Az őszinteségről




Az emberi kapcsolatok alapját számos érték képezi, de közülük az egyik legfontosabb szerintem az őszinteség. Oly sok ember vágyik őszinte párkapcsolatra, őszinte barátságokra, de vajon ő maga képes - főként önmagához - őszinte lenni? 


Sajnos azt tapasztalom, hogy nagyon sokan félreértelmezik ezt a kifejezést. Az őszinteség nem azt jelenti, hogy mindig, minden esetben gátlástalanul kimondom, ami eszembe jut, nem törődve a másik lelki világával.  Az igazságot ki lehet fejezni tiszteletteljesen is. Néhány embernek folytonos közlési kényszere van, és ettől érzi magát őszintének. 


Az emberek néha hajlamosak úgy gondolni, hogy az őszinteség magába foglalja a durvaságot, a kíméletlenséget, vagy az együttérzést nélkülöző kijelentéseket. Ez azonban egy tévhit. Az őszinteség inkább arról szól, hogy a valóságot és az érzéseinket tiszteletteljes módon fejezzük ki, anélkül, hogy megbántanánk vagy megsértenénk másokat.


Egy őszinte személy megtalálja az egyensúlyt az igazság kimondásában és mások érzéseinek tiszteletben tartásában. Megkérdezhetjük magunktól, hogy a mondandónk építő jellegű, vagy pusztán fájdalmat okoz a másiknak.


Az őszinte kommunikáció lehetőséget teremt az empátia és megértés kifejezésére, miközben az igazság talaján maradunk. Annak érdekében, hogy az őszinteség valóban konstruktív legyen, a kommunikációnk során odafigyelhetünk a szóhasználatunkra, a hanghordozásunkra, és arra, hogy milyen hatással lehetnek a szavaink másokra. Az igazság kimondása nem követeli meg a sértő kijelentéseket. Az őszinte kommunikáció éppen ellenkezőleg, hozzájárulhat ahhoz, hogy kölcsönös tiszteletteljes párbeszéd alakuljon ki két ember között.


A valódi őszinteség egy olyan eszköz, amely által mélyebb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat alakíthatunk ki másokkal és önmagunkkal is.


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html






Megjegyzések