság: ha a szüleid nem voltak egymáshoz őszinték vagy titkolóztak, az benned is bizalmatlanságot, félelmet okozhat, amit tovább viszel a párkapcsolataidba.


Kontroll: Ha valamelyik szülőd állandóan kontrollálta a dolgokat, akkor lehet, hogy nem tudsz bízni a partneredben és folyamatosan ellenőrzöd őt. Ennek hatására nehezen megy a megfelelő egyensúly kialakítása.


Alacsony önbecsülés vagy önbizalomhiány: ha a családban nem kaptunk megfelelő elismerést vagy bizalmat, akkor ezt a mintát is vihetjük magunkkal a párkapcsolatainkba."

Idézet Guzsik-Mohácsi Viktória "A szerelem gyógyító ereje- Kulcs a boldog párkapcsolathoz" című könyvének 3. fejezetéből.


A könyv az alábbi linken megrendelhető: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html



Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Megvásárolható meditációk: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek/shop


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html


 

Megjegyzések