Betegségek okai a keleti gyógyászat szerint


Az ősi, keleti lelki-szellemi-spirituális kultúrák felismerték az emberi közösség szakrális jellegét az univerzumban, és kutatták az emberi szervezetekkel energetikai szimbiózisban élő égitestek, bolygók, csillagok szervekre, szövetekre, lélekre, valamint tudatra gyakorolt hatását és betegségekre hajlamosító befolyását.

A keleti és a nyugati hagyományos orvoslás is rendelkezett a gyógyító elméletnek és gyakorlatnak megfelelő asztrológiai ismeretekkel. A hagyományos kínai orvoslás alapzata a I Ching és a kínai asztrológia, míg az indiai ájurvédikus gyógyászaté a védikus asztrológia. Az ájurvéda, az Élet Tudománya és az asztrológia, a Fény Tudománya egymásra támaszkodva kereste a betegségeket kialakító hatásokat. Ezek:




Belső okok


Az intellektus tévedése (pragia aparádha), az egyén hiedelemmintája, megrögzöttsége, tévképzete, téveszméje, tévhite, ártószándéka, rosszakarata, rosszkívánsága, hamis ígérete, esküje, fogadalma, akarati vagy hitbeli tényezője, dogmája, merev gondolkodási programja, kóbor gondolatszilánkja vagy gondolatimpulzusa, fixa ideája, gondolatszövevénye, szavak nélküli vagy szavakkal betáplált gondolatimplantációja, bűntudata, hitehagyottsága, negatív jövőképe, átka, rágalma, cselekvés-, érzés-, hit- és gondolatkényszere, sóvárgása, áhítozása, negatív gondolata megbontja a doshák egyensúlyát, ami életet károsító és betegséget előmozdító mentális malákat (mérgeket) halmoz fel a szövetekben (sancaya). Egyre súlyosabbá válik az állapot (prakopa), amikor a megemésztetlen mentális malák vándorolni (prasara), keringeni kezdenek egyik szövetből a másikba, majd áttelepülnek egy másik dosha-testrégióba (sthana samsraya), ami az adott zóna működésbeli, szerkezeti leépüléséhez, degenerációjához vezet. A folyamat ebben a stádiumban betegségtünetekben manifesztálódva (vyakta) válik láthatóvá, ami kezelés nélkül krónikussá válva (bheda) súlyos szövődmények, visszafordíthatatlan dosha-, srota-, szövet-, majd sejtszintű károsodásokhoz, gyógyíthatatlanná (akár halálossá váló) betegségekhez vezet.

Az érzékek hibás használata (aszatmja-indrijártha-szamjóga), az egyén lelki tulajdonsága, átélt vagy átéletlen érzelme, érzete, érzése, vágya, veleszületett vagy szerzett jellemvonása, félelme, szorongása, szenvedése, gátlása, hiányérzete, érzékeinek téves használata, érzésszövevénye, viselkedésformája, magatartásmintája, téves benyomásai, tiszta vagy kevert érzései, bármilyen tudatalatti, elfojtott vagy túlzott érzelme, érzelmi reakciója, iszonya, undora, valamint a stresszorok (a házastárs vagy más számunkra jelentős személy halála, közeli családtag halála, válás, családi veszekedés, börtön, személyi sérülés vagy betegség, rossz házasság, munkahelyi konfliktusok, munkahely elvesztése, nyugdíjazás, egy családtag megbetegedése, terhesség, szexuális problémák, új családtaggal bővülés, üzleti vállalkozás nehézségei, pénzügyi helyzet változása, képzettségtől eltérő munka végzése, új szakma elsajátítása, eladósodás, jelzálog, hitel, munkahelyi felelősség és elvárások, gyermeknevelés, önmegvalósítás és önkiteljesedés nehézségei, családtag munkanélkülisége, iskolai tanulmányok kezdete vagy vége, életkörülmények változása, a munkaidő vagy a feltételek változása, lakóhely változtatása, szociális és hitéleti tevékenységek változása, más alvási szokások, családi összejövetelek számának növekedése, étkezési és pihenési szokások változása, kevés kikapcsolódás, kisebb törvénysértés) emocionális hatásai megbontják a doshák egyensúlyát, ami életet károsító és betegséget előmozdító pszichés malákat (mérgeket) halmoz fel a szövetekben (sancaya). Egyre súlyosabbá válik az állapot (prakopa), amikor a megemésztetlen pszichés malák vándorolni (prasara), keringeni kezdenek egyik szövetből a másikba, majd áttelepülnek egy másik dosha-testrégióba (sthana samsraya), ami az adott zóna működésbeli, szerkezeti leépüléséhez, degenerációjához vezet. A folyamat ebben a stádiumban betegségtünetekben manifesztálódva (vyakta) válik láthatóvá, ami kezelés nélkül krónikussá válva (bheda) súlyos szövődmények, visszafordíthatatlan dosha-, srota-, szövet-, majd sejtszintű károsodásokhoz, gyógyíthatatlanná (akár halálossá váló) betegségekhez vezet.

A hiányállapotok (ásványi anyagok, nyomelemek, mikroelemek, makromolekulák, növényi hatóanyagok) biofizikai, biokémiai zavart okozhatnak a szervezetben, veszélyeztetik a szervezet energiaellátását, megbontják a doshák egyensúlyát, szövet- majd sejtszintű leépüléshez vezetnek.

A mérgezések (alkohol, a dohányzás káros termékei, drogok, gyógyszerek, növényvédőszerek maradványai, tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, állagjavító adalékanyagok, a vegyi anyagok széles skálája, amik a kozmetikumokkal a bőrünkön keresztül a szervezetünkbe jutnak) megbontják a doshák egyensúlyát, ami életet károsító és betegséget előmozdító malákat (mérgeket) halmoz fel a szövetekben (sancaya). Egyre súlyosabbá válik az állapot (prakopa), amikor a megemésztetlen malák vándorolni (prasara), keringeni kezdenek egyik szövetből a másikba, majd áttelepülnek egy másik dosha-testrégióba (sthana samsraya), ami az adott zóna működésbeli, szerkezeti leépüléséhez, degenerációjához vezet. A folyamat ebben a stádiumban betegségtünetekben manifesztálódva (vyakta) válik láthatóvá, ami kezelés nélkül krónikussá válva (bheda) súlyos szövődmények, visszafordíthatatlan dosha-, srota-, szövet-, majd sejtszintű károsodásokhoz, gyógyíthatatlanná (akár halálossá váló) betegségekhez vezet.




Külső okok


Természeti tényezők (romboló elemi erők) által bekövetkező katasztrófák, árvizek, légköri jelenségek (időjárási frontok), tűz (áramütés, villámcsapás), víz, levegő (szél) által okozott balesetek és hirtelen halál tartozik ide.

A parináma (évszakok negatív hatása), az éghajlathoz, évszakok változásához alkalmazkodni nem tudó szervezet idényjellegű változások miatt bekövetkező gyengülése megbontja a doshák egyensúlyát, az immunitást, ami életet károsító és betegséget előmozdító patogének (vírusok, baktériumok, gombák) szövetekben (sancaya) való felhalmozódásához vezet. Egyre súlyosabbá válik az állapot (prakopa), amikor a vírusok vándorolni (prasara), keringeni kezdenek egyik szövetből a másikba, majd áttelepülnek egy másik dosha-testrégióba (sthana samsraya), ami az adott zóna megfertőződéséhez, működésbeli, szerkezeti leépüléséhez vezet. A folyamat ebben a stádiumban betegségtünetekben manifesztálódva (vyakta) válik láthatóvá, ami kezelés nélkül krónikussá válva (bheda) súlyos szövődmények, visszafordíthatatlan dosha-, srota-, szövet-, majd sejtszintű károsodásokhoz, gyógyíthatatlanná (akár halálossá váló) betegségekhez vezet. Az éghajlati változások (hideg, meleg, eső, hóesés) miatt bekövetkező idényjellegű betegségeket (malária, járványok, kolera, tífusz, tüdőgyulladás, gastroenteritis, vérhas, ekcéma, stb.) az elemek fizikai testre gyakorolt hatása hozza létre.

Kozmikus hatás általi betegség:Ha egy alacsonyabb, durvább rezgésű síkon (fizikai sík) felbomlik a teljesség, mindig magasabb (lelki, mentális, karmikus) síkon kell keresni az előidézőjét. Ahogy az emberi alak visszatük-rözi a világegyetem isteni mintáját, úgy a betegség is visszatükrözi rossz hozzáállásunkat, egyensúlyhiányunk-kal szembeni ellenállásunkat.
A 9 energiahullám, frekvenciasáv, égi energia minden élő, érző testre hatással van. A 9 bolygó (Kozmikus Befo-lyásoló) befolyásolja az élőlények viselkedését. A bolygók az érzelmi testen (az elmén és az emberi szöveteken) keresztül fejtik ki hatásukat. Minden bolygó speciális energetikai minőséget, egyetemes, archetipikus energiát (alapfrekvenciájával analóg, pszichomentális energiát és információt) sugároz, amikhez – meghatározott módon – az egyén megfelelő energiatestei (az első lélegzetvételt követően) rácsatlakoznak (behangolódás). Ezek a rezgéskapcsolatok a későbbiekben is kihatnak minden emberre.
A rossz fényszögben álló bolygók, a holdházakban levő káros bolygó-kombinációk, az állócsillagok negatív hatásai már az egyén megszületésének a pillanatában jelzik genetikai adottságait (testi adottságait– betegséghajlamait, fizikai testi gyengeségeit, testalkati jellemzőit, kinézetét, idegrendszerének szerkezeti és működési sajátosságait, érzékszerveinek érzékenységét, általános testi fejlettségét, csontosodását; lelki adottságait– jellemét, képességeit, tehetségeit, hajlamait, irányultságát; mentális adottságait – kommunikációs képességeit, akarati tényezőit, összpontosítási és gondolkodási funkcióit).
Az asztrológusok által – születéskori asztrális hatásokat összefoglaló (és a majdani életmenetre befolyást kifej-tő) kozmikus tényezőkről – elkészített pillanatfelvétel, energia-és információ-lenyomat, a személy kundalija tartalmazza ezeket a hiányosságokat, mint ahogy ezeknek a kedvezőtlen kozmikus hatásoknak a kijavítási lehetőségeit, módjait (gyógyítását, kezelését) is.


A betegségek karmikus okai, a spirituális testről az érzelmi testre átvetülő, betegségeket okozó karmikus tulajdonságok, apai vagy anyai ági genetikai programok, apától és anyától átöröklött negatív személyiségjegyek, pszichogenetikai és pszichomentális tulajdonságok, hajlamok, előző életbeli lelki szerződések; lelki, szellemi és spirituális kötődések; előző életbeli hajlamok, lelki és szellemi benyomások; családi, szexuális, baráti, vallásos, Istenhez, társakhoz, idegenekhez való kötődések; előző életbeli démoni és csillag-kötődések; korábbi életekbeli anyagi, lelki, szellemi kinyilatkoztatások és megnyilvánulások; előző életbeli átérzett vagy átérzetlen anyagi, lelki, szellemi és spirituális igazságok; előző életbeli megváltatlan alszemélyiségek;Istenre, családra, önmagára, idegenekre mondott átkok; egyéni karmalenyomat, vérségi (családi) lét miatti karmalenyomat, a lélek korábbi planetáris (földi) léte miatti karmalenyomat, interplanetáris (naprendszeri) léte miatti karmalenyomat, stelláris (Nap) léte okozta karmalenyomat, interstelláris (Plejádok) léte miatti karmalenyomat, galaktikus (tejútrendszeri) léte miatti karmalenyomat mind-mind az egyes génekben tárolódnak, és génhibásodást, mutálódást és ahhoz kapcsolódó testi, pszichés és mentális torzulásokat, betegségeket idéznek elő.

Késmárki László:Ájurvédikus asztrológia és marmapunktúra Ankh Kiadó 2012.



Megjegyzések