Kapcsolatfüggőségek

 


Elgondolkodtál valaha azon, hogy mi az a kapcsolatfüggőség, és miért oly nehéz megválni tőle? 

Úgy gondolom, hogy mindannyiunkkal előfordult már élete során, hogy érzelmileg, mentálisan vagy akár fizikailag túlságosan kötődött valakihez. Ám ez az elköteleződés egy idő után az önazonossága elvesztéséhez vezetett. Úgy érezte, hogy egyetlen célja van, méghozzá megfelelni a szeretett személynek. 


Sokszor észrevétlenül sodródunk bele a függőségek csapdájába, és rendkívül könnyen elveszíthetjük az egyensúlyt. Ahhoz, hogy igazán szabadok lehessünk és kiteljesedett, boldog életet éljünk, szükségünk van egy olyan útra, mely kibontja szárnyainkat és megnyitja szívünk kapuját.


Hányszor, de hányszor érezted azt életedben, hogy megtennél bármit, hogy az általad nagyrabecsült személyt boldognak lásd? Hányszor, de hányszor hagytad figyelmen kívül a saját érzéseidet, miközben sírt a lelked? 


Talán hónapok, évek teltek el, mire megértetted, hogy a másik személy nem lehet a boldogságod forrása, ő “csupán” egy társ életed útján. Önálló gondolatokkal, érzésekkel és döntésekkel alakítja sorsát, ugyanúgy, ahogy te is. Szabaddá akkor válsz, ha megtanulod szabadon engedni azt, akit mindenáron magad mellett szeretnél tudni. Ha bízol önmagadban, ha szereted az életed, a boldogság beköltözik a szívedbe. A szeretetnek akkor van értéke, ha anélkül adják, hogy megpróbálnánk erőszakkal kizsarolni.


Ne feledd: az önismeret és az önszeretet egy láthatatlan kulcs, ami kinyitja az elengedés kapuját. Ezzel nem csak a másik személyt szabadítod fel, hanem önmagadat is. 

Megtanulod, hogy minden emberi kapcsolat egy bizonyos időre szóló ajándék, és minden személy egyedi küldetéssel jön az életedbe. Az elengedés hozza el az önállóságot és az önfeledt boldogságot.


Amikor hajlandóak vagyunk elengedni a függőségeinket, és hinni kezdünk önmagunkban, mélyebben kapcsolódhatunk a jelenhez. A jelenben létezés az elengedés művészetének magasiskolája, melyben felismerjük, hogy minden pillanat egyedi és értékes. A belső béke megtalálása az elengedés útján kibővíti a tudatosságunkat és megnyitja a szívünk ajtaját az egyetemes szeretet előtt.


Az elengedés nem azt jelenti, hogy érzéketlenné válunk, vagy elszigeteljük magunkat másoktól. Épp ellenkezőleg, az elengedés lehetővé teszi számunkra, hogy mélyebb empátiát érezzünk mások iránt. És ezek teremtik meg a kiegyensúlyozott kapcsolatok alapjait.


Minden emberi kapcsolódás - akár rövid, akár hosszútávú -, tanít nekünk valamit. Az elengedés lehetővé teszi, hogy megértsük és megbecsüljük ezeket a tanításokat, és hálával tekintsünk minden szereplőre. Az elengedés általában az elfogadás és a megbocsátás szellemét hozza el, ami az igazi belső béke felé vezet. És ez nem csupán a lelkünknek hoz könnyedséget, hanem a testünk számára is gyógyító folyamat lehet.


Az elengedés végső célja nem csak a másoktól, hanem az önmagunktól való függetlenedés is. Amikor képesek vagyunk elfogadni magunkat a hibáinkkal és erényeinkkel együtt, akkor valóban lebontottuk a belső korlátainkat. Az igazi szabadság és öröm akkor jön el, amikor megértjük és elfogadjuk a múltunkat és a jelenünket, észrevéve, hogy mindannyian egyedien és tökéletesen vagyunk jelen ezen a bolygón.


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Megvásárolható meditációk: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek/shop


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html


Megjegyzések