Március 10. Újhold: Belépés a boldogság kapuján


A márciusi újhold egy rendkívül fontos dologra hívja fel a figyelmünket: ahhoz, hogy végre élvezni tudjuk az elmúlt évek kemény munkájának gyümölcseit, ahhoz el kell engednünk az önsajnálatot. Lehet, hogy már annyira az életünk részévé vált, hogy észre sem vesszük, hogy ez irányítja a napjainkat. Egyszeren azt érezzük, hogy képtelenek vagyunk megélni a boldogságot. Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy semmi okunk az elkeseredésre, a szomorúságra. Az élet csodálatos! 

Az önsajnálat egy gyakori emberi reakció a nehézségekre és az élet kihívásaira. Néha azt érezzük, hogy nem tudunk kilépni ebbl a negatív spirálból, és úgy tnik, hogy mindenki másnak jobb élete van, mint nekünk. Az önsajnálat azonban csak korlátoz bennünket az elre haladásban. El kell fogadnunk, hogy az életben vannak nehézségek, és hogy nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk. Az elfogadás nem beletördést jelent. Nem azt jelenti, hogy feladjuk a céljainkat és az álmainkat, hanem azt, hogy megtanulunk együtt élni a kihívásokkal, és továbbra is kitartunk amellett, amire vágyunk. 

A boldogságra törekszünk, mióta megszülettünk. Gyermekként még tudtuk, hogyan élvezzük az életet. A legkisebb dolgokon is mosolyogtunk, minden pillanatban megláttunk a csodát. Akkor még jelen voltunk a saját életünkben. Akkor még önazonosak voltunk. Vajon hová tnt bellünk a csoda érzése az évtizedek alatt? 

Az igazság az, hogy a boldogság mindig is velünk volt, csak az évek során elhalványult bennünk. Rá kell nevelni magunkat, hogy újra észrevegyük a sok szépséget, ami bennünket körbevesz. Rengeteg dolog van az életben, ami boldogságra adhat okot: a gyönyör napsütés, egy jó könyv, a gyermekünk mosolya vagy az édesanyánk ölelése. Fontos, hogy megálljunk és élvezzük a pillanatot, ne csak száguldjunk végig lélektelenül az életen. 

Az elmúlt néhány év pont arról szólt, hogy megtanítottak bennünket az elengedésre. Sokat változtunk és fejldtünk. Elképzelhet, hogy már semmi más akadály nem áll a boldogságod útjába, mint te magad. Ha felveszed a kapcsolatot a gyermekkori önmagaddal, megtaníthatja neked, hogyan találj vissza saját magadhoz. 

Ne feledd: a boldogság egy ajtó, amely mindig nyitva áll elttünk. Csak be kell lépnünk rajta, és újra felfedezni azt a csodálatos érzést, ami mindig is ott volt bennünk. 

Az újhold azt üzeni neked, hogy eljött végre a te idd! A szenvedésed már csak megszokás. Engedd el, és végre élvezd az életet! 

Kreatív gyakorlat a márciusi újholdhoz
Írj egy levelet magadnak, amelyben megfogalmazod az önsajnálatod okait és az ezzel kapcsolatos érzéseidet. Legyél teljesen szinte magaddal! 

Majd olvasd vissza úgy, mintha egy barátod írta volna neked. Hogyan reagálnál rá? Milyen tanácsot adnál neki? Írd le ezeket is. 

Írd le, hogy milyen érzések merültek fel benned, amikor megfogalmazódtak a válaszok. Hogyan változott meg a gondolkodásod a problémával kapcsolatban? 

Végül, foglald össze, hogy milyen új gondolatok merültek fel benned az írásgyakorlat során. Mit tanultál önmagadról? Hogyan tudsz továbblépni az önsajnálatból? Ugye most már tudod, hogy a legjobb tanácsadó te vagy önmagad számára? Ugye tudod, hogy minden kérdésedre benned van a válasz? 


Meditáció a márciusi újholdhoz 

Pihenj le, hunyd be a szemed és kezdj el lassan, mélyen lélegezni. Orrodon beszívod a levegt, a szádon át kiengeded. Ismételd meg ezt néhányszor, amíg teljesen ellazulsz. 

Képzeld el, hogy bels gyermeked áll eltted. Boldog, vidám és kíváncsi mindenre, ami történik körülötte. Üdvözöld t és beszélgess vele. Köszönd meg neki, hogy mindig veled van. Kérd meg t, hogy mutasson neked valamit, ami boldogsággal és örömmel tölti el. Ez lehet bármi, amihez valaha kötdtél: a kedvenc ételed, amit a nagyi fzött, a kedvenc búvóhelyed, a kedvenc tevékenységed stb. Hallgasd meg, amit bels gyermeked közölni akar, és élvezzétek együtt ezt az élményt. Légy te is vidám, önfeledt. Idzz itt, amíg jólesik. 

Majd kérdezd meg bels gyermekedet, hogy milyen dolgoktól szabadulj meg, hogy boldogabb és vidámabb legyél. Lehet ez az önsajnálat, az aggódás, a félelem vagy más negatív érzések, amik teherként ott vannak a lelkedben. 

Képzeld el, hogy bels gyermekeddel együtt elengeditek ezeket az érzéseket. Lásd, hogy lassan elhagyják testedet, helyüket boldogság és vidámság veszi át. Érezd, ahogy megkönnyebbülsz. Majd köszönd meg az élményt és tereld vissza a figyelmedet a jelenbe. 


Idézet Guzsik-Mohácsi Viktória: 2024-es Holdnaptár és éves tervező könyvéből

Könyv rendelése: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html



Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Megvásárolható meditációk: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek/shop


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html


 

Megjegyzések