A premenstruációs szindróma


Ha ma megkérdezek egy nőt, hogy mi az első dolog, ami eszedbe jut, amikor azt mondom: "menstruáció" - a válasz mögött a legkevesebb esetben érződik a Hold-idő romantikája. 

A legtöbben olyan jelenségekről, állapotokról, érzetekről és érzésekről számolnak be, amelyek egyértelműen premenstruációs szindrómára utalnak. 

PMS - manapság ez a három betű, szinte teljesen összeforrt a menstruáció kísérő tüneteivel. Annyira, hogy sokan azt gondolják, a fájdalom, a szenvedés, a kimerültség, az ingerlékenység, a hangulatzavar, édesség utáni vágy, a farkasétvágy, vagy a számtalan kellemetlen tünet, természetes velejárója a folyamatnak, pedig nincs így...

Amikor egy nő premenstruációs szindrómával küzd, a testben megjelenő fájdalom a méh figyelem felhívó kiáltása, mely egyértelmű üzenetet közvetít a méhben hordozott belső konfliktusról, amely odafordulást, megértést, törődést és megoldást igényel, de kezdjük az elején...

A PMS során fizikai szinten a szervezetben a csökkent progeszteron termelés következtében ösztrogén dominancia lép fel, mely számos kellemetlen tünet kiváltója, nem csupán testi, de lelki szinten is. A legtöbb nő mellfeszülésről, puffadásról, hőhullámokról, alhasi fájdalmakról, pecsételő vérzésről számol be, melyeket hangulatingadozás, fokozott érzékenység, az evési- és alvási szokások átmeneti megváltozása és a nemi vágy csökkenése kísér. Ezek a tünetek önmagukban nem feltétlen utalnak PMS szindrómára, azonban a tünetek egyidejű jelenléte és szélsőséges megnyilvánulása leleplezi azt. 

A témában fontos megemlíteni dr. Katharina Dalton brit orvosnőt, aki a szülés utáni depresszió és a progeszteron kutatás mellett a PMS kezelésének szánta életét. Első írását 1952-ben adták ki és 1957-ben kezdte el vezetni a PMS-klinikát, ahol rengeteg nőt segített. Elsőként alkalmazott természetes progeszteront a menstruációt megelőző panaszok felszámolásának érdekében. 

Mindamellett tehát, hogy a PMS-nek vannak hormonális okai, az orvostudomány által is elismert tény, hogy leginkább lelki okokból ered. Ezért is van, hogy sokan még napjainkban is nyugtatóval és antidepresszánsokkal kísérlik meg oldani, vagy csökkenteni a tüneteket. 

Egy tudatos nő azonban tisztában van azzal, hogy a gyógyszerek jó esetben is csak a tünetek észlelését tompítják, de nem a probléma okát szüntetik meg, így a gyógyszer folyamatos alkalmazásával maximum pillanatnyilag időt nyerünk, de egyensúlyt és egészséget nem. Érdemes ezért egy kicsit más szemmel is rápillantani a PMS-re és megpróbálni megérteni méhünk üzenetét.

A jelenség önmagában szoros kapcsolatban áll a nőiség egészséges megélésének kérdéseivel, de legszorosabban a fogamzás, a termékenység, az anyaság, szűkebb és tágabb értelemben vett kérdéseivel függ össze. Mikor ezen gondolkodsz, engedd el a szavak hétköznapi és legkézenfekvőbb jelentéseit és engedd, hogy tartalmaik egyéb aspektusai is megjelenjenek benned. 

Egy nő a létezés teljes körforgását, születés és halál ciklikusságát éli meg hónapról hónapra. Mi nők mindenkor éljük a változás, változtatás, a nagy átalakítás folyamatait testi-lelki szinten, azonban legtöbbünknek mégis kihívást jelent megteremteni a változás lehetőségeit, fogadni, megélni és elfogadni a változást és elengedni, ami menni kíván. 

A menstruáció a halál szimbóluma is. A megtermékenyülés elmaradt, a méhnyálkahártya leválik és elhagyja a testet. Ez a folyamat tudattalanul is kifejezi a nők megtermékenyülés és gyermek utáni ösztönös vágyakozását. A PMS főként a 30-as éveikben járó nőknél jelentkezik, ami a kitolódott életszakaszok következtében az anyává válás időszaka életünkben. A mélabús hangulat, ami ilyenkor jelentkezhet összefüggésben van azzal a szimbolikus veszteséggel, amit a menstruáció megjelenít, hogy elmaradt a gyermekáldás. 

A provizórikus halálfolyamat másképp is értelmezhető. Igyekszem arra sarkallni a nőket, hogy éljenek együtt ciklusuk minden szakaszával és találják meg a méhükből érkező jelzések értelmét, saját maguk számára megnyilávnuló tartalmát. A nőnek újra és újra elengedést kell gyakorolnia és jó, ha az élet változásaival önként és tudatosan működik együtt. Persze a legtöbb emberből a változások ellenállást váltanak ki. Mikor már testünk és lelkünk is tiltakozik, egónk még akkor is ragaszkodik helyzetekhez, emberekhez, keretekhez, amikor már egyértelmű, hogy ideje a megengedő elengedésnek... Kérdés az is, hogy ezt a változékonyságot, vagy inkább változóságot a környezet és a különböző életterületek mennyire teszik lehetővé, mennyire támogatják. Ma a világ teljesítmény és produktum orientált, állandó, kiszámítható teljesítést követel. Az ennek való megfelelés okozza azt a belső konfliktust, ami abból adódik, hogy a nő, nőiségénél fogva nem alávethető ezeknek az elvárásoknak. Életünket a hormonok változásai, a ciklus folyamatai erősen befolyásolják és azok a nők, akik ezt, akár önmaguk előtt is leplezni próbálják, kvázi erőszakot tesznek önmagukon. Ennek az erőszaknak is gyümölcse a PMS, ami hatványozottabban jelentkezik azoknál a nőknél, akik a versenyszférában, magas követelmények és profit-, produktum orientált környezetben dolgoznak (vagy nem kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek, amelyben túlságosan alárendelődnek a férfi elvárásainak, követeléseinek), hiszen ők élnek legkevésbbé együtt természetes ritmusukkal.

És, hogy mi a megoldás? Aligha a tüneteket elrejtő pirulák, mint inkább az, ha a nő felismeri, elfogadja és megéli önmagában a "nőiség havi jogait". Ki lehetne elfogadóbb, megértőbb és gyengéden szerető védelmezője a nőnek, mint önmaga önmaga számára. Az ellenállást saját nőisége felé kell elengedni a nőknek, akik PMS-val küzdenek. Amit környezetük gyengeségként és hátrányként állít be, azok valójában olyan tulajdonságok, amelyek minden nő életének fontos részét képezik és valójában az igazi női erő rejlik bennük. Ha ezt felismerik, megfelelően gondolkodnak és élik a ciklus által kínált lehetőségeiket, képessé teszik magukat a változás megélésére, s ezt az életmódjuk megváltoztatásával el is kezdik, máris lépést tehetnek afelé, hogy megszüntessék a PMS okait.

A táplálkozás megváltoztatása, a jóga, a relaxáció, a gyógynövények alkalmazása tea, tinktúra, fürdő formájában, vagy a méh pakolások, a melegvizes palack is hatásos lehet a tünetek enyhítésére. A cél leginkább az kell legyen, hogy a nő természetes módon tudja megélni a megfelelően rendezett, fenntartott és kísért ciklus különböző szakaszait. Ennek feltételeit azonban első sorban önmagában kell megteremtenie.

Tévedés azt gondolni, hogy a menstruáció kellemetlen és fájdalmas velejárója a női létnek. Viszont jó tudni, hogy az egész ciklus a női lélek állapotát tükrözi. A menstruáció áldás, nem átok. A menstruáció folyamata, a vér milyensége, a kísérő tünetek és azok megélése, a hozzájuk való viszony, mint esszencia összegzi és visszajelzést ad nemcsak önmagunkhoz és nőiségünkhöz való viszonyunkról, hanem az elmúlt hónap történéseinek megélésének minőségéről is. Megtalálni a módját a természetes női ritmussal való harmónikus együttélésnek, önmagunk iránt vállalt felelősségünk.

Írta: Regősvölgyi Regina


Megjegyzések