Tanítómese Buddhista módra, hogy úgy szeresd az életed, ahogy az van!




Volt egy idős asszony, aki egész nap elégedetlenkedett, morgott. A nagyobbik lánya egy esernyőárushoz ment férjhez, a kisebbik meg egy tésztagyártással foglalkozó férfit választott élete párjának. Mikor a nap ragyogóan sütött, az idős asszony sírni, panaszkodni kezdett, hogy ilyen időben senki sem fog esernyőt vásárolni a lányától. Ez annyira elszomorította, hogy egyszerűen nem tudta abbahagyni a sírást. Mikor esett az eső, akkor meg azért rimánkodott, hogy a tésztakészítéssel foglalkozó lányáék nem fognak tudni megélni, mert a tészták kiszáradásához napfény szükséges.

Az asszonyt egyszerűen senki sem tudta megvigasztalni, mert ha sütött a nap, az volt a baj, ha meg esett, akkor az. A szomszédai is tehetetlenek voltak, el is nevezték őt a sírós asszonynak.

Egy nap elment mellette egy buddhista szerzetes, aki nagyon kíváncsi lett, hogy miért duzzog, sír folyton az asszony, mi lehet ennek az oka. Amikor az asszony elmesélte a bánatát, a szerzetes rámosolygott, és így szólt: "Asszonyom, nem kell aggódnia, én megmutatom a boldogsághoz vezető utat, és többé nem kell szomorkodnia."

Az asszony kíváncsian figyelte, hogy mit fog mutatni a szerzetes, aki a következőket mondta: "Asszonyom, egyszerű az egész, változtassa meg a látásmódját. Ha süt a nap, akkor ne azért aggódjon, hogy az esernyőiket nem tudják értékesíteni a nagyobbik lányáék, hanem örüljön annak, hogy a kisebbik lányának a tésztái remekül száradnak. Ha meg esik, akkor gondoljon arra, hogy mennyi esernyőt tudnak majd eladni a nagyobbik lányáék."

Ekkor az idős asszony megvilágosodott. Megfogadva a szerzetes jótanácsát, az élete napokon belül megváltozott, és csak a jó dolgokra összpontosított.


5 Buddha-idézet, amely segít jobbá tenni az életet!

1. "Légy irgalmas minden emberhez, legyen gazdag, netán szegény. Mindegyik életében ott van a szenvedés, csak egyesek jobban szenvednek, mások meg kevésbé."

2. "A rosszra szükség van ahhoz, hogy a jó győzedelmeskedni tudjon."

3. "A lelki és testi egészség titka abban rejlik, hogy nem szabad a múlt miatt sírni és a jövőtől félni. A legfontosabb, hogy megéljük a jelen pillanatát."

4. "Három dolgot sosem lehet elrejteni: a Napot, a Holdat és az Igazságot."

5. "Ahhoz, hogy mindent megérts, előbb a szívedben kell megbocsátanod."





Megjegyzések