Táplálékok hatásai a szervezetre


1. CUKOR

Naponta átlag 53 teáskanálnyi cukrot viszünk be a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy minden nőre, férfira és gyermekre több mint egy kiló jut ötnaponta.
Egyetlen félliteres üdítő tizenhárom teáskanálnyi cukrot tartalmaz...
Ha ma új termékként vezetnék be a cukrot, soha nem engedélyeznék, mint élelmiszert. Erős méreg, és a gyógyszertárban a helye. Gyengíti az agyat, és befolyásolja a viselkedést. Az egyszerű cukor arra kényszeríti a szervezetet, hogy túl sok inzulint termeljen, és ezzel csökkentse a vércukorszintet. A lecsökkent vércukorszint azonban farkasétvágyat ébreszt, és ezzel ördögi kört indítunk el.
Sir Charles Herbert Best, az inzulin felfedezője hívta fel a figyelmet arra, hogy a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol... A cukorból alkohol képződik /függőség!/, ami károsíthatja a májat (gyulladás-megnagyobbodás).
A máj méregtelenítő munkája során képes az alkohol átalakítására egy bizonyos szintig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges enzimeket von el az alkohol semlegesítésére.
Lehetséges májnagyobbodás olyan embereknél is, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, de sok édességet esznek. A májkárosodással együtt jár a haj, látás és a bőr épségének a romlása.
A cukor fogyasztása B vitamint és kalciumot von el a szervezettől.
Dr. Shelton: Akik cukrot fogyasztanak alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla!


2. HÚS

Felmérések alapján ott a legmagasabb az átlagéletkor, ahol egyáltalán nincs húsfogyasztás.
A, Az ember alapvetően növényevő, nem mindenevő. 
Erre utal:
a, bélcsatornánk hossza (a ragadozók bélcsatornája rövidebb és más szerkezetű, hogy gyorsabban eltávozhasson szervezetükből amit megettek)
b, nyálunk összetétele és kémhatása (a hús megemésztéséhez savas kémhatás szükséges, de az emberé lúgos)
c, fogaink típusa és elhelyezkedése
B,  Fokozott méreganyag-tartalom
Azok a mérgek amelyekkel a földet és a növényeket kezelik, felhalmozódnak az állatok szervezetében (kb. 13-szor annyi). Ezen kívül az állatokat kezelik antibiotikumokkal, étvágyfokozóval, hormoninjekcióval...
A húsevő ember szervezetében ezek a mérgező anyagok felszívódnak, és beépülnek.
C, A fehérje megemésztéséhez kalciumra van szükség, a hiányzó mennyiséget a szervezet a csontokból és a fogakból vonja el. Következmény csontritkulás és fogszuvasodás.


3. TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK

Bármekkora mennyiségű fogyasztása káros. A tej ugyan számos nyomelemet és vitamint tartalmaz, de ezeket a szervezet nem tudja hasznosítani.
Káros hatásai:
a, A tejfogyasztás növeli az A és B-12 vitamin, cink, vas és kalcium szükségletet.
b, Nyálkaképződés:
- Légúti zavarok. Betakarja a hörgőket, a nyálkahártyát...
- Gyomor és béltraktusban a nyálka bevonja a bélfalat, gátolva a más élelmiszerekkel bevitt hasznos tápanyagok felszívódását is.
c, A laktózt (tejcukor) nem tudja az ember megfelelő módon megemészteni...
d, Csontritkulás és meszesedés
Az egyik kalcium hiányra a másik pedig kalcium többletre utal. A tejben a hőkezelés hatására (ma már minden tejet hőkezelnek) olyan változások mennek végbe, ami miatt a kalcium nem tud beépülni, így lerakódik a csontokra, érfalakra, csigolyák közé, ezzel elindítva a meszesedést.
A csontritkulás a világ azon tájain a legelterjedtebb, ahol a tej- és tejtermékek fogyasztása a legmagasabb.


4. SZÉNHIDRÁTOK

Ha a búzáról eltávolítjuk a rostban gazdag korpát, a tápanyagokban gazdag csírát, és a tápanyagszegény keményítőt hagyjuk meg, fehér lisztet kapunk.
A fehér liszt, a fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér és a többi kezelt gabonatermék igen gyorsan felszívódik a véráramban, jelentős vércukorszint-ingadozást hozva létre (ami farkaséhséget eredményez).
Addiktívak: minél többet fogyasztunk belőlük, annál többet akarunk. Ilyenek még a zsíros vagy/és cukros ételek is.
Csak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztákat tanácsos fogyasztani, mert ezekben nagyrészt megvannak az emésztéshez szükséges ásványi anyagok, rostban is gazdagok, valamint sokkal lassabban szívódnak fel. Fehér lisztből készült termékek fogyasztása esetén a szervezetnek saját magából kell kivonnia a szükséges tápanyagokat...
Kitűnő szénhidrátforrás pl. a krumpli vagy a banán.


5. ZSÍROK

A zsírból, olajból, margarinból stb. az emésztés során sav keletkezik, amit a szervezetnek semlegesítenie kell...
A zsiradékokat a legnehezebb megemésztenie a szervezetnek...
Zsír van a sült krumpliban, a margarinos kenyéren, rántottában, bundás kenyérben, levesben, főzelékben, süteményekben (azért olyan finomak, mivel telenyomják őket különféle zsiradékokkal és cukorral...), péksüteményekben (pogácsák stb. azért olyan foszlósak, mert sok zsiradékot tartalmaznak). 
A tejtermékek és húskészítmények is rengeteg zsírt tartalmazhatnak...
Zsír van a különféle magvakban (pl. dió, mogyoró), mákban, kókuszreszelékben stb., melyek sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mesterségesen előállított zsiradékok, de ezekből is igen keveset szabad csak fogyasztani. 

6. NYERS NÖVÉNYI ÉTREND /előnyei/

1. Tápegész
A nyers növényi ételek vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak.

2. Enzimbőség
Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak, de 55 Celsius fok felett lebomlanak...

3. Vitaminbőség
Hőkezelés vagy túlzott hűtés hatására ez tönkremegy.

4. Organikus sótartalom
A szervezet csak a szerves (organikus) sót képes hasznosítani, de hőkezelés hatására szervetlen sóvá alakul....

5. Rostbőség
Serkenti a bélműködést

6. Optimális fehérjebevitel

7. Gyulladásgátló hatás
Az A és C vitamin miatt.

8. Megfelelő zsír és koleszterin tartalom
A növényi táplálékban telítetlen zsírsavak vannak, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését.

9. Lúgosító hatás

  
MÉRGEZÉS

A szervezet a kiválasztószerveken (máj és vese) keresztül igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól. Amikor túlterhelődnek, bekapcsolódnak a másodlagos kiválasztószervek: a bőr és a tüdő.
A bőrnél ez a folyamat az izzadás (krónikus esetben pattanások és mitesszerek) útján megy végbe.
A tüdőnél oxidációs folyamatok révén a légzéssel, krónikus esetben váladék útján (orrfolyás stb.) távoznak a toxikus anyagok.


Mit mivel együnk és hogyan?

A különféle táplálékok megemésztéséhez különféle közegre van szükség a gyomorban. Pl. a fehérje megemésztéséhez savakra, de a szénhidrátokhoz már bázisokra, ezért összeegyezhetetlen például a húst rizzsel együtt enni. A savak és a bázisokat kölcsönösen közömbösítik egymást...
Amikor többféle ételt eszünk egyszerre, akkor az emésztési idő megsokszorozódik, a tápanyagok felszívódása romlik, rothadás, gázképződés a következmény.
A legjobb megoldás az, amikor egy étkezés alkalmával csak egyféle ételt eszünk. Pl. csak gyümölcsöt, csak zöldséget, csak szénhidrátot, csak fehérjét.
Evés közben egyáltalán ne igyunk, mert az ital felhígítja az enzimeket és a gyomornedveket, amelyek éppen az étel emésztésén munkálkodnak.
Az étkezés után 20 perccel telítettebbnek érzi magát az ember. Ennek az az oka, hogy a gyomor feszülését érzékelő receptorok körülbelül 20 percre van szükségük ahhoz, hogy egy speciális hormon segítségével az aggyal közöljék, a gyomor mennyire van tele. Ha az ember addig eszik, amíg teljesen jóllakottnak nem érzi magát, valójában már 20 százalékkal többet evett a kelleténél, és ez akár minden étkezésnél előfordulhat. Ha pedig ezt rendszeresen teszi, a gyomor kicsit kitágul, hogy helyet biztosítson az ételtöbbletnek. Ezért aztán a következő alkalommal már kicsit többet kell együnk ahhoz, hogy ugyanazt a telítettségi érzést elérjük.
A tibeti lámák könnyű ételeket fogyasztanak, vegetáriánusok, és csak egyféle ételt esznek étkezésenként, azt is kis mennyiségben. Például az egyik étkezésük állhat gyümölcsből, a másik zöldségből, a következő pedig kenyérből. 25 évesnek látszanak függetlenül attól, hogy valójában milyen idősek?
 A legnagyobb probléma véleményem szerint az, hogy általában tudatában sem vagyunk mit eszünk, mi is van abban tulajdonképpen. Például, amikor megeszünk egy pogácsát, akkor nemcsak szénhidrátot eszünk, hanem tetemes mennyiségű zsiradékot is.
Föl se fogjuk, hogy amikor megeszünk egy hamburgert, akkor azzal a saját szervezetünket mekkora borzalmak elé állítjuk: hús-szénhidrát-zöldség-cukor stb. egyszerre! Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kerékpározás közben, lejtmenetben, megpróbálnál könyvet olvasni, rádiót hallgatni és beszélgetni is a társaddal... mire jutnál? Semmit se tudnál élvezni. Se a kerékpározást, se a zenét, se a beszélgetést, se a könyvet, amit olvasol.
Szerinted a szervezeted mit tud kezdeni ennyiféle szeméttel egyszerre?

Közzétette: www.fenyorveny.hu 





Megjegyzések

  1. Tejen és zsíros kenyéren nőttem fel és már 72.évet taposom erőteljes lépésekkel.A szomszédom meg a 83. at,pedig sonka, szalonna,fehér kenyér,meg a bor és a pálinka a kedvence.Amit itt le írtatok, el olvastam, de abba belelehet bolondulni,ki vitelezhetetlen.Ha megvonnám magamtól, azokat a dolgokat, amit szeretek, akkor az szenvedés lenne a számomra.Lehetséges, de nem biztos, hogy tovább élnék mondjuk,pár évvel.A sok finomság, amit nélkülözi kellene,az a + pár év nem ér meg annyit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fontos meglátni azt, hogy régen az emberek többet mozogtak, többet voltak friss levegőn, jobb volt a keringési rendszerük, így a bevitt - nagyon fontos, hogy - NEM ennyire szennyezett ételek kevésbé voltak káros hatásúak számukra. Továbbá nem is írja sehol a cikk, hogy márpedig most azonnal le kell állni a káros anyagok fogyasztásával. Első lépésként elegendő visszafogni azokat, akár egyenként, és fokozatosan lecserélni az egészségesekre. Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy a boltban vásárolt egészségesnek titulált termékek sem olyan minőségűek már, mint amit otthon megtermel magának az ember, sőt! sajnos már a környezetszennyezés miatt a saját termesztésűek is okozhatnak gondokat a szervezetben. Mégis jó odafigyelni mit eszik és mit iszik az ember. Főleg, ha jeleit is tapasztalja az ilyen jellegű mérgezésnek.
      Másik részről pedig nem mi döntjük el, hogy meddig élünk, hány évünk van még hátra - akár a 72. éven is túl. Személy szerint én szeretném, ha idős koromban örömmel élvezhetném majd unokáim és dédunokáim társaságát, nem pedig kórházakat járva. :)

      Finomságról való lemondásról pedig nincs szó ;) Vannak leírhatatlanul finomak az egészséges ételek között is ;)

      Törlés
    2. nem èr annyit az egesz hogy sosem ehetek azt amit annyira szeretek, mert is egeszsegtelen az is kb kinzas lenne az eletem ki akar igy akar 80evig is elni :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszett a cukrokról szóló rész. A többi alapján csak fényt lehet enni. Én ezt meredeknek tartom.

    VálaszTörlés
  3. Mérték az érték. Mindenben. ;)

    VálaszTörlés
  4. Jo cikk, en mar 3 eve vegan vagyok. Fontos lenne hozzatenni, hogy ha valaki elszanja magat es atall novenyi etrendre, ne stresszelje tul magat a dieta miatt, mert elkepzelheto, hogy tobb kart csinal, mint hasznot. Eloszor fejben legyunk erosek, aztan ha ez megvan, rendbe lehet tenni a testet is. :)

    A "vegan --> fenyeves" kritika egeszen nevetseges, aki ilyet allit, tisztan latszik, hogy fingja sincs a taplalkozasrol. Tisztan novenyi alapanyagokbol lehet valasztekosan es jo nagyokat enni. Sot, a legtobb hizlalo dolog novenyi (krumpli, teszta, kenyer stb), szoval a novenyi etrend onmagaban egyaltalan nem garancia az egeszsegre.

    VálaszTörlés
  5. Majdnem kezditek kapizsgálni de az ember gyümölcsevésre született! ( Édes érett gyümölcsre! Nincsen gabona meg sok hülyeség ( Mióta termesztettek a majmok gabonát meg zöldséget, Gyökereket?)) ( A paprika ,paradicsom , uborka az gyümölcs!)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm amit itt leirtak..Nekem kb 40 èvvel ezelött egy fertözőbetegsègből cukorszintleesès lett..Csak Tholbutamin probával tudták kimutatni..Semmi segítsèget nem kaptam..A hipozás a meghallással egyenlő..Èn majdnem teljesen elhagytam a cukrot az ètrendemből, Napjában csak egyszer eszem többet ès d.u.3-ó4a utan csak zöldsèget eszem ès semmi fèle üdítő Ha elfeletkezem ès valamit bezabálok az olyan mint az alkoholistának ha berúg. Megtanultam virtúálisan enni fagylaltot, sütemènyeket ès nagyon szuper1944 èvjárat vagyok de Isten segítsègèvel, szeretetèvel gyógyítom magamat...Jó megfogadni ezeket a tanításokat. Èn köszönöm

    VálaszTörlés
  7. A hirtelen éhséget legegyszerűbb egy-két pohár vizecskével csillapítani, természetesen forrásról töltöttel :).

    VálaszTörlés
  8. Én 10 éve vagyok vegán és a cikk nagy részével saját tapasztalatomból kiindulva egyet is tudok érteni. Viszont sajnos túlságosan szélsőségesen vannak feltárva benne a hatásmechanizmusok. Merthogy minden embernél a mértékletesség, az egyéni tolerancia-, és szükségleti határok és igények határozzák meg azt, hogy kinek milyen összetételű táplálékra van szüksége.
    A burgonya és a banán, mint értékesnek titulált szénhidrát források is jó példák erre. A burgonyából jellemzően túlságosan sokat fogyasztunk, de van akinek többet kellene abból, mint például cukorból. A banán tápanyag szempontjából lehet, hogy értékes forrás, de abból is mértékkel érdemes csak fogyasztani. Az pedig vele kapcsolatban meg egy újabb kérdés, hogy milyen szintű ökológiai egyensúlyproblémákat okoz világszerte a hatalmassá duzzadt banánigény kielégítése.
    A határhőmérséklet is csupán néhány enzimre és vitaminra jellemző. Minden enzimnek és vitaminnak máshol van a károsodási pontja.

    Amikor nyerstáplálkozásról beszélünk, akkor is fontos a komplexitás.
    Ha például csak olajosmagokat, vagy csak zöldségeket ennénk, akkor is megjelenhetnek hiánytünetek- csakúgy, mint azoknál, akiknek a szervezete nincs még (vagy már) felkészülve a nyers táplálék megemésztésére.
    Nem egy esettel találkoztam már, mikor például a nyers cékla komoly emésztési problémákat okozott az addig főként hőkezelt ételeket fogyasztóknál.

    Aztán ott van még az érzelmi szükséglet is.
    Amíg nem él az ember kiegyensúlyozott lelki életet, addig mindig meg fog olyan ételeket kívánni, amik a meg nem lévő pozitív érzelmek kiváltásért felelős hormonokat segítenek termelni. Ezért függő sok ember az édességektől is.
    Ezért a táplálkozás csupán egy részének tekinthető az egészséges életnek. Épp úgy szükséges lelki életünket is tudatosan irányítani, mint a táplálkozásunkat.

    Ha olyan közegben élünk, ahol nem szeretünk élni, akkor az sokkal inkább fogja rombolni egészségünket, mint, ha cukrot, állati fehérjét és állati zsiradékot eszünk.

    Az persze már megint egy újabb fejezet, hogy Földünk ökológiai rendszerét mennyire károsan befolyásolja az, hogy ilyen hatalmas mértékű állattenyésztés folyik rajta és, hogy a messziről hozott, értékesnek mondott bármilyen táplálék forrásunk milyen szintű ökológiai lábnyomot hagyva teszi tönkre a Földet.
    No meg az is, hogy a természetes életvitelüktől és életterületükről eltávolított, és/vagy életük folyamán végig szenvedéssel teli életet élő állatok és növények milyen fajta energiarezgésekkel rombolják a mi - eredetileg - természet rendjéhez illeszkedőre kalibrált emberi lényünket.
    Az ördögi kör pedig abból kifolyólag zárul be újra és újra, mert a tudatszintje ugyanazon értékrenden marad az embernek, amíg csak az anyagi haszonszerzésen alapuló életben képes gondolkodni - vagyis fontosabb számára a minél gyorsabban minél több termesztése, mint a minél értékesebb tápanyagtartalmú és minél környezetbarátabban előállított tápanyagnak.

    VálaszTörlés
  9. A zsírral kapcsolatban szeretném hozzáfűzni a cikkhez hogy a állati zsiradék bizonyos mennyiségben szükséges a szervezet számára, a hormonális rendszer alapköve, a tesztoszteronképzés elengedhetetlen alapanyaga. A boldogsághormon, a dopamin is nagyon függ a zsírbeviteltől.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése