Az elengedés művészete


Mindannyiunk élete tele van kihívásokkal, hiszen ezek teszik lehetővé a fejlődésünket. Ma már tisztában vagyok azzal, hogy múltbéli élményeink, kapcsolataink és döntéseink határozzák meg jelen életünket. Azonban nincs nagyobb hátráltató tényező, ami a sikereink és a boldogságunk útjában áll, mint az, ha ragaszkodunk a múlthoz. 

Az elengedés nyújtja számunkra a megoldást ahhoz, hogy megszabaduljunk a múlt béklyóitól és új fejezetet kezdjünk életünk könyvében. 

Az elengedés nem azt jelenti, hogy elfelejtjük a múltat, vagy hogy nincsenek következményei azoknak a döntéseknek, amelyeket korábban hoztunk. Az elengedés  azt jelenti, hogy megbocsátunk magunknak és másoknak a múltbeli eseményekért, és megtanuljuk, hogyan folytassuk tovább az életünket a nehéz időszakok után.

Az elengedés művészete több lépésből áll. Az első és talán legfontosabb: az elfogadás. Ez azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy mi történt a múltban, és tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi mindenre tanított meg bennünket az adott esemény. Minden okkal és céllal történik az életünkben, tehát minden múltbéli eseménynek meg kellett történnie ahhoz, hogy azzá váljunk, akik mára lettünk. Szükség volt az események ajándékaira ahhoz, hogy elsajátítsunk bizonyos leckéket, amit másként képtelen volt velünk megtanítani az élet. Megértjük, hogy ami megtörtént, azon változtatni már nem tudunk. Ami történt, annak meg kellett történnie. Megtanultuk, amit kellett, és talán másokat is tanítottunk általa. Az elfogadás lehetővé teszi számunkra, hogy továbblépjünk és új lehetőségeket keressünk.

A második lépés a megbocsátás önmagunknak. Ez azt jelenti, hogy felismerjük, hogy hibáztunk, és hogy hajlandóak vagyunk megkegyelmezni magunknak azért, amit tettünk. Megtanultuk a leckét, többször nem követjük el ugyanazt a hibát. Ugyanakkor belátjuk, hogy minden eseményre szükség volt a fejlődésünk érdekében. Talán mindez benne volt a sorsunkban, azért éreztünk késztetést meghozni azt a bizonyos múltbéli döntést. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy újra hinni tudjunk magunkban és képesek legyünk előre tekinteni.

A harmadik lépés lehet a bocsánatkérés, vagy a másoknak való megbocsátás. Ha ki tudjuk mondani, hogy hibáztunk és megbántuk, akkor könnyítünk a másik ember fájdalmán és a sajátunkon is. 

Amikor rájövünk, hogy a múltunk és jövőnk csupán illúzió, akkor tudunk igazán elmerülni a jelen pillanatban. Akkor már nem azon gondolkodunk, hogy vajon mi történik majd holnap, vagy mit rontottunk el a múltban.

A legfontosabb azonban, hogy megtanuljuk elfogadni és elengedni a múltbéli eseményeket, mert amíg kísértenek, addig nem tudunk előre haladni.

A boldogság kulcsa az, hogy megtanuljuk megélni a jelen pillanatot, és megtapasztaljuk annak teljességét. Nem rágódunk a múlton, és nem aggódunk a jövő miatt. Csak így tudunk valódi változást elérni, és boldog, teljes életet élni.

Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html




 

Megjegyzések