2016. december 28., szerda

Az új tanítvány (tanmese az ítélkezésről)


A mester, mielőtt valakit beengedett volna közösségébe, összehívta tanítványait és megkérdezte tőlük mi a véleményük az adott személyről, aki csatlakozni szeretne hozzájuk. Aznap egy olyan ember kopogtatott ajtaján, akit az összes tanítvány ismert, kivéve a mestert, így a kertben egy fa alatt gyűltek össze, hogy megvitassák beléphet-e hozzájuk vagy sem. A mester megkérdezte tőlük:
 
– Mondjatok valamit, milyen ez az ember, aki csatlakozni akar hozzánk?
 
Ők meg hevesen beszélni kezdtek.
 
– Jó ember, nyugodt szívvel ide engedhetjük – mondta az egyik.
 
– Tévedsz barátom! – kezdte egy másik – Én régebbről ismerem, annak idején nagy balhékat csinált, és mint tudjuk, az ember nem változik egykönnyen…
 
– Szerintem kedves ember – mondta egy harmadik.
 
– Egy szerencsétlen félnótás, álszent és hazug… – szólt közbe valaki.
 
És így tovább, a többiek is elmondták véleményüket, ki-ki saját rálátása szerint. Végül a mester szakította félbe őket.
 
– Elég lesz! Még mindig nem tanultatok semmit! – kezdte – Egy embert akartam csupán megismerni, de megismertem helyette tíz másikat. Ti ugyanis mikor véleményt alkottok, magatokról árultok el dolgokat, és amit észrevesztek a másik emberben, úgy szemlélitek a világot is. Miért csodálkoztok, hogy ilyen ez a világ, ha ti magatok járultok hozzá, hogy ilyen legyen? Ha jó emberek közt akartok élni, vegyétek észre a körülöttetek élő emberek jó tulajdonságait. Ha jobb világban akartok létezni, szemléljétek a világ jóságát. Amilyen dolgokra fókuszáltok, olyan világot teremtetek magatoknak. Aki mindenben a rosszat látja, nem járul hozzá ahhoz, hogy jobb világban éljünk. Aki mindenkiben a hazugságot és a gyengeséget keresi, azt hazug és gyenge emberek fogják körbe venni.
 
Rövid szünetet tartott, majd hozzátette:
 
– Engedjétek be ezt az embert, mától ő is tanítványom. Ti meg jegyezzétek fel elmétekben: ha szép világban akartok élni, szemléljétek a világ szépségeit, és ha így tesztek, meglátjátok, a világ széppé is fog változni!
 
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető:

 
Vélemények:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése