Az apaseb

 



Meggyőződésem, hogy a mai világban mindannyian hordozunk magunkban valamilyen anya- és apasebet, ezt a fejezetet mégis kifejezetten a férfiaknak szánom. Azt tapasztalom ugyanis, hogy a nagyszüleink, dédszüleink még nem igazán érezték a szükségét annak, hogy önismereti gyakorlatokat végezzenek magukon, így az ősrégi apasebek is tovább öröklődtek a férfi leszármazottakon keresztül.

Az édesapa testi-lelki hiánya, bántó viselkedése, elutasítása, büntető vagy romboló magatartása ejti a legtöbb apasebet a gyermekeken. Az édesapa rendkívül fontos szerepet tölt be egy kisfiú életében. Ő mutatja meg, mi egy férfi feladata, és hogyan kell viselkedni bizonyos helyzetekben. Tőle tanulja meg, hogyan bánjon a nőkkel, és ő nyújtja a stabilitást és a biztonságot a családban.

Ha egy kisfiú életében nincs jelen az apai energia – akár fizikai, akár lelki értelemben –, akkor a gyermek fejlődési igénye hiányt szenved. Elképzelhető, hogy mindenkihez kötődni akar a későbbiekben, vagy épp ellenkezőleg, menekül majd a tartós kapcsolatok elől. Nem tudja, hol vannak a határok, hogyan kezelje a saját erejét. Egy fiú tudat alatt mindig arra vágyik, hogy az édesapja elismerje őt és büszke legyen rá. Ha ez nem adatik meg neki, akkor megpróbálja máshonnan begyűjteni ezeket az impulzusokat, és igyekszik más férfiak bizalmát elnyerni. Ha nem sikerül megtalálnia magában a stabilitást, akkor kicsapongóvá, agresszívvá, törtetővé válhat. Állandóan bizonyítani akarja, hogy ő igenis, értékes tagja a társadalomnak, mert mélyen belül értéktelennek érzi magát.


Arra kérlek, írd össze, hogy az apai energiából mi hiányzott neked a legjobban a gyermekkorodban!

(Pl.: Édesapám elhagyott bennünket négyéves koromban, és férfi példakép nélkül nőttem fel. Édesapám mindig rideg volt és érzéketlen. Sosem dicsért, nem mondta, hogy büszke rám. Agresszív volt, nem bíztam benne. Alkoholista volt. Mindig azt éreztem, hogy csak nyűg vagyok neki, stb....)


 Eztán írd össze kérlek, hogy te mit fogsz másként csinálni, mint az édesapád, ha lesz egyszer egy fiúgyermeked. Ha már apuka vagy, akkor gondold át, sikerült-e másképp vagy jobban viselkedned, mint ahogy ő tette.


 Oly sokszor megfogadjuk, hogy mi mások leszünk, mint a szüleink, majd azon kapjuk magunkat, hogy rendszerint ugyanúgy cselekszünk, ugyanazokat a kifejezéseket használjuk, mint ők. Az önismeret segíthet a tisztánlátásban, és felébreszti az igényt a változtatásra.

Ma már tudod, hogy édesapád is azt adta tovább, amit otthonról hozott. Sosem akart ő bántani téged, talán csak nem volt tisztában a saját szerepével. Túlságosan bezárta a szívét, nehogy újra megsérüljön. A benne élő sérült, riadt kisgyermek sem vágyott másra, csak arra, hogy elfogadják és szeressék.

Ha úgy érzed, hogy készen állsz megnyitni a szíved, akkor arra kérlek, idézd meg gondolatban az édesapádat és engedd, hogy a benned élő gyermek megnyilvánulhasson. Add ki most minden sérelmedet! Öntsd ki a szíved, mondd el, mi minden hiányzott neked kettőtök kapcsolatából!

Ahhoz, hogy igazán meg tudd élni a saját férfiasságodat, hogy boldogulni tudj az anyagiak világában, hogy megfelelő legyen az önbecsülésed, el kell engedned az édesapádhoz kapcsolódó mérgező érzéseket és gondolatokat. Ha elfogadod a sorsodat és nem küzdesz a negatív érzések ellen, sokkal nyugodtabbá válik az életed.

A múlt feldolgozásának fontos része lehet a belső gyermekünk gyógyítása – ezzel a témával egy későbbi fejezetben foglalkozunk majd.


Részlet Guzsik-Mohácsi Viktória: "Lelki örökségeink-avagy a családfánk programjainak oldása" című könyvéből. 


A könyv megvásárolható: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html

Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Megvásárolható meditációk: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek/shop


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html


Megjegyzések