A belső béke megteremtése ujj-jógával


A mudra szanszkrit szó jelentése pecsét, jel, szimbólum, szimbolikus gesztus, de az öröm adományozójaként is fordítják. Tágabb értelemben fizikai, energetikai, pszichoenergetikai, pszichikai és pszichomentális egyensúlyt teremtő, a testáramkörökön keresztül ható ujj-jóga.
A mudrák minden más eljárásnál alkalmasabbak fájdalomcsillapításra, elsősegélynyújtásra, a betegségek megelőzésére, a testi-lelki összhang megteremtésére, a feszültség oldására, a jó közérzet fokozására.

A kéztartásokat bárki alkalmazhatja; a kezelés sikeréhez nincs szükség orvosi előképzettségre. Alkalmazása során nem kell félni semmilyen mellékhatástól. Ez a gyógymód technikai eszközök nélkül, szinte bármikor használható. Egy latin közmondás szerint: Ubi dolor, ibi digitus. Ahol nincs fájdalom, ott van egy ujj.
Az ujj-jóga fizikai testi, energetikai, pszichoenergetikai, pszichikai, pszichomentális, mentális és spirituális hatásaival, hasznával 5000 éve foglalkoznak a bölcsek (nemcsak a jógik és buddhista szerzetesek, hanem Anaxagorasz, Artemidorosz, Démokritosz, Arisztotelész és még sokan mások).
Ezek:
A mudrák csodálatos változást és javulást tudnak előidézni testünkben. A mudrák ereje tisztítja a finom csatornákat és pszichés központokat az éterikus testben, és elősegíti az életenergia akadálytalan folyását a különböző szervekhez. A kéztartások felszámolják a nadik (étertest energiavezetékei) tisztátalanságokból, pszichés méreganyagokból képződött torlaszait. A mudrák csodálatos orvosságok, sok betegségben azonnali megkönnyebbülést, vagy végleges gyógyulást hoznak.
A mudrák megszüntetik az ipari társadalmak okozta fizikai testet romboló változásokat, regenerálják és megfiatalítják szervezetünket, elősegítik a relaxációt, enyhítik a fájdalmat és csökkentik a szorongást.
Kiegyensúlyozottá, kedvessé, békéssé, erőszakmentessé, vallásossá, boldoggá, udvariassá, mások iránt nyitottá, segítőkésszé tesznek. Tisztítják és magnetizálják a fizikai és finomanyagi szerveket, növelik az érzékszervek érzékelő képességét (fogékonnyá tesz a finomabb rezgésekre), fokozzák az önkifejező képességet, megnyitják az intuitív bölcsesség, a kreativitás kapuit, aktiválják és kiegyensúlyozzák a csakrákat.
A mudragyakorlatok olyan energiákat ébresztenek fel, amelyek az agyat úgy élesztik fel és táplálják, hogy megszüntetik a fizikai és éterikus szinten lévő dugulásokat. Amikor az agy életenergiával történő ellátása akadálytalan, az idegsejtek között új szinapszisok alakulnak ki, amely IQ-növekedést, memóriajavulást, könnyebb tanulási képességet és szellemi éberséget eredményez.
A mudrák által termelt magnetikus energia megtisztítja a test biomagnetikus mezőjét, s miközben nagyobb életerővel lát el, a negatív erők ellen védőpajzsot alakít ki.
A mudrák állandó gyakorlásával elérhető a test és az elme teljes átalakítása, újjászületése, az öntudat kibővülése, amit a misztériumiskolában a főnixmadárral szimbolizáltak.
A kéztartások felébresztik a kozmikus energia három minőségét képviselő kundalini, chi kundalini és para kundalini energiákat, amelyek az ember öntudatának átalakításával pszichomágikus képességeket teremtenek.
A jógik a misztikus kézgesztusokat arra használták, hogy finom (éterikus) energiákat összpontosítsanak, és a kézszimbólumokon keresztül behangolt többdimenziós entitásoktól (istenektől) pszichés védelmet, mágikus képességeket (siddhiket), spirituális tanításokat nyerjenek (vagy ruházzanak át).
A kéztartások felélesztik a kéz gyógyító és varázslatos erőit, megnyugtatják az elmét, enyhítik a mentális problémákat, ellazítják a testet, és megemelik az egyén tudatszintjét. A mantra és a mudra kombinációja mentális és érzelmi stabilitást, erőteljes fókuszáltságot ad, a légzés- és szívritmus, valamint az agyhullámok szabályozása révén, a belső ritmus helyreállítása által belső békét, egyensúlyt, örömöt, harmóniát alakít ki. 


Forrás: Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.








Megjegyzések