Hogyan tovább a nehéz élethelyzetből?




Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy élete kavalkáddá válik. A harag, a düh, az elkeseredettség és a stressz hatására úgy érezhetjük, hogy nincs tovább. Sokan az idő gyógyító hatására hagyatkoznak, de mi történik akkor, ha az idő nem segít, és nem tudunk továbblépni? Fontos tisztázni magunkkal, hogy nem valami csodabogarak vagyunk, és nem is esküdött össze senki ellenünk, csupán emberből vagyunk, így természetes, hogy vannak az életünkben mélypontok. Eme mélypontokból felállni a legsikeresebben úgy lehet, ha felülkerekedünk rajtuk, és nem hagyjuk, hogy a mélybe rántsanak.


Felelősségvállalás fontossága

Bármi is történjék, soha ne arra pazaroljuk energiáinkat, hogy másokat hibáztatunk. Semmilyen változást nem hoz az életünkbe, csupán a haragot és dühöt táplálja bennünk. Lehet közhelynek érzed ezt a gondolkodásmódot, de ha átgondolod rájössz, hogy nem visz előre az utadon. Ettől függetlenül soha ne magadat ostoroznod, csupán szükséges felismerned, hogy bizony Te vagy az egyetlen, aki segíthet magadon.


A gondolkodásmód megváltoztatása

Ne ragaszkodj egy megszokott gondolkodásmódhoz! Mutass hajlandóságot megismerni új dolgokat, és légy nyitott! Ezek az új gondolatok, amelyeket befogadsz az elmédbe fogják a helyzetedet megváltoztatni, és segíteni új életet kezdeni. A magyar emberek többsége nem hajlandó más szemszögből megközelíteni a dolgokat, ragaszkodnak a régihez, a megszokotthoz, még akkor is, ha évtizedek óta egy helyben toporognak. A lehetőség adott számodra, hogy univerzálissá válj, és kitűnj a szürke közegből. :)


A jövőre koncentrálva

A jövőkép meghatározása nagyon fontos. Pontosan tudnod kell, hogy mit szeretnél a jövőben elérni, hogy dolgozhass rajta. A változást kicsiben is kezdheted, lehet, hogy most elérhetetlennek tűnnek az álmaid, de idővel egyre közelebb kerülsz hozzájuk.


A megbocsátás ereje

Biztosan veled is előfordult már, hogy valaki iránt haragot tápláltál, azonban ha valami bánt, legcélravezetőbb ha lezárod az ügyet, és továbblépsz. Akár le is tisztázhatod ezt személyesen, de soha, semmilyen esetben ne magadat őröld, ugyanis ez a másik személyt legkisebb mértékben sem hatja meg. A megbocsátás nehéz, de csak és kizárólag addig, amíg nem vagyunk hajlandóak felülkerekedni rajta; utána minden sokkal könnyebb lesz. Próbáld ki!


Írd le a gondolataidat!

Az írásnak hihetetlen ereje van. Segít tisztázni az érzelmeidet és céljaidat, és sokkal komolyabb hatást érhetsz el vele, mintha csak egy gondolat lenne a fejedben. Bármikor előveheted, és azonnal meglátod, hogy “mihez kell tartanod magad” – megtörténhet ugyanis, hogy valamit elhatározol, de pár óra múlva már jön egy újabb gondolat, és elfeledkezel arról, amit kitűztél magad elé…


Szabadítsd fel magad a múlt terhe alól!

Végül, talán a legfontosabb, hogy tilos a múltban élni, ha szebb jelent és jövőt szeretnél magadnak. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, fejlődtél, más gondolataid lettek, nem veheted alapul azt az életet, amikor még teljesen másképp gondolkodtál, és másként éltél – ezzel magadnak mondanál ellent. A létezés lényege, hogy folyamatosan fejlődjünk, tanuljunk, és az életünket csak az új és kilátásokkal teli irány felé tereljük. Hiszen Te is megérdemled a jót, semmivel sem vagy kevesebb másoknál!

Szerző: Balogh Benjámin Tamás





Megjegyzések