A párkapcsolat és a család összefüggései


“Bízom abban, hogy te is kezded tisztán látni, hogy a családban betöltött szerepek mekkora hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, például a párkapcsolatainkra is. 

Számtalan kapcsolati minta megfigyelhet, aminek gyökere nagy valószínséggel a családból ered: 

-Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függvé válj a partneredtl a kapcsolataidban. 

-Kommunikációs gondok: ha a családodban nem volt megfelel a kommunikáció, vagy nem kezelték megfelelen a konfliktusokat, akkor elképzelhet, hogy nehezen tudsz beszélni a problémáidról, esetleg túlzottan agreszszívvá vagy visszahúzódóvá válsz. 

-Bizalmatlanság: ha a szüleid nem voltak egymáshoz szinték vagy titkolóztak, az benned is bizalmatlanságot, félelmet okozhat, amit tovább viszel a párkapcsolataidba. 

-Kontroll: Ha valamelyik szüld állandóan kontrollálta a dolgokat, akkor lehet, hogy nem tudsz bízni a partneredben és folyamatosan ellenrzöd t. Ennek hatására nehezen megy a megfelel egyensúly kialakítása. 

-Alacsony önbecsülés vagy önbizalomhiány: ha a családban nem kaptunk megfelel elismerést vagy bizalmat, akkor ezt a mintát is vihetjük magunkkal a párkapcsolatainkba. 


-Konfliktuskezelés: ha a családban azt tapasztaltuk, hogy a konfliktusokat a szülk agresszív módon oldották meg, akkor mi magunk is ezt a mintát követhetjük. Ez azt jelenti, hogyha túlzottan konfrontálódunk, nehezen találjuk meg a közös nevezt, és az érzelmi szakadékok pedig egyre csak nnek. Az ellenkez minta is elfordulhat, amikor a konfliktusokat elkerüljük, és nem beszélünk nyíltan az érzéseinkrl vagy az elégedetlenségünkrl. Hosszú távon pedig ez is rossz hatással lehet a kapcsolatunkra. 

-Az összetartozás vagy elválás mintái: ha a szüleink nagyon összetartóak voltak, és a boldogtalanságuk ellenére az életüket a családjuknak rendelték alá, akkor mi magunk talán nehezen tudjuk elképzelni a saját életünket párkapcsolatban, hiszen mindig ott van az az érzés, hogy az elkötelezdés a másik féllel azt jelenti, hogy valamit fel kell áldozni. Az ellenkez minta is elfordulhat, amikor a szüleink kapcsolata tele volt konfliktusokkal, majd könnyedén elváltak egymástól. Ez viszont azt jelenti, hogy mi magunk is nehezebben kötelezdünk el hosszú távú kapcsolatban, és elfordulhat, hogy hamar feladjuk, ha nehézségekbe ütközünk. 

-Az életre való felkészítés: a családban látott minták arra is hatással lehetnek, hogyan kezeljük az élet nagyobb kihívásait. Ha például a szüleink mindig mindent megoldottak helyettünk, akkor nehezebben fogjuk megtanulni a saját életünkben, hogy hogyan birkózzunk meg az élet kihívásaival. Az ellenkez minta is elfordulhat, amikor a szüleink túlzott elvárásokkal és szigorral neveltek, ami miatt folyton szorongunk és nehéznek érezzük az életünket. Ilyenkor elfordulhat, hogy az elvárásaink túl magasak, és megterhelek vagyunk a partnerünk számára. 

-Az érzelmi biztonság: Ha gyermekkorunkban a szüleink nem tudtak megfelelen figyelni az érzéseinkre, akkor mi magunk is nehezebben tudjuk kezelni az érzelmi igényeinket a párkapcsolatainkban. Az ellenkez minta is elfordulhat, amikor a szüleink túlzottan odafigyeltek az érzelmeinkre és túlzásba vitték a gondoskodást. Ez pedig azt jelenti, hogy mi magunk is nehezebben tudunk önálló döntéseket hozni, és az élet kihívásaihoz nehezebben alkalmazkodunk. 

-Intimitás és szexualitás: ha a szüleink sosem beszéltek nyíltan az érzéseikrl vagy a szexualitásról, akkor mi magunk is nehezebben tudjuk kifejezni az érzéseinket, és problémáink lehetnek a szexuális identitásunkkal. Azonban az ellenkez minta is elfordulhat, amikor a szexualitást túlzottan nyíltan kezelik a családban, és emiatt szégyenkezünk vagy félünk az intimitástól. 

Ez csupán néhány példa a sok közül, és fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy az, hogy milyen mintákat hozunk a családból, csak egy része annak, hogy hogyan alakulnak a kapcsolataink. Más tényezk is hatással vannak rá, mint például a személyiségünk, a tapasztalataink az élet más területein, vagy az, hogy mennyire dolgozunk azon, hogy a kapcsolatot pozitív irányba tereljük. 

De ha valaki belép az életünkbe, elször általában a múlt szellemeivel szembesülünk, ezért fontos megvizsgálni a szüleink és a kapcsolataink közötti összefüggéseket. Ha sikerül megértenünk és elfogadnunk a szüleink „hibáit”, az segíthet nekünk, hogy megszabaduljunk a ránk gyakorolt negatív hatásoktól. Az elfogadás azt is jelenti, hogy nem bántjuk magunkat amiatt, hogy a szüleink nem voltak tökéletesek, így nem terheljük meg az életünket a tlük „kapott” rossz mintákkal. “

Részlet Guzsik-Mohácsi Viktória “Lelki örökségünk-avagy a családfánk programjainak oldása” című könyv 18. fejezetéből.

A könyv megrendelhető: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html



Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html


 

Megjegyzések