Az érintés hiánya sokkal súlyosabb lelki zavarokat okoz, mint a szex hiánya
Amikor megérintünk valakit, megváltozik a megérintett fizikai érzete - csökken a feszültséget okozó hormonok szintje, csökken az idegrendszer feszültsége, javul az immunrendszer állapota és ez kihatással van a viselkedésünkre, hangulatunkra.

Nagyon sok embernek, akinek az életéből hiányzik a szex, elsősorban a gyengédség iránti vágya nem teljesül. 
A szerelmesek azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. 

Kutatások igazolják, hogy az az ember, akit valaki gyakran a karjába zár, magához ölel, a szívéhez szorít, kevésbé frusztrált, kevésbé szorong, a félelemérzete csökken.

Az ölelés oldja a stresszt. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék iránti szükségletnél.

A testi kontaktus szükséglete folyamatosan jelen van az életünkben, de a társadalmi szabályok a legtöbbször megakadályozzák az érintések vágyát. Pedig az érintésnek hihetetlen nagy, mondhatni csodát tevő energiája van.

Az érintés,a simogatás felülírja a fájdalomérzést. Ugyanis a bőrünkben a simogatás érzékelésére külön idegrostok találhatók, ezek a CT-idegek, s minden egyes ilyen idegrost körülbelül 1 négyzetcentméternyi területről továbbítja a simogatás hatását.

Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, mi hány ölelést adunk és hány ölelést kapunk naponta? Az ölelés szempontjából éppen csak túléljük-e az életünket, vagy gyarapodunk-e általa? Családtagjainkat az anyagi javakon kívül ellátjuk-e elegendő testi érintéssel, hogy az egészségüket is megtámogassuk?

Az érintésben hihetetlen erő lakozik. Összeolvasztja az embereket, ledönti a közöttük lévő falakat, jobban mint bármi
más, és mindannyian reagálunk rá.
Az érintésben energia van, csodát tévő energia. Az érintés a szeretet egyik legerősebb megnyilvánulása, amely legyőzi a gátlásokat és megerősíti a kapcsolatokat.

A szeretet a legerősebb gyógyító erő.
Az érintés, az ölelés és a kézzel való kontaktus - amikor szeretetet adunk vagy kapunk- fizikai, szellemi és érzelmi változást idéz elő bennünk. Nagyon kevés az érintés és az ölelés. Hozzáérni valakihez és megölelni, nem is olyan egyszerű… Nem lehet tudni, hogy a másik ember hogyan reagál. Lehet, hogy ellök magától és ellenségesen viszonyul a közeledéshez. Ez eggyel több ok, hogy megpróbáljuk feloldani a gátlásait.
A szeretethez bátorság kell.
Készen állni, megkockáztatni, hogy ellökjenek maguktól, hogy fájdalmat okozzanak, de leggyakrabban mégis győzni fogunk. Érdemes megpróbálni… Az emberek előbb-utóbb megnyílnak nekünk. Ha mindannyian arra várnánk, hogy a másik ember teszi meg az első lépést, akkor mi lenne velünk? Csak ölelésre kell tárni karjainkat, és ezzel megnyitjuk a szívüket. Akkor majd megérzik a szeretet energiáját, melyet az érintés ereje lobbant lángra.


Forrás:Megjegyzések

 1. Vettem észre. Nagyon igaz amit itt leirtak.

  VálaszTörlés
 2. Angolul megtalálható ez a cikk?

  VálaszTörlés
 3. Teljesen igaz minden szava. Sokat jelent egy érintés ölelés simogatás az életünkbe.

  VálaszTörlés
 4. A legjobb, mikor van párja az embernek, és mégsem kap ölelést, kedves szavakat, vagy pedig szeretetet, illetve abszolút magányosnak érzi magát lassan minden nao mellette.... ����

  VálaszTörlés
 5. Sokan még félnek az öleléstol. Szerintem egy csodálatos dolog.

  VálaszTörlés
 6. Semmi sem gatol abban hogy te add az olelest masoknak. Akkor ugyanugy hasznall mint amikor te kapod. Aki csak mastol varja az olelest, az nagyon keveset kap. De aki maga is adja az oleleseket masoknak, egyszercsak azt veszi eszre hogy jomaga is sokkal tobb olelest kap vissza mint mas ember. Aki mastol varja el azt, hogy valtsa meg az o sajat vilagat, az sosem kapja meg azt sorstol. Probald te, megvaltani masok vilagat es meglatod, hogy a tied is megvaltozott! 😊

  VálaszTörlés
 7. Nem mindenki fogadja örömmel, én már jártam így, hogy megöleltem egy ismerőst szeretettel és ő sértődötten elhárította, hogy ő nem szereti az ilyesmit. Nagyon kellemetlenül érintett a dolog, mintha pofon vágtak volna. Azóta csak nagyon közeli családtagomat ölelem meg. De idővel rájöttem, hogy nem velem volt a baj, hanem vele, mert ő nem tudta a helyén kezelni ezt az érzelemmel teli szituációt, szerintem...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokan nem tudnak mit kezdeni ezekkel a gesztusokkal.Manapsag kevesen gyakoroljak.

   Törlés

Megjegyzés küldése