Kundalini-jóga - Kígyótűz


Az ősi indiai bölcsek (rishik) rendelkeztek az agy, az idegrendszer, az energiakapuk, a fizikai testi és étertesti (finomanyagi) csatornák, a testi és lelki anatómia mélyebb összefüggéseinek ismeretével, a bioenergia és bioinformáció különböző testrészekhez áramoltatásának módszereivel, a digitoneuronalis (ujjhegy-idegközi), a digitocerebralis (ujjhegy-elmebeli), a digito-neuroanimalis (ujjhegy-idegi-lélekbeli) információátviteli rendszerek központi idegrendszeri és finomanyagi csatornáinak megtisztítási és összehangolási szabályaival, a kozmikus életenergia-áram gerincvelői idegpárokon keresztül a testáramkörökhöz juttatásának praxisával.
Ismerték az öntudat erejének 3 megnyilvánulását, a purna kundalinit (a bennünk szunnyadó isteni hatalmat), a prana kundalinit (az életerővel töltött, életerőt kisugárzó és elosztó kundalinit) és az urdhva kundalinit (a felébresztett, felfelé mozgó kígyótüzet), valamint ezek mudra (test), légzésszabályozás (energiatest), mantra (mentáltest) és gondolat (meditáció, spirituális test) általi vezérlési kulcsait. A kundalini nem materiális erő, mint az elektromosság, a mágnesesség, vagy a centripetális és centrifugális erő, hanem az egyén kifogyhatatlan lelki-kozmikus potenciálja, az egészség, az energia, a tudatosság, a megújulás és a lelki érettség alapja.
A bölcsek szerint az elemek, az elme, a csatornák, az idegek mind-mind a kundalini leszármazottai, amik szoros kapcsolatban állnak a pránával, a nadikkal és a csakrákkal, így bármelyik elem kapcsolati hálójának ismeretében a kundalini-jóga praxisa (ászanák, mudrák, légzés, mantra és meditáció) képes az elmén (vagy az elemeken, idegeken) keresztül a test minden sejtjét megtisztítani, energetizálni. A Gheranda-Samhita úgy tartja, hogy a napi rendszerességgel végzett kéztartások lelki gyakorlatokkal kombinálva az általános egészségi állapot javulása és a megfiatalodás mellett az ember élő istenné való átváltozását eredményezik.
A jógik Meru Dandának nevezik a gerincoszlopot, az ember-mikrokozmosz Szent Hegyét, központi tengelyét. Szelvényezettségét, az öt régiót (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti, farkcsonti) a finomanyagi tattvák (őselemek) és lokák (világok) látható, testen belüli manifesztációjának tekintik.
A gerincvelői idegpárok a bőr egy-egy szegmensét látják el érzőidegrostokkal. Valamennyi gerincvelői ideg kapcsolatban van egy izom- és csontrésszel, érszakasszal és zsigerrel. Így az izmok, csontok, erek, zsigerek a gerincvelői idegeken keresztül kapcsolódnak egymáshoz, és hatnak egymásra. A könyvben bemutatásra kerülnek a kundalini-jóga kéztartásai, az egyes dermatómák (gerincvelői idegpárokkal összefüggő szervek) ujjvezérlési metódusai.

Forrás: Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2016.




Megjegyzések